Şifa kaynağı sarımsağın ana vatanı

Eczanelerde ve baharatçılarda satılan ‘Kyolic’ adlı Sarımsak hapının aslı, bir kilo Taşköprü sarımsağıdır. Adını yalnızca festivallerde duyduğumuz Taşköprü sarımsağı, bölgede çalışan binlerce kadın – erkek üreticinin el emeği, göz nuru ve geçim kaynağı… İlçe geleceğini sarımsağa bağlamış durumda. Eğer desteklenirse, Sarımsak artık sanayi bitkisi olarak, yalnızca Taşköprülü üreticilerin değil, Türkiye’nin de yüzünü güldürecek.

Şifalı bitki Trakya ve Anadolu’nun pek çok yerinde üretilen sarımsağın şifa dağıttığı ve özellikle tansiyon için köylülerin ceplerinde mutlaka birkaç diş Sarımsak bulundurdukları bilinir. Sarımsaklı yemekler, turşular, çemen ve özellikle Sarımsaklı cacık, Türk mutfağının vazgeçilmez yiyeceklerindendir. Taşköprü‘nün selenyumu bol ve kumlu topraklarında ve de özel iklim koşullarında yetiştirilen iri dişli, parlak, dayanıklı (en az bir yıl bozulmadan kalan) ve diri olan Taşköprü sarımsağı, şifalı bitkilerin başında geliyor.

Anavatanı Orta Asya olan sarımsağın tarihi, insanlık tarihi kadar eskidir. Lokman Hekim ve Evliya Çelebi’nin kitaplarında da, sarımsağın mucizevi bitki olarak şifa dağıttığı yazmaktadır.

Nitekim, Amerika’da yayımlanan The New York Times Magazine de geçtiğimiz günlerde şu başlığı attı: “1000 yılın en iyi bitkisi kutsal Sarımsak.” Yazıda, insanlık tarihi kadar eski olan sarımsağın protein, kalsiyum, fosfor, demir, A, B, C vitaminleri ile zengin bir besin kaynağı olduğu vurgulanıyordu. Sarımsağın içeriğindeki anti – oksidantlı maddeler sayesinde kansere karşı etkili bir bitki olduğu da belirtiliyordu.

Evet, eskiden acılı ve kokulu diye uzaklaştığımız Sarımsak artık kokusuz ve tatlı yeni versiyonu ile sağlıklı yaşamımızın bir parçası olarak gündemimizde ye alıyor. FaydalarıBilim adamları sarımsağın faydalarını şöyle sıralıyor: Sigaranın zararlı etkilerini azaltır. Zehirlenmeye karşı etkilidir. Kansere karşı en şifalı bitkidir. Kan pıhtılaşmasını önler. Damar sertliğini azaltır. Sivrisinek ve böcekleri uzaklaştırır.Sinir sistemini ve kan dolaşımını düzenler. Gribi ve nezleyi önler. Güç ve enerji verir. Cinsel gücü artırır. Diğer bitkilerden 58 kat fazla kalsiyum içerdiği için, uzun ömürlü ve mikrop öldürücü etkisi ile de antibiyotik özelliği göstermektedir. Çevre dostu Sarımsak…

Yolunuz “Ata’nın ilk şapka giydiği Kastamonu’ya ve şirin bir ilçesi olan Taşköprü’ye düşerse; ahududu şurubu yanında, Sarımsak soslu kuyu kebabı yemeden dönmeyin. Çalışkan, güler yüzlü, tatlı dilli, şakacı, konuksever ve vatansever olan Taşköprü halkı, ağırlamak için yeni konuklarını bekliyor. Güz sağanağı başlamadan, Yağmur Beyin oğlu ciritçi gençlerin ve Ulusal Kurtuluş Savaşı öncülerinden Kara Fatma’nın evladı Sarımsak güzeli kızların hasat dansına, siz de eşlik edebilirsiniz.

Turkuvaz mavisi ala şafakta, Gökırmak üzerindeki tarihi köprüden geçerken, antik kentin derin izlerini selamlamayı unutmayın. Sonbaharda bir başka güzelleşir Taşköprü. Yaşlı ağaçların yapraklarında soluklanan ve renk cümbüşü dağların eşliğinde Kastamonu yoluna çıkan festival alayına siz de katılın. Gökırmak’da sulanan, Taşköprü’yü dolanan ve derman arayan yeni konuklarını bekliyor, Sarımsak kokulu güzeller. Çünkü her derde devadır Sarımsak… Kara sevdaya bile…

 

Devamı yarın…