İsim Analiz Uzmanı Filiz Koç, kökeni Mısırlılara kadar uzanan isim analizini 14 yıldır yürütüyor. Gizemli Harfler isminde televizyon programı yanında çok sayıda makalesi bulunan Koç "İsim kişinin tüm hayatını etkiliyor" diyor

Kadın Kadına köşemin bu haftaki konuğu İsim Analiz Uzmanı Filiz Koç. Kişinin ismindeki harflerin dizilişine göre, karakter analizi yapan Koç'un Gizemli Harfler isminde yaptığı televizyon programlarının yanı sıra pek çok makalesi de bulunuyor. Kökeni Mısırlılara dayanan isim analizini 14 yıldır başarı ile yürüten Koç, "Biz asla gelecekten haber vermiyoruz, sadece harflerin sıralanışına göre kişinin karakter analizini yapıyoruz" diyor. Ebeveynlerini çocuklarına isim verirken dikkatli olmaları noktasında uyaran Koç, "İsim kişinin tüm hayatını etkiliyor" diyor. Koç'la doğru bir ismin püf noktalarından, başarı ve aşkı getiren harflere kadar her şeyi konuştuğumuz söyleşi sizlerle.

- İsim analiz uzmanlığı ülkemizde yeni yeni duymaya başladığımız bir alan. Geleceği görmek şeklinde kamuoyunda da dolaşan bir bilgi kirliliği mevcut. Bu konuda bizleri aydınlatır mısınız?

"Elbette. İsim analizi sadece ilim dalı olarak geçer. Biz gelecekten bahsetmiyoruz, bu yüzden fal ile ilgisi hiçbir şekilde bulunmuyor. Biz sadece harflerin açılımı ve bu harflerin kişiye kattıkları üzerinden yorumlarda bulunuyoruz. Bu enerjinin insan üzerindeki etkilerini inceliyoruz. Daha çok anne üzerinden gidiyoruz. Çocuk, 9 ay anne karnında kaldığı için annenin yaşamış olduğu pozitif ve negatif her olayı hissediyor. Ebeveynlerin soy ağacından da karakter analizi yapıyoruz."

HARFLERİN DİZİLİŞİ ÇOK ÖNEMLİ

- Bir bebek doğduğu zaman, ismine karar verilmeden önce bir isim analiz uzmanına danışmanın ne gibi avantajları bulunuyor?

"Aileler, çocuklarına rastgele isimler vermemeli. Kişinin ismi, doğumdan ölüme kadar, hatta ölümden sonra dahi karşılarına çıkabiliyor. Çocuğa verdiğimiz isim, onun tüm hayatını şekillendiriyor. Bu nedenle isim koymadan önce, bir isim analistine danışmak çok önemli. Biz isimlere sadece harflerin açılımı olarak değil, Arapça olarak da bakıyoruz. Kişinin akıbeti ve hayata bakış açısı dahil olmak üzere her şey isimden kaynaklanıyor. Buna soy isim, anne ve baba adı da ekleniyor ve harflerin konumuna göre, karakter analizi yapılabiliyor."

- Çocuğa uygun isim vermediğimiz zaman ne gibi durumlarla karşılaşıyoruz?

"Biz rastgele isim verirsek, diyelim ki çocuğun karakteri sayısalcı ama siz verdiğiniz isim ile onu sözelci yapabilirsiniz. İsim konusunda aile ve akrabaların yaptığı bir başka durum ise çocuğun ismini değiştirerek söylemek. Bu da tasvip etmediğimiz bir durum. Örneğin; bir çocuğun ismi Ali ve akrabaları onu Aliş diye severse, bu çocuk tamamen Ali'nin karakterinden çıkar. Bu da çocuğun ilerleyen dönemlerde çift karakter yaşamasına neden olur."

KÖKENİ MISIRLILARA DAYANIYOR

- İsim analizinin kökeni nereye dayanıyor peki?

"Akrofonoloji yani isim biliminin kökeni Mısırlılara dayanıyor. Onlar mistik konular ile yakından ilgilenen bir toplum. Onlar ilk olarak ebced hesabı ile kişinin ismindeki harflere denk gelen sayıları toplamış ve çeşitli analizler elde etmişler. Kişinin ne zaman evleneceği, kaç çocuğu olacağı hatta ne zaman öleceğine dair net analizler elde etmişler. Ancak bu dinimizce hem caiz değil hem de kişilerin duymak istemeyecekleri bazı gerçekler ortaya çıktığı için psikolojileri bozulabilir."

İSİMLE KARAKTER DE DEĞİŞİR

- Kişi, ismini yasal olarak değiştirirse eğer karakteri de değişir mi?

