'Nefes koçluğu' mesleğine Türkiye'de resmiyet kazandıran, ABD Nefes Bilimleri Enstitüsü Üyesi Nevşah Fidan Karamehmet, doğru nefes almanın hastalıklardan koruduğunu söylüyor. Karamehmet, kitaplarında ve çalaşımlarında tek ilham kaynağı olduğunu söylüyor: Yaradan...

Kadın Kadına köşemin bu haftaki konuğu Uluslararası Nefes Koçluğu Federasyonu Kurucu Başkanı, ABD Nefes Bilimleri Enstitüsü Üyesi, Nefes Uzmanı ve Yazar Nevşah Fidan Karamehmet. Türkiye'ye transformasyonel nefesi getiren ilk kişi, nefes eğitmenliği sisteminin kurucusu ve dünya çapındaki dört eğitmenden biri olan Karamehmet, ABD, İngiltere ve Türkiye'de verdiği, tamamen kendi müfredatı olan ve dünya çapında yankı yaratan Mucize Kursu ile biliniyor. Katılımcılara kurban rolü oynamayı bırakıp yaşamlarının kontrolünü ellerine almaya, hayatlarının değişmesini sadece beklemek yerine, harekete geçip bir şeyler yapmaya teşvik eden Karamehmet'in dokuz adet kitabı ve birçok ödülü de bulunuyor. Hayata geliş amacını keşfettikten sonra her şeyin çorap söküğü gibi geldiğini anlatan Karamehmet, "Dünyada yapmaya geldiği şeyi yapan şanslı kişilerden biriyim" diyor.11 yıldır NFS Yaşam Okulu'nun kurucu başkanlığını yapan Karamehmet, ile doğal nefes almanın önemini ve neler yapılması gerektiğini konuştuk. 

- Nefes terapisti olmaya nasıl karar verdiniz? Bizimle hikayenizi paylaşır mısınız?

"Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bölümü mezunuyum. 2002 yılında nefesin ve bilincimizin hayatımıza olan etkilerini görmeye başladıktan sonra meslek değiştirmeye karar verdim. Yoga eğitmeni ve nefes terapisti olduktan sonra aynı yıl İzmir'in ilk yoga merkezini kurdum. Birkaç sene sonra İstanbul'a taşındım ve 2004 yılında transformal nefes sistemini Türkiye'ye getirdim. Türkiye'nin ilk nefes koçu ve TB nefes eğitmeni dönüştürücü nefes sistemlerini ilk tanıtan kişi olarak ilk senelerde bile yüzlerce insana ulaştım. Daha sonra nefes koçluğu sistemini geliştirmek ve daha bilimsel bir zemine taşımak için 2007 yılında uzman ve deneyimli bir ekiple birlikte kendi nefes ve farkındalık okulumu, NFS Yaşam Okulu'nu kurdum. 2016 yılında Nefes Koçluğu Federasyonu'nu kurarak Türkiye'de nefes koçluğunun bir meslek haline gelmesi için Mesleki Yeterlilik Kurulu ile çalışmalara başladım. Liderlik ettiğim proje sayesinde, Nefes Koçluğu Federasyonu yönetim kurulu ve üyelerinin desteği ile nefes koçluğunun standartları, bu mesleğin nasıl yapılması gerektiği, kimlerin nefes koçu olabileceği yazıldı ve artık nefes koçluğu Türkiye'de kabul edilmiş bir meslek oldu. 2017 yılında Amerika Nefes Koçluğu Federasyonu'nun başkanı, Uluslararası Nefes Çalışmaları Vakfı'nın ulusal temsilcisi, Better Physiology Okulu ve Nefes Bilimleri Üniversitesi fakülte üyesi oldum. Bugüne kadar 100 binin üzerinde kişi konuşmalarıma, seminerlerime, çalışmalarıma, seanslarıma ve eğitimlerime katıldı, dünya çapında binin üzerinde nefes koçu yetişmesini sağladım ve uzmanlık alanım üzerine hala okumaya, öğrenmeye, araştırmaya, bilgi ve deneyimlerimi paylaşmaya devam ediyorum. Dördü çok satanlar listelerine girmiş ve uzun süre kalmış dokuz kitabım var."

