Meditasyon seyretmektir. Özne değil seyirci olmaktır. Yürürken, yemek yerken, dans ederken, müzik dinlerken… meditasyon yapabilirsiniz. Yürürken aslında yürüyen değil seyreden olduğunuzu hatırladığınız an aramıza hoş gelmişsiniz demektir!

John Andrews bilincimiz tek yönlü bir yoldur, hedefe doğru ilerler demiş. Yürürken seyrettiğimizde çift yönlü yolumuz oluşmuş demektir. Merkezinde sizin olduğunuz bir yol... İnsanın başına gelebilecek en özgürce şey olsa gerek. Artık her şeyi hem yapıp hem seyredebilirsiniz. Seyretmekten kastım; şahit olmak yani farkındalık. Örneğin şu an bu satırları yazarken meditasyondayım. Doğru duydunuz. Birazdan yürüyüp eve gideceğim ve meditasyonum yürürken de devam edecek. Eylemde olmam seyirci olmama engel değil. Her şey tamamen zihnimde, zihnimin kontrolü bende. “AN” dayım. Şu an yazı yazıyorum öğlen ne yiyeceğimi düşünmüyorum. Hakkını veriyorum yani.

Zamanla hepinizin beni ve meditasyonun özünü anlayacağına eminim. Başladı bile!

Geçen hafta size küçük bir meditasyon tekniği örneği vermiştim. Biraz nefes çalışmanız biraz da oturup sakinleşmeniz için küçük bir başlangıç olsun istemiştim. Aranızda yapamadım diyen, sevmeyen, saçma bulan vardır elbette. Osho’ nun da dediği gibi “bir yanardağın üstünde oturamazsın.” Bazılarınızın zihni yanardağ gibi ya da oturup 10 dakika nefes almak size göre değil. Olmak zorunda da değil. Biraz bahsedeceğim yine fakat herkes kendine uygun metodolojiyi sonunda kendisi bulacaktır. Ne kadar çok teknik verirsem vereyim meditasyon teknik değildir, anlamadır. Başlangıçta içinize ulaşmanız için tekniklerden yararlanacağız elbet, fakat bir şeyi yaparken dalıp gittiğiniz o an gerçekten meditasyon yapmış olacaksınız. Teknikler sadece ufak yardımcılarımız, boşlukları birleştiren düğümlerimiz olarak kalacak. İlerleyen günlerde elimden geldiğince uygulayabileceğiniz çeşitli tekniklerden bahsedeceğim.

Gelelim faydalarına

Düzenli meditasyon yapanlar üzerinde yapılmış çalışmalar sonucunda stres problemlerinde azalma, kaygı problemlerinin kontrol altına alınması, psikolojik rahatsızlıklarda iyileşme, rahatlama, konsantrasyonun artması, zihni genç tutma, unutkanlığın azalması, bağımlılıklarla mücadele, uyku düzeni sağlama, kan basıncının düşmesi gibi birçok bulguya rastlanmış ve bu bulgular günümüz modern tıp dünyasında da kabul görmektedir. Tüm bunlarla ilgili yapılmış çalışmalar, yazılmış makaleler artık elimizin altında ve araştırmalarla da kanıtlanmış.

Ayrıca farkındalık meditasyonunun tıbbi kullanımına yönelik çalışmalar da var. Çok yeni olmasına rağmen bazı tıp doktorları (Jön Kabat-Zin gