Dipkarpaz’da Gezilecek Yerler

Apostolos Andreas Manastırı

Manastır “Mucizeler Yaratan“, “Rüzgarların Hakimi” ve “Yolcuların Koruyucusu” özelliklerinin taşıyan Apostolos Andreas’a adanmıştır. Rivayetler der ki, Hristiyan inancına göre İsa’nın havarilerinden Andreas deniz yoluyla Kutsal Topraklar ve Kudüs’e giderken gemide su sıkıntısı baş gösterdi. Bir gözü görmeyen geminin kaptanı nasıl su bulacağını düşünürken Andreas gemiden inerek manastırın bulunduğu yerde su bulabileceğini söylemiş. Bir gözü kör olan geminin kaptanı gözlerini bu susan içince kaptanın gözü görmeye başlamış. İşte bu suyun çıktığı noktaya 15.yy’da küçük bir şapel yapıldı. Genellikle göz hastalıklarını tedavi eden bir aziz olarak bilinmesine karşın dertlerine çare bulamayanlar da buraya gelirler ve ya adak adarlar. 15 Ağustos ile 30 Kasım tarihlerinde ziyaret edilmesi adettendir. Manastıra gelemeyenler bir şişeye koydukları zeytinyağı adaklarını en yakın yerden denize atarlar. Böyle yaparak rüzgarların hakimi olduğuna inanılan Andreas’ın bunları er veya geç manastırdaki rahiplere ulaştıracağına inanılır. Gittiğimizde restorasyon çalışmaları devam ediyordu. Manastırın hemen yanında kurulmuş olan halk pazarından hediyelik eşyalarınız alabilirsiniz.

18Apostolos Anreas Manastrc4B1Teko’s Golden Beach

Çok güzel ve kum plajı olan burada bulunan bungalov evlerde yazın konaklamak eğlenceli olurdu. Özellikle yaz aylarında deniz, kum ve güneşin tadını çıkarmak keyif verirdi. Ama bu güzel yer kalıcı olarak kapatılmış. Dip karpaz’dan dönerken deniz kıyısında ki Agios Philon Kilisesini görelim dedik. Vakit de epeyce ilerledi. Bakalım ne kadar görebiliriz.

Büyükkonuk

Karpaz’a giriş kapısı olarak adlandırılan kasaba sessiz sakin bir yer. Biz de Karpaz’a giderken uğradık. Hani ekolojik ürünleri arayıp ta bulamadığınız zamanlar olur ya.  Bu tarım köyünde hala geleneksel ürünler zeytin, harnup, buğday, arpa yetiştiriciliği yapılmakta.

Church Agia Paraskevi Geroskipou Cyprus 06

Agios Thyrsos Kilisesi

Agios Thyrsos, Yenierenköy, Dipkarpaz yakınlarındaki bir sahil üzerinde bulunan küçük bir kilisedir. 16. yüzyılın sonlarında inşa edilen kiliseye, Bizans Dönemi’nin başlarında Karpasia Piskoposu St Thyrsos’un adı verilmiştir. Kilisenin apsisi, bir zamanlar St Thyros’un yaşadığı söylenen bir mağara olan kayaların üzerinde duruyor. Ancak bu mağara günümüze kadar gelmemiştir. Resimde görülen yeni kilise 1911 yılında inşa edilmiştir.

Kilisenin kuzeybatı köşesindeki basamaklarla ayazmanın yani kutsal suyun bulunduğu kilisenin altındaki yer altı odasına inilmektedir. Odanın tabanında kutsal suyun var olduğu çukur, duvarda ise dar bir tünel bulunmaktadır. İçeride resimler ve aslında yerde kutsal suyla dolu bir çukur var. İçerisine girilmiyor. Sadece su dolu bir yer.

Karpaz yarımadasında, Boltaşlı köyünün girişinde yer alan kilisenin 5.-6. yy yapıldığı düşünülmektedir. Meryem Ana’ya adanmıştır. Arap akınları sonucunda 7. yüzyılda tahrip görmesinden dolayı tadilat görmüştür.

Ad

Agios Philon Kilisesi

Buraya ulaşmak için Karpaz’ın kuzey sahil yolunu takip etmelisiniz. Güney sahil yolunda Apostolos Manastırını görmüştük.  Agios Philon 10.yy dan Karpasia’nın eski Fenike limanının kalıntılarıdır. Biraz geç saatlerde oraya ulaştık.

Mosaics of Agia Triada Bazilikası

Karpaz yarımadasında Yeni Erenköy yakınlarında yer alan bazilika 6. yüzyılda inşa edilmiştir. 7. yüzyılın ortasına doğru kilisenin tahrip olması üzerine güneyde küçük kilise ile bazı ek binalar yapılmıştır.

 Devamı haftaya…