Bir Yeryüzü Cenneti olan Foça Belediyesi’nin davetlisi olarak gitttiğim bu gezimde; uzun yıllardır İZMİR’de yayın hayatını sürdüren “KIYI EGE Gazetesi” Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Çağdaş Can ile Aslı (Kurt) Can, Çalı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Zeki Oğuz rehberliğinde ve ressam Hamidiye Kurt’un konukseverliğindeki Foça gezim, oldukça verimli geçti. Belediye çalışanlarına ve gönlü güvercinli tüm can dostlara ne kadar teşekkür etsem azdır... Eski Foça Limanı’nda bulunan balıkçı heykeline selam verdik... Bu güzel insanlarla, Eski Foça’da Kale arkasındaki iskelede, paçaları sıvadık ve Eski Foça sularına olta attık... Foça Siren Kayalıklarında (*) bizi baştan çıkaran korsan kızların tuzağına düşmemek için, zeytin ve üzüm hasatı yapan Foçalı ve dar paçalı emekçilerin uyarısını önemsedik, yol boyunca... Atatürk’ü anma ve 11 Eylül 1922, Foça’nın düşman işgalinden kurtuluşu etkinliklerinde, Foçalı Kuvayı Milliyeci Efelerin Harmandalı Oyunu gösterileri, özellikle turistlerin alkışını ve beğenisini almaktadır.

Bu gezide; Ege Denizi kararmadan ve dağlar uykuya dalmadan önce, İda Dağı’nda Hektor yangın alevi, Heredot’un İlyada kitabesi, senarist-yazar Tarık Dursun Kakınç abinin sinematografik öğütleri ve Deniz Kızı Eftalya’nın söylediği kıvrak ve renkli Rembetiko danslı şarkıları, umudumuz ve sevdamız oldu... Eski Yel Değirmenleri ile amansız savaşan Don Kişot, bizi yerinden ve derinden selamladı... Balıkçı heykeli önünde, pazar iznine çıkan bahriyeli askerlerin kahkahası, balıkçı çığırtkanların telaşına eşlik ediyordu... Ve ramazanda iftar zamanı tepinip patlayan denizci toplarına inat, uzaktan gelen balıkçıların dingin suları öpen kürek temposu ve yitik sevdalıların kaçamak çığlıkları, yeni konuklarına sesleniyordu: “Uğurlar ola! Rastgele canlar!..”

Bölgede yapılan askeri tatbikat dönemlerinde ve atış talimi sırasında; turistlerin korktuğu görülse de; diğer zamanlarda, dört mevsim her tür turistik aktivitelere ve alternatif turizm olanaklarına uygun bir yerdir Foça... Pek çok emekli asker, sanatçı, şair, yazar ve kültür adamlarının yaşam alanı olan Foça, bizi çağırıyor, yeniden... Kalbinin bir köşesinde hep Ege olanların ve masmavi deniziyle ruhunu dinlendirmek isteyenlerin müdavimi olduğu bir yerdir Foça. Burada öyle ünlü tatil beldelerinin kalabalığına rastlanmadığı gibi belde özellikle kafa dinlemek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken yerlerin de başında gelir. Üstelik Foça’da gezilecek yerler ve yapılacak aktiviteler dolu dolu bir 3 gün geçirmenize yeter de artar... Hele yanınızda güzel dostlarınız varsa...

Foça’ya Nasıl Ulaşılır?

Yurt içi ve yurt dışından, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na indikten sonra, İzban Metrosu ile Foça’ya ulaşmak çok kolaydır. İstanbul’dan yola çıkanlar Bursa Osmangazi Köprüsü’nü kullanarak Foça’ya yaklaşık 6,5 - 7 saatte ulaşabiliyor. İzmir tarafından araçlarıyla yola çıkanlar ise, yaklaşık 1 saatte ilçeye gelmiş oluyorlar. Fakat özel aracı olmayanlar ya da araçlarıyla yola çıkmayı tercih etmeyenler için de elbette toplu taşımayla oldukça kolay bir ulaşım yolu var. Bunun için nereden yola çıkarsanız çıkın ilk önce İzmir’e gelmelisiniz. İzmir’den şehrin banliyö treni olan İzban’ı kullanarak Hatundere durağında inerek, buradan kalkan otobüsler ile Eski Foça’ya ulaşabiliyorsunuz.

Devamı yarın…