Karaköy’de gezilecek yerler

Kalatam

Galata Köprüsü

Galata Köprüsü, Haliç üzerinde yer alan ve Karaköy’ü Eminönü’ne bağlayan tarihi bir köprüdür. Manzara: Köprüden İstanbul Boğazı’nın ve Haliç’in güzel manzaralarını izleyebilirsiniz. Balık Tutma: Köprü üzerinde balık tutan insanları görebilirsiniz ve kendiniz de balık tutmayı deneyebilirsiniz.

Kilic Ali Pasa

Kılıç Ali Paşa Camisi ve Hamamı

Kılıç Ali Paşa Camii ve Hamamı, Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Mimari ve Tarihi Özellikler: Cami ve hamam, Osmanlı mimarisinin güzel örneklerindendir. Hamam Deneyimi: Kılıç Ali Paşa Hamamı’nda geleneksel Türk hamamı deneyimi yaşayabilirsiniz.

Saint Benoi̐t Lisesi

Saint Benoît Lisesi

Saint Benoît Lisesi, İstanbul’un en eski ve köklü Fransız okullarından biridir. Tarihi ve Eğitimi: 1783 yılında kurulan lise, eğitim ve kültürel alanda önemli bir yere sahiptir. Mimari Özellikler: Okul binası, tarihi ve mimari açıdan ilgi çekicidir.

Karaköy Neyi ile Meşhur?

Karakö, tarihi dokusu, modern sanat galerileri, Galata Kulesi, İstanbul Modern, Kamondo Merdivenleri ve Karaköy Balık Pazarı ve meyhaneleri ile meşhurdur. Ayrıca, semtin kafeleri ve restoranları da oldukça popülerdir.

Kamondo Merdìvenì

Karaköy Kamondo Merdiveni

İstanbul sokaklarını yeniden keşfimiz sürüyor…

Tarihi kültür turizmi rotamızda, bu kez Karaköy var…

Karaköy’ün adının içinde “kara” olduğuna bakmayınız. Aslında 8 bin yıllık medeniyet izlerinin gölgesinde süren oldukça renkli miraslara tanıklık etmekteyiz… Yaşama dokunarak… Yaşamı, Ara Güler’in siyah-beyaz fotoğraf karesine indirgeyerek…

“Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine” olmasa da…

Arzulayarak, Karaköy’ün akça ve akçalı sokaklarında; yaşamı insanca yaşamayı denemekteyiz, yeniden…

Karadeniz ve Hazar Gölü kuzeyinden batıya göç eden Karaimler ya da Karaylar(Bu gün hala Kafkasya’nın Dağıstan bölgesinde yaşayan Türk kökenli Karaim Yahudileri bulunmaktadır. Tıpkı Moldovya’nın Gagauz Bölgesinde yaşayan Ortadoks Türkler gibi… İslami toplumlarla karşılaşmadıkları için, Museviliği seçtiler. Ancak kendilerine İsrailoğulları demek yerine Karayoğlu demeyi tercih ettiler. İstanbul’da yoğun olarak Karaköy’de yaşamış olan Karaylar, semte ismini veren unsur oldu.

Semtin ilk ismi, Karayların yaşadığı yer olması sebebiyle Karay Köy olarak geçti ve bu isim zamanla Karaköy olarak değişti. Türkiye’deki Karaylar, soylarının tükenmek üzere olduğundan şikayet ederler, şu an Türkiye’de yalnızca 1 hem anne, hem baba taraftan Karay olan kişi kaldı.

İstanbul Karaköy’de, Bankalar Caddesi’nden Galata Kulesi ve Avusturya Lisesi’ne çıkan dik yokuşta, Banker Sokağı ya da Kamondo Caddesi’nde bulunan; 1850’lerde yapılan bu merdivenler, Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli banker ailelerinden biri olan, Sefarad Yahudileri’nden Kamondo Ailesi tarafından, Abraham Salomon Kamondo adına yaptırılmıştır. Ve hala kullanılmaktadır.

Merdivenlerin yapıldığı dönemde Banker Sokağı da, Fransızca Rue Camondo (Türkçe: Kamondo Caddesi) olarak bilinmekteydi.

Devamı yarın…