Balat Gezi Rotası

 Agora Meyhanesi 1890

Balat’ın en meşhur mekanlarından biri olan Agora Meyhanesi, yıllara inat ayakta kalmayı başarmış İstanbul’un en iyi bilinen eğlence mekanlarından. Haliç’e bakan tüm sokakların çıktığı yerde, 1890 yılında kurulmuş ve o dönemde kurulmuş meyhanelerden günümüze kadar gelebilen tek mekan. Osmanlı’nın kültürel mozaiğini de etkileyici bir biçimde gözler önüne seren bu meyhane, Sultan Abdülhamit’in şehirdeki gayrimüslim azınlıkların sosyal yaşamına gösterdiği hoşgörünün günümüze yansıması olarak değerlendiriliyor.

,Uzun yıllar denizcilikle uğraşan ”Dulidis” ailesinin bir ferdi olan Rum Kaptan Asteri, Rum kızı Eleni’ye aşkından dolayı kaptanlığı bırakıp, ürettikleri şarap, şıra ve sirkeyi satabileceği bir dükkan açmaya karar verir. Sultan Abdülhamit döneminde Kaptan Asteri, kalyonunu satar ve Rumca ”Meydan” anlamına gelen Agora’yı 1890 yılında açar. Asteri Dulidis’in ardından oğlu Stelyo Dulidis mekanı devralır. Daha sonra Stelyo’nun oğlu Hresto ve en sonunda da Agora’da 4 yıl boyunca kalfa olarak çalışmış Ersin Kalkan’ın devraldığı meyhane, günümüzde Kalkan ailesi tarafından işletiliyor.

Merdivenli Yokuş

Balat’ın en çok fotoğraflanan yerlerinden biri de Merdivenli Yokuş.

Balat’ın olmazsa olmaz gezilecek ve görülecek yerleri arasında olan bu yokuş, her semt ziyaretinde mutlaka ziyaret edilen, birkaç fotoğraf çekilmeden gezginlerin ayrılmadığı yerlerden. Sıra sıra rengarenk cumbalı evlerin gökyüzüne doğru merdiven misali çıktığı bu yokuş, özellikle hafta içi fotoğraf için ideal adreslerden. Hafta sonu bu yokuş kenarında oturanlardan dolayı, istediğiniz gibi fotoğraf çekemeyebiliyorsunuz. Yokuşun sol tarafında yer alan evler, UNESCO projesi kapsamında aslına uygun olarak restore edilmiş ve özenle seçilmiş pastel renkler ile boyanmış. Balat’ta en çok aranan sokak olan Merdivenli Yokuş Sokağı’nda basamaklara oturup birkaç kare fotoğraf çekmeyi unutmayın.

Sancaktar Yokuşu

Fener Balat’taki en çok fotoğraflanan yokuşların biri de, Rum Lisesi’ne (Kırmızı Mektep) çıkan Sancaktar Yokuşu. Balat turu için başlangıç noktası olarak da bu yokuşun bulunduğu yer tercih edilebilir. Hem Balat’ın kalbinin attığı yer hem de Fener’deki tarihi ve turistik cazibe merkezleri buraya oldukça yakın olduğundan çok daha kolay bir gezi rotası çıkarabilirsiniz.

Hobbit House

Fener’den Balat’a doğru gittiğinizde Yıldırım Caddesi’nin hemen köşesinde yer alan bu renkli ve hoş mekan, Balat’ta kahvaltı yapılacak en güzel ve en popüler yerlerden biri. Bölgedeki kedilerin kapılarında nöbet tuttuğu Hobbit House kahvaltının yanı sıra, atıştırmalık yiyecekleri ve güzel kahveleri ile mola verebileceğiniz hoş bir mekan.

Rengarenk bir sokakta bulunan bu mekan, kahvaltının yanı sıra ”Paylaş Kurtul Organizasyonu” ile de tanınıyor. Mekanın girişinde hemen yan tarafta kullanmadığınız eşyaları bırakabileceğiniz bir paylaş kurtul alanı bulunuyor. Buraya paylaştıklarınız ihtiyacı olan insanlara ulaşıyor. Balat’ta güzel bir hafta sonu kahvaltısı planlıyorsanız Hobbit House’a gidin. 100-150 TL gibi bir ücrete dolu dolu bir kahvaltı yapabilirsiniz. Ayrıca evinizde kullanmadığınız ne varsa getirmeyi de unutmayın.

 Devamı yarın…