Herkes şaşkın. Kaybeden taraf da şaşırmış durumda kazanan taraf da. Birisi kaybettiğine diğeri kazandığına inanamıyor.

On ay kadar arayla iki farklı sonuç alındı. Dünya üzerinde beklenmedik sonuçlar yaratan bir ulusuz. Sanırım bu durumu açıklayacak hiçbir sosyolojik kuram yoktur.

İlk olarak on ay önce seçimi kazanan tarafın bu ağır yenilgiyi neden aldığını anlamaya çalışalım. Bence dört nedenden dolayı kaybettiler;

1.       Kibir

2.     Emekliler

3.     Kemal Kılıçdaroğlu

4.     Turgut Altınok

KİBİR

Büyük, çok büyük kibir abideleri görmeye başladık. Özel yaşamlarında başarısı az; neredeyse başarı açısından hiçe yakın bir kitle gücü eline geçirince sonradan görme zenginler gibi böbürlenmeye, karşısına çıkan insanlara tepeden bakmaya, ezmeye, aşağılamaya, kendi ezik ruhlarından kurtulmak adına narsist davranışlar sergilemeye başladılar. Bu durumun suya sabuna dokunmadan sessizce bir yaşam sürdüren kitlelerde elbette bir karşılığı olacaktı.

Başıma gelen bir olay belki de bu duruma en iyi örnektir; evimde otururken telefonum çaldı kendini trafik polisi gibi tanıtan şahıs aracımı park ettiğim yerden almamı söyledi. Aracımın başına gittiğimde aklım başıma geldi ve beni arayan numarayı geri aradım. Siz kimsiniz dediğimde “zabıtayım belediye başkanı geçecek aracınızı kaldırın” dedi. Tabi anında yanıtını da aldı telefonu bin bir özür dileyerek kapadı. Belediye başkanı geçecek diye zabıtaların padişah geçecekmiş gibi araçları kaldırtması, sokaklara caddelere ayar vermesi hangi demokraside vardır ve bu nasıl bir kibirdir?

EMEKLİLER

On bin lira gibi günümüz ekonomik şartlarında komik bir rakamı emekli maşı diye insanlara dayatabildiler. Bu pahalılıkta çarşı ve pazar yangın yerine dönüşmüşken açlıkla sınanan kitlenin elbette tepkisi iktidara yönelecekti. Öyle de oldu. Çocuğunun cebine okul harçlığı koyamayan anne ve babalar, derslerde açlıktan bayılan öğrenciler hayatın gerçeği olunca kaçınılmazdı bu yenilgi.

KILIÇDAROĞLU

Kemal Kılıçdaroğlu gibi halk tarafından kabul görmemiş, beceriksiz, güven duyulmayan ve antipatik bulunan bir figürün CHP genel başkanlığından uzaklaştırılması bence bu on ay içerisindeki değişimin ana nedenidir. Kılıçdaroğlu gibi bir karakter bir paragraf yazıyla açıklanamaz. Bence yaptıkları, yapamadıkları, kişiliğiyle sosyal ve psikolojik açıdan bir tez konusudur kendisi.

TURGUT ALTINOK

Türk insanının kısıtlı hayal dünyası için büyük paraların pek bir anlamı yoktur. Çoğu insanımızın en büyük hayali piyangonun büyük ikramiyesini kazanmaktır. Bu ikramiyeyi kazanma hayali kuranların ilk aklına gelen bu parayla oturacak bir ev almak kalanını da kira getirecek mülklere yatırmaktır. Yani paradan çok anlamasa da bir insanın 823 dairesinin olması kirasını zor ödeyen ve tek hayali bir ev sahibi olmak olan insanlarda elbette bir kızgınlık yaratacaktı ve yarattı. Turgut Altınok ve serveti bence seçimin kaybedilmesinde en büyük nedenlerden biridir.

Bir önceki seçimlerde Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu tekrarlanan İstanbul seçimlerinden önce Karadenizli vatandaşlarımıza “onlar rum” diyerek bir milyona yakın tepki oyuyla seçimi Ekrem İmamoğlu’na hediye etmişti.

CHP neden kazandı sorusunun da ana başlıkları sıralama değişse de AKP ile aynıdır;

1.     Kibir

2.     Emekliler

3.     Kemal Kılıçdaroğlu

4.     Turgut Altınok

Haftaya başka bir pencereden bakalım yaşadıklarımıza.