Alternatif Turizm potansiyeli ile tanınan; Kuzey Batı Afrika’da, Atlas Dağlarında ve AyYıldızlı Tunus Bayrağının gölgesinde tatil keyfini tatmanın, dayanılmaz hafifliğini yaşadım, yeniden…
Daha önce 2 kez gittiğim Tunus gezim ardından, Tunus hakkında yazdığım gezi dosyaları sonrasında; Tunus Turizm Bakanlığı tarafından, 2003 yılında adıma verilen “Altın Palmiye Ödülü” beni çok duygulandırmıştı. Tunuslu arkadaşım Dr. Muhammed Al-Adel ve Süleyman Özden ile yaptığım son Tunus gezisini asla unutamıyorum. 350 yıl Osmanlı toprağı olarak barış ve huzur içinde yaşamış olan Tunus halkı, Başkent Tunus’un Medine sokaklarında ve Büyük Sahra’nın Douz köylerinde yaşayan Berberi halkı; 1912’de Kuzeybatı Afrika’da emperyalizme karşı savaşan ve zaferi getiren Kolağası Mustafa Kemal Paşa’yı, kahraman-destansı özelliği ile övgüyle anlatıyorlar ve tüm konuksever özellikleriyle bizleri bağrına bastılar…
Yeniden ziyaret ettiğim Berberi Kültürü ve Medeniyetinin sırdaş yanlarını ve de Tunus’ta farklı alternatif turizm potansiyelini keşfettim ve siz değerli gezi meraklısı dostlar için yazdım… Ayrıca; Gömütlük anıtı Gebze’de bulunan Tunuslu Kartaca Kralı Hannibal’ın bilinmeyen yönlerini de araştırdım ve yazdım…
Başkent Tunus’ta bulunan Medine Kapalı Çarşısı ve Hamamet kumsalları ise, bir başka güzellik olarak dolup taşıyor… Kırmızı zemin yuvarlak içinde yer alan ay-yıldızlı Tunus Bayrağı gölgesinde yaşayan Tunuslu kardeşlerimiz, yeni konuklarını bekliyor…
Bir yanda Akdeniz’in mavi sonsuzluğu ve Kartaca Medeniyeti ile taçlanan Osmanlı izleri, bir yanda ise Büyük Sahra’nın uçsuz bucaksız sarı sıcağına başkaldıran ve ataları 60 bin yıl eskilere uzanan Sam Buşmanlar olan; lacivert derili Tuaregler ve yiğit çöl aslanı Berberilerin, kaybolan etnik kültürlerini yaşatmaktaki dirençleri, alternatif turizm potansiyeli olarak, Tunus’un kalkınmasına katkı sağlıyor… Aslında, Tunus için şu tanımı yapmakta sakınca yoktur: “Kara Afrika’nın Mavi Avrupası…”
“KIRMIZI KERTENKELE” YA DA “LÉZARD ALLIK” adlı kırmızı nostaljik tren ile dağlık bölgeden ve tüneller içinden geçerek; “Yıldız Savaşları” filminin çekildiği sete ulaşmanın heyecanı bile, sizin Tunus’a gelmenize değer… Özellikle, Güney Tunus bölgesinde ve Douz Kentinin Tuz gölü ve çöllük alanlarında, yer altı evlerde yaşayan Berberi ve Tuareg halkların, beyaz deve ve berberi atları ile yapılan yarış gösterileri ve çölde şiir dinletileri ise, bir başka kültürel zenginlik ve alternatif turizmin zengin büyüsü, sizin bu topraklara yeniden gelmenize nedendir…
Tunus hakkında özet bilgi
Tunus Cumhuriyeti veya kısa şekliyle ifade edilirse Tunus, Kuzey Afrika’da yer almaktadır.
Akdeniz’e kıyısı bulunan bu Arap-İslam ülkesi Tunus’un kurucusu Habib Burgiba’dır.
Ülkenin batı tarafında Cezayir, doğu tarafında Akdeniz ve Libya, kuzey tarafında da Akdeniz yer almaktadır. Ülkenin güney tarafındaki oldukça geniş bir alanı Sahra Çölü kaplamaktadır. Tunus tarih boyunca Roma, Fenike, İspanya, Osmanlı ve Fransa gibi devlere ev sahipliği yapmış olan bir ülkedir. Ülke 1881 senesinde Osmanlı’dan Fransa’ya geçmiştir. Habib Burgiba bağımsızlık mücadelesi başlatmıştır ve ülke 1956 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Tunus, günümüzdeki Kuzey Afrika ülkeleri arasında en laik ve demokrat olan ülkedir. Ülke, 23 bölgeye ayrılmış şekilde yönetilmektedir. Ülkenin başkenti, ülkeyle aynı isimde olan Tunus şehridir. Ülkedeki resmi dil Arapçadır. Bunun yanı sıra ticarette, basılı yayında ve eğitimde Fransızca dili de konuşulmaktadır. Halkın çoğunluğu Berberidir.
Devamı haftaya…