Umman Kadınları ve Sosyal Yaşam

Umman’daki kadınlar artık kariyerlerini ve mesleki eğitimlerini sürdürüyorlar, evdeki önceki ve geleneksel rollerinden kamusal alana geçiyorlar. Umman’da her yıl 17 Ekim, çeşitli kadın yanlısı etkinliklerle Umman Kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır.

Eski bir Portekiz sömürgesi Olan Umman, İngilizlerin desteği ile; 1970 yılında, muhafazakar ve katı Said bin Taimur’un oğlu Sultan Qaboos bin Said, yeni bir hükümdarın ortaya çıkmasıyla Umman’ın siyasi ve sosyal atmosferi değişti. Onlarca yıl süren durgunluktan ve var olmayan büyümeden sonra, Qaboos babasını bir saray darbesiyle devirdi ve hemen çok sayıda sosyal programa başladı, hastaneleri, klinikleri, okulları vb. devreye aldı. Uygun bir eğitim almak için yurtdışında yaşayan birçok Umman, yeni bir ulusun inşasına katılmak için geri döndü. Abroadees, eşit cinsiyet ilişkileri fikri de dahil olmak üzere ev sahibi ülkelerinin liberal ve açık tutumunu da beraberinde getirdi.

Sultan Qaboos, çoğunlukla petrol gelirleriyle finanse edilen, kalkınmayı ve sosyal hizmetleri hedefleyen birçok reform gerçekleştirdi. Ayrıca, yasaları gözden geçiren halk tarafından seçilen bir temsilciler meclisi olan Meclis el-Şura (Danışma Konseyi) ‘ni de atadı. Bu yasa, halka daha önce kraliyet ailesi ve atanmış kabinesinin tam kontrolünde olan hükümetlerinde daha fazla kontrol sağladı. Eylül 2000 seçimlerinde, Meclis el-Şura ‘da iki kadın olmak üzere 83 sandalye adayı seçildi. 1996 Yılında Padişah, yazılı bir anayasa biçimi olarak hizmet etmek üzere “Umman Sultanlığı’nın Temel Kanunu” çıkarıldı. Bu belge Umman halkına temel sivil özgürlüklerini sağlamanın yanı sıra yasalar uyarınca eşitlik ve korumayı garanti etmektedir. 2002 Yılında, 21 yaşın üzerindeki tüm Ummanlılara genel oy hakkı verildi.

Daha yakın zamanlarda, Padişahın 2008’deki Kraliyet Kararnamesi, kadınlara erkek meslektaşları tarafından tutulan topraklara sahip olma konusunda eşit hak verdi. Sultan Qaboos geçtiğimiz günlerde kadınlara yönelik iş fırsatlarını artırmanın yanı sıra adalet, eşitlik ve özgürlüğü savunmaya adanmış bir hizmet olan Decent Work Country Programını da imzaladı. Programın 2010’dan 2013’e kadar uygulanması gerekiyor.

Eğitim

Modern eğitim 1940’tan önce Ummanilere yabancıydı. Sultan Qaboos tarafından yapılan reformlardan önce, 900 erkek çocuğuna hizmet veren, esas olarak Kur’an okumaya ve temel matematik ve yazma becerilerini öğrenmeye odaklanan sadece üç ilkokul vardı. 1970 Yılında Sultan Qaboos, hem erkekler hem de kadınlar için evrensel eğitim politikasını uygulamaya koydu ve 1970 yılında kadınların okullara katılımını% 0’dan 2007’de% 49’a çıkardı. Takip eden yıllarda 1000’den fazla okula hem erkek hem de kadın 600.000 öğrenci kayıt yaptırarak Umman’ı “herkes için eğitim” hedefine bir adım daha yaklaştırdı.

Evrensel eğitimin bu ilk aşaması kurulduktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı eğitim kalitesini yükseltmeye yönelik tedbirler uygulamıştır. 1980’lerde Umman hükümeti okul binalarının inşasına, yeterli ekipman ve ders kitaplarının sağlanmasına ve öğretmen eğitiminin sağlanmasına sponsor oldu. Reformlar bugün de devam ediyor ve okula devamda muazzam bir büyüme görüldü. Toplumsal cinsiyet eşitliği, özellikle Umman’ın ülkenin ekonomik geleceğine odaklanan 1995 “Vizyon 2020” sinden sonra, eğitim reformunun bir sonraki odak noktasıydı. Sonuç olarak, 2003-2004 yılları arasında öğrencilerin% 48,4’ü kadın, her iki cinsiyetten 32.345 öğretmenin% 56’sı kadındı.

Geçmişte Sultan Qaboos Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, mühendislik saha çalışmasının “dış mekan ortamının” cinsiyete uygun olmadığını iddia ederek kız öğrencilerin girişini yasakladı. Öğrenciler protesto etseler de, birçok kadın başka kurumlara geçmek zorunda kaldı; bu değişti ve hatta kadınların içinde olmasına izin verildi.

Devamı yarın…