"Elbette, değişir. Kişinin değişmeyen tek şeyi anne karnında iken yazılı olan kaderidir. Kader kaçınılmazdır. Mesela, oyuncu olmak isteyen ama her projesi reddedilen bir kişinin ismini değiştirdik. Şimdi gayet başarılı bir oyuncu oldu ve kariyerine devam ediyor."

- Doğru bir isimde hangi harfler yer almalı?

"Çocuğa, isim vermeden önce anne ve babasından pozitif harfleri almak ve o harflerden bir isim oluşturmak önemli. Harflerin konumuna da dikkat etmeliyiz."

- Pozitif harfler hangileri?

"A,K,Y,İ harfleri pozitif harflerdir."

- Diğer harfler peki? Onlar hangi anlamlara geliyor?

"A harfi bir isimde çok olmalı. P harfi başarıyı, Ş harfi hırsı temsil ediyor. S harfi projecidir. F harfi ağırbaşlıdır. G harfi de göze hitap eder."

- Pozitif harflerden bahsettik. Ya negatif harfler? Onları da öğrenebilir miyiz?

"N,R,J harfleri de negatif harflerdir. J harfi olayları üzerine çeker."

- Toplumumuzda çocuğa isim verirken dede ve nene isimleri verilmesi durumunu nasıl karşılıyorsunuz? Çocuğa bu kişilerin isimlerini vermek uygun mudur?

"Dede ve nene ismi verilecekse, bu kişilerin nasıl bir yaşam geçirdikleri ve nasıl bir karakterde olduklarına dikkat edilmeli. İnsanlar çocuklarına Kuran'da geçiyor diye anlamını bilmedikleri isimleri de koymamalılar. Örneğin; Bade ve Ecrin isimleri Kuran'da geçer. Bade içki, Ecrin'de ücret anlamına geliyor. Çocuğuna bu şekilde hitap edilmesini kimse istemez ancak araştırmadan bu şekilde isim koyanlar çok var."

- Çocuklara başka hangi isimler koyulmamalı?

"Örneğin; Yasin, Furkan, Haktan, Nur, Emir, Hamza gibi isimler çocuğa ağır gelebilir. Bu isimlerdeki çocuklara dikkat edersek çoğu hiperaktif olur, dikkatleri dağınık olur. Çünkü, çocuk o ismi taşıyamıyordur."

- Yılın moda ismi nedir peki?

"Kız çocukları için Buğla, erkek çocukları için de Kaya ismini öneriyorum."

- Aşkta kazandıran harfleri sorsam?

"V,U."

- Peki, zenginlik isteyenler için de bir harf var mı?

"Tabi, P ve A harfleri."

- İsmini değiştirmek için size gelen birisine nasıl bir çalışma uyguluyorsunuz?

"Danışan kişi nasıl bir sektörde olmak istediğini, hayattan beklentilerini söylüyor. Ben de soy ağacından yola çıkarak uzun bir isim çalışması yapıyorum ve kişiye en uygun ismi belirliyorum. Tabi, bu isim değişikliği yasal olmak zorunda. Kişi, zamanla yeni seçtiği ismindeki karakterine de bürünüyor."

KADINLAR İKİNCİ PLANA İTİLİYOR

- Ülkemizin kanayan yarası kadına yönelik şiddete dair neler söylemek istersiniz?

"Kadına yönelik şiddetin kökeni çekirdek aileye dayanıyor. Biz çocuğumuzu nasıl bir ahlak ile yetiştirirsek, çocuk da o algı ile hayata başlıyor. Siz çocuklarınıza kadınların değerli olduğunu ailenizde hissettirirseniz o da dışarda bunu mutlaka hissettirir. Eğitim her zaman ailede başlar. Ayrıca, ebeveynler çocuğun yanında asla tartışmamalı. Şiddet ortamında büyüyen çocuk, bunu bir gün mutlaka uygular. Son dönemlerde geleneklerimize uygun olmayan çok fazla dizide çocuklarımızın bilinçaltına saldırıyor. Mafya, kadına şiddet, çok eşlilik gibi konular dizilerde çok sık karşımıza çıkıyor. Ben ebeveynlere çocuklarına kesinlikle dizi izletmemelerini tavsiye ediyorum.  Dizilerde özellikle kadınlar ikinci plana atılıyor. Bunun da toplum üzerinde negatif bir algı yarattığını düşünüyorum. Oysa, kadınlar çok değerli ve televizyon gibi her evde olan bir cihazdan bunun topluma empoze edilmesini ve meşrulaştırılmasını doğru bulmuyorum. Raiting uğruna kadın bedenlerinin kullanılması, kadının sadece cinsel bir obje olarak sunulması da bir şiddet türüdür. Giderek saygımızı kaybediyoruz, buna dur demek gerekiyor."