YANLIŞ NEFES HASTALIK SEBEBİ

- Ülkemizde yeni yeni duyulmaya başlanan bu alanı Türkiye'ye getiren ilk isim olarak biliniyorsunuz. Doğru nefes almak gerçekten de çoğu hastalığı önlüyor mu?

"Disfonksiyonel nefes alışkanlıkları sonucunda solunum sistemindeki kimyasal eksenin bozulması ile ortaya çıkan hipokapni durumunun 200'ün üzerinde hastalığın sebebi, tetikleyicisi veya kalıcı halde gelmesindeki sebeplerden biri olabileceği zaten tıp dünyasında biliniyor. Yani çok şaşırtıcı bir durum değil insanların daha fonksiyonel, daha sağlıklı bir nefes alışkanlığı öğrendikten sonra solunum kimyasındaki ideal denge korunmadığı zamanlarda hastalıklar ortaya çıkıyor." 

YANLIŞ NEFES YAPAY NEFESTİR

- Nefes konusunda doğru bildiğimiz yanlışlar neler?

"Nefesle ilgili doğru zannedilen en büyük yanlış derin nefes almanın iyi olduğu düşüncesi. Disfonksiyonel nefes alışkanlıklarının kökünde psikolojimizi manipüle etme eğilimi yatıyor. İnsanlar nefesini manipüle ederek, aslında bozarak, yani derin nefesler alarak, nefeslerini yavaşlatarak veya doğalın dışında, kontrollü şekilde her ne yapıyorlarsa her defasında solunum fizyolojisine zarar veriyorlar. Ancak bunun farkında bile değiller. Aldığımız her nefesin solunum sistemimizde yarattığı etki sağlığımıza ciddi zararlar verebilirken sadece iyi hissetmek, rahatlamak, stresi, öfkeyi, duyguları kontrol etmek, daha pozitif, saha sakin olmak için sahip olduğumuz disfonksiyonel/yapay ve yanlış nefes alışkanlıkları gün sonunda bize ağır rahatsızlıklar olarak geri dönebilir. Bir diğer eksik bilgi iyi nefesin nefesin hızı, derinliği, burundan veya ağızdan alınması, diyaframdan alınması ile olduğunun zannedilmesi. Oysa iyi nefesin aldığımız nefesin hızıyla, derinliği ile diyaframdan alınıp alınmaması ile bir ilgisi yoktur. İyi nefes demek iyi bir solunum kimyasal eksenidir. Yanlış nefes yapay nefestir."

- Mucize kursu hakkında bilgi alabilir miyiz? Bu kursa kayıt olmak için neler gerekiyor ve kimler katılabiliyor?

"Mucize Kursu bilinçli şekilde hazırlanmış, gelen katılımcılarımızı tek tek disfonksiyonel nefes alışkanlıklarının tetiklendiği birçok durumun içine soktuğumuz, ideal bir kurs. Önce farklı tetikleyiciler ile disfonksiyonel alışkanlığın yüzeye çıkması sağlıyoruz, sonra onun üzerinde çalışarak katılımcılarımızın yeni, daha sağlıklı alışkanlıkları öğrenmelerini sağlıyoruz. Sonuç ise mucizevi oluyor. 
Mucize Kursu'nun adı aslında Nefes Semineri idi. Ancak yıllar içerisinde kurs katılımcılarımız sadece yeni, daha sağlıklı bir nefes alışkanlığının öğrenilmesiyle öyle inanılmaz, mucizevi iyileşmeler yaşadılar ki kursa Mucize Kursu demeye başladılar ve biz de ismini değiştirmek zorunda kaldık. Yani Mucize Kursu kursa bizim verdiğimiz isim değil, katılımcılarımızın verdiği isim. Kursa 12 yaşından büyük herkes katılabiliyor."

- Nefes Koçluğu Federasyonu hakkında bilgi alabilir miyiz?

"Nefes Koçluğu Federasyonu Türkiye'deki tüm nefes koçlarına destek olmak, nefes koçluğu mesleğinin belli standartlarda, uygun eğitimli kişiler tarafından yapılmasını sağlamak, denetlemek, nefes koçluğunun diğer nefes sistemlerinde farkını halkımıza anlatmak, uygulama alanlarını ve şekillerini belirlemek ve elbette halkımızı bu konuda bilinçlendirmek ve gönüllü hizmet vermek, nefes koçluğunu daha fazla insana ulaştırmak için kuruldu. Şu an yurtdışında da nefesle ilgili çalışma yapan, bize bağlanmak isteyen dernek ve vakıflar var, onları da bünyemize aldıktan sonra Amerika Nefes Koçluğu Federasyonu ile birlikte Uluslararası platformda da çalışmalarımıza devam edeceğiz"

İLHAM KAYNAĞIM YARADAN

- Çalışmalarınızı hazırlarken ilham kaynağınız nedir?

"Çalışmalarımı da kitaplarımı da hazırlarken tek bir ilham kaynağım var ve bende ilham alan herkesin de tek kaynağı o, Yaradan'ın kendisi."

- Bugüne dek çalışmış olduğunuz ünlü isimler kimler?

"İsimlerini hatırlamadığım kadar çok ünlü isimle çalıştım. Sadettin Saran, Murat Dedeman, Ece Vahapoğlu, Ayşe Tolga, Berrin Zorlu, Öykü Namal, Elif Gönlüm, Işıl Reçber, Pınar Aylin, Çağla Şikel, Ergin Ataman, Birkan Batuk, Basketbol milli takımının tamamını söyleyebilirim."

- Yeni kitap projeniz var mı?

"Nefs, üçleme romanlarımın son serisini yazıyorum, Awakening adlı İngilizce kitabım birkaç aya Amerika ve İngiltere'de çıkacak, ayrıca bir ders kitabı yazıyorum."

KADINLARA HER ZAMAN DESTEK OLDUM

- Kadına yönelik cinsel istismar ve şiddete yönelik neler söylemek istersiniz?

"Bugüne kadar sığınma evlerinde, tacize uğramış, dayak yemiş yüzlerce kadınla çalıştık, tamamının zihin alışkanlıklarında kendilerine çok sert, eleştirisel, tacizkar olduklarına şahit olduk. Ben dünyanın bir ayna olduğunu, yaşadığımız tüm durumların kendi bilincimizle ilgili olduğunu çok iyi bilen bir insanım. Herkes bilincinin yansımasını yaşıyor. O nedenle ben kadınlara destek olmak adına var gücümle çalışıp, kendini zihninde döven, kendine kızan, kendini özgür bırakmayan ve bunun yansıması problemler yaşayan kadınlara destek oluyorum, onların nefes ve düşünce alışkanlıklarının değişmeleri için düzenli çalışıyorum. Nefes Koçluğu Federasyonu olarak gönüllü, kadını güçlendirmek adına çalışmalar yapıyoruz. Bence kadına şiddete hayır' demek işe yaramıyor, benim kadını güçlendirmem, kendisiyle barışmasını, kendisini sevmesini, pozitif olmasını sağlamam gerekiyor."

- Kadınların çalışma hayatında daha aktif bir şekilde yer alabilmeleri için sizce neler yapılmalı?

"Bence hayatta ayakta durmakta, gücünü ifade etmekte, kendini disipline etmekte, hayal ettiği yaşamı yaratmakta, en üst kapasite ile çalışmakta, yaratmakta ve hayallerinin yaşamını yaşamakta zorlanan tüm kadınlar Mucize Kursu'na gelmeli. Ben hayalimdeki hayatı yaşıyorum. Kadınları güçlendirmek, ayaklarının üstüne basmalarını, kendilerini disipline ederek sağlıklı, güzel, mükemmel bir insan olmalarını hedefliyorum ve çok şükür başarıyorum da! Bana sorarsanız her kadın kendini limitleyen alışkanlıkların farkında varmalı ve bunları gidermeli."