A Milli Kadın Voleybol Takımı nam-ı diğer Filenin Sultanları 50 gün içinde voleybolun en prestijli iki kupasını Türkiye’ye getirmeyi başardı. Önce Milletler Ligi Kupası’nı alan ve Dünya Şampiyonu olan “bizim kızlar” geçen hafta sonunda da Avrupa Kupası’nı ilk kez ülkemize getirdi.

Bu büyük başarıda bütün takımın payı var ama iki ismin katkılarını kimse inkar edemez. O isimlerden ilki Melissa Vargas ikincisi de Ebrar Karakurt. Bu iki ismin ortak bir özelliği de sosyal medyada şu an en çok tartışılan iki isim olmaları. Ebrar bu yazı için konu dışı, biz bu yazıda “Evet çok başarılı ama Türk değil” diyerek ötekileştirilen Melissa Vargas’ı ele alacağız. “Kızlar”ın Sırbistan ile oynadığı final karşılaşmasına damga vuran, tam 41 sayı atarak TRT spikerine bile “41 kere maşallah” dedirten ve turnuvanın en değerli oyuncusu ödülünün de sahibi olan Vargas için bu cümleyi kuranlar Ay Yıldızlı nüfus cüzdanını direkt Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın elinden aldığını nasıl da unutuverdiler.

Hatırlayalım…

2018 yılında tam Sırbistan devreye girmişken ve resmi işlemleri tamamlanmak üzereyken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ’ın gayretleriyle Ay-Yıldızlı formaya kazandırılan Vargas, Çin’e karşı finalde tarihi bir performans gösterdi. Türk vatandaşlığına geçtiğinde de nüfus cüzdanı bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından verilen Vargas, Türkiye’yi adeta vatanı gibi benimsedi. Hem Milletler Ligi karşılaşmalarında hem de Avrupa Şampiyonası’nda insanüstü bir başarı göstererek milli formayı terletti. Kupa seremonisinde en az doğma büyüme Türk olan meslektaşları kadar gurur dolu olduğunu da söylemek gerekir. Milli marşımızı söyleyemese de 2 yıllık vatanı için harcadığı efor için biraz susmak, eleştirmeden önce başarısını tebrik etmek gerekir…

Devşirme modası yıllar önce başladı

Ki Türkiye’de başka spor dallarında da moda deyimle “devşirme” çok sporcu olduğunu unutmamak gerekir. Basketbol Milli Takımı’nda son dönemde top koşturan Shane Larkin ve  Scottie Wilbekin için kimse “Eeee ama Türk değiller” demedi, keza A Milli Futbol Takımı’nda oynayan Marco Aurélio ya da Türk vatandaşı olduktan sonraki ismiyle Mehmet Aurelio  için de bu cümle kurulmadı. Ali Kaya, Polat Kemboi Arıkan, Yasemin Can, Aras Kaya, Tarık Akdağ, Kaan Kigen Özbilen, Meryem Akda, Jack Ali Harvey, Emre Zafer Barnes, Meryem Erdoğan, Sultan Haydar, Mert Girmalegese, Karin Melis Mey, Şeref Osmanoğlu, Ramil Guliyev, Yasmani Copello Escobar ve en tanınmışları Elvan Abeylegesse… Bu, isimlerini art arda sıraladığımız ve sonradan Türk vatandaşı olan atletler için de kimsenin aklına “Türk değil” demek gelmedi, zira Ay-Yıldızlı forma ile çıkıp mücadelelerini ettiler. Bu tartışmanın anlamsız olduğunu kabul edip Melissa’nın Küba’dan Türkiye uzanan hayat hikayesine kısaca bir göz atalım.

Kod adı “Vargas havayolları”

İsveç maçında 112 km/h hıza ulaşan Vargas, Sırp voleybolcu Tijana Boskovic'e ait olan servis hızı rekorunu da kırınca lakabı da kendiliğinden geldi. Final maçında tribünlerde olan Türk vatandaşlarının elindeki pankartlarda “Vargas Havayolları” yazıyordu, keza maçı sunan spiker de bunu çokça kullandı maç boyunca.  Smaçlarıyla dünyaya diz çöktüren Vargas, 16 Ekim 1999'da Küba'nın Cienfuegos şehrinde doğdu. 8 yaşında voleybola başladı. Okul takımında oynamaya başlayan Kübalı sporcu, küçük yaşta yeteneğiyle tüm dikkatleri bir anda üzerine çekti. Lise yıllarında Cienfuegos Cuba takımında forma giyen Vargas, 12 yaşındayken Küba Milli Takımı'na seçildi. 12 kişilik takımda performansıyla göz dolduran Vargas için 14 yaşında herkes "Küba'nın geleceği" diyordu. Ülkesinde kahraman olarak görülen Vargas, 2016-17 sezonunda Küba'dan ayrılarak Çekya Kulüplerinden biri olan Agel Prostejov'a transfer oldu. Çekya kulübü Agel Prostejov forması giyerken ülkemizin önemli kulüplerinden Eczacıbaşı'na karşı oynayan 16 yaşındaki Vargas, o maçta 32 sayı kaydederek geleceğin önemli voleybolcularından biri olacağını gösterdi ve Türk voleybol kamuoyunun dikkatini çekmeye başardı. Sonrasında talihsiz bir sakatlık yaşayan Vargas, tedavi amacıyla ülkesi Küba'ya döndü. Küba Devleti'nin sunduğu koşulları yetersiz bularak burada özel bir klinikte tedavi olmak istedi.

Sığınmacı olarak İsviçre’de

Devlet koşullarını beğenmemesi nedeniyle Küba Federasyonu Melissa Vargas'ı "ülkesine karşı hakaret ve disiplinsiz tavırlar" sebebiyle 2017 yılında milli takımdan 4 sene men etti. Ülkesinin tutumu sonrası İsviçre'ye “sığınmacı” statüsüyle giden Vargas, Volero Zürih'e transfer oldu.

Fenerbahçe’ye transferi

Küba'nın kendisine yönelik tutumu ve sonrasında yaşanan sürece ilişkin, "Pişman değilim, dünyanın en iyi voleybolcusu olmak istiyorum" diyen Melissa Vargas, daha sonrasında Fenerbahçe Opet'e transfer olarak Türkiye macerasına başladı. Performansıyla Sırbistan Milli Takım Antrenörü Zoran Terzic'in de radarına giren Vargas, Sırbistan vatandaşı olsa da FIVB, Küba'nın izni olmadan milli takımda oynamasına izin vermedi. 2021 yılında ise Vargas'ın Türk vatandaşlığı ilan edildi. Sırbistan devreye girmişken ve resmi işler tamamlanmak üzereyken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ'ın gayretleriyle Melissa Vargas Ay-Yıldızlı formaya kazandırıldı. Fakat forma giyebilmesi için bir süre geçmesi gerektiği için o sene Vargas sahaya çıkamadı. 2018-2021 arasında Fenerbahçe forması giyen Melissa, Tianjin Bohai Bank'ta yarım sezon geçirerek kendini geliştirdi.

Kimliğini Erdoğan’dan aldı

Türkiye Voleybol Federasyonu'nun, Melissa Teresa Vargas Abreu'nun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını alması konusunda yaptığı başvuru 10 Nisan 2021 tarihinde onaylanmış ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Melissa Vargas'a TC Kimlik Kartı'nı vermişti.

Kütüğü Malatya! 

Vargas, Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ'a çok saygı duyduğu için memleketinin de hep Malatya olduğunu söylüyor. Son söz olarak da A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Stefan Kuntz’un sözlerine değinelim. Kuntz, “Vargas’ın erkek kardeşi varsa biz de onu alabiliriz“ diyerek konuya başka bir boyut getirdi.