Kamuya açık alanlar ve evlerimizin olduğu apartman ve siteler toplu yaşam kurallarına uyulması gereken yerlerdir.

Bugünkü konum, yaşantımızın büyük bölümünü geçirdiğimiz evlerimiz. Müstakil bir evde yaşamıyorsak, yani apartman veya sitede yaşıyorsak, daha işin başında diğer insanlarla birlikte ortak bir yaşamı kabul etmişiz demektir. Kapıdan dışarı çıktığımız andan itibaren toplu yaşam kurallarına uymak zorundayız. Bu ortak yaşamın gereğidir, bedelidir. Hatta kapımızdan içeri girdiğimizde bile dikkat etmemiz gereken hususlar vardır.

Ortak paydalarda buluşmak, sağlığımız ve huzurumuz için gereklidir. Ülkemizde bu husus çok dikkate alınmaz. Bazı insanlar olumsuz davranışlarıyla hem yaşamlarını kendilerine zehir eder, hem de diğer insanların huzurunu bozar.

Benim en şaşırdığım ise yazlık yerdeki sitelerde de benzer davranışların sergilenmesi... Oysa ki en azından buralarda farklı olması gerekir. Yazlık kavramının en önemli unsuru huzurdur. Kimi hafta sonu, kimi bir hafta, kimi 15 gün, kimi bir ay, kimi ise yaz sezonu boyunca yazlığına gelir ve orada tüm yılın yorgunluğunu, stresini atmak ister. Ama bir süre sonra bu insanların bir bölümü rutinine döner ve ufak tefek şeyleri sorun ederek çatışma kültürünün temsilciliği görevini yeniden üstlenir. Hiç bir şey yapmasa bile tüm zamanlarını site problemleri ve sitedeki insanlar hakkında konuşmaya ayırırlar.

Allah'tan bizim yazlıkta bu konu fazla olmuyor, istisnaları olsa da... İstisnaları da en azından ben şahsen çok sorun etmiyorum, etmemeye çalışıyorum. Çünkü sağlığımın günlük boş beleş kavgalardan daha önemli olduğunu düşünüyorum. Ağır bir ameliyat geçirmiş olmam da belki bu davranışımda etkin rol oynuyor olabilir. Sonuçta günlük yaşanılanlara bu çerçevede bakıyorum, iyi şeyler çok daha öncelikli benim açımdan.

Mesela sitemizin hanımları oldukça maheretliler. Her birinin üst düzeyde yaptığı bir yemek mutlaka var. Gaziantepli Nazik hanımın patlıcan kebabı, Seher hanımın muhteşem kurabiyeleri, Sibel hanımın efsane cevizli tahinli sarma tatlısı, Ebru hanımın gül böreği, Ayşe hanımın karnıyarık yemeği, Hülya hanımın bol cevizli keki, Şerife hanım, Sezgin hanım ve Perihan hanımın börek çeşitleri, Gülay hanımın helvası, sitemizin yanındaki evden komşumuz Nur hanımın malzemeden kaçmadan yaptığı aşure en başlıca lezzetlerimiz.

Sitemiz erkeklerinden Suat beyin Ağva'dan kendi tuttuğu palamutları ikramı ve mangalda rakip tanımaması bizim şanslarımızdan. Mustafa beyin her daim hazır çayı da hararetlendiğimizde kurtarıcımız.

Amatörce bağlama çalan yürüyüş arkadaşım Sinan beyin, eşi Süreyya hanımla oynadıkları Ege havaları görsel zevkimizi okşuyor.

Zaman zaman aramıza dışarıdan katılan Mustafa Sinemce dostumun profesyonel düzeyde bağlama çalarken, aynı zamanda her parçayı bizzat yorumlaması keyiflerimiz içerisinde yer alıyor.

Bir de sitemizin çocukları var ki her biri farklı yapısıyla renk katıyorlar; Metehan efendiliği, Furkan sevimliliği, Asya güleryüzlü sempatikliği, Mert adaleti ve yardımseverliği, Fatih hackerlığı, ikizlerden Toprak şahsına münhasırlığı, Çınar uyumluluğu ile dikkat çekiyor.

Site hayatının kendilerine yeterli gelmediğini düşünen gençlerimiz, mecbur kalıp da siteye geldiklerinde gösterdikleri saygılı davranışlarıyla çocuklara örnek oluyorlar. Geleceğimiz olan gençlerimizi; Melisa, Eren, Zeynep Naz, Mehmet Emir, Sabri, Elif Gülcan, Begüm, Beste ve Arda'yı buradan selamlıyorum.

Suat bey, Nihat bey, Kemal beyin her defasında "bu defa olacak" umuduyla oynadıkları tavla müsabakaları, Nihat beyin her okey oyunundan sonra karşı tarafın 'çok şanslı' olduğu tekrarı benim keyif anlarım içerisinde yer alıyor. Çocuklar için havuz başında düzenlenen doğum günü partilerinde tüm sitenin gösterdiği birlik beraberlik sanırım herkesin mutlu olduğu anlar içerisinde yer alıyor. Beden eğitimi öğretmeni Mustafa bey liderliğinde çocukların da dahil oldukları voleybol maçları, deniz ve havuz oyunlarındaki iddialı mücadeleler, sinema geceleri bizdeki yazlıkçılığın olmazsa olmazları. Futbol tartışmalarında takımları şampiyon olmasa da fanatikliğini frenleyenler var ki özel saygıyı hak ediyorlar.

Milas'ta kışlıkları bulunan Mehmet bey ile Şerife hanımın Milas'taki her problemimize hızır gibi yetişmeleri bahsedilmezse olmazlarımızdan.

Bu arada site yöneticimiz Ebru hanımın eşi adaşım Bülent bey ile sitenin ve site sakinlerinin her sorunuyla birebir ilgilenmeleri sorunsuz site oluşumuna büyük katkı sağlıyor.

Teknik konulardan anlayan Suat bey ve Nihat beyin aksakallığı, Gökhan bey, Kemal bey ve Serkan beyin her konuya çözümcül yaklaşımı sitenin rahatlatıcı unsurları içerisinde yer alıyor.

Sinan beylerin köpeği Tarçın'ı ortamıza alarak, denizde oynadığımız "Ortada Tarçın", oyunu, Tarçın için yorucu olsa da eminim o da bizim kadar bu oyundan keyif alıyor.

İşte benim sitem ve site yaşantısına bakış açım. Herkesin ayrı bir değer olduğunu biliyorum. Onlarla ilişkimi bu bakış açısıyla kurmayı hedefliyorum. Mümkün olduğunca da her dakikamı keyfe çevirmeye çalışıyorum. Herhangi birisinin malımıza çökme niyeti olmadıkça da düşünce ve davranışlarım bu düzeyde kalacak. Tavsiyemdir, sitede yaşayanlar bunu yapın, kimse için değilse bile kendiniz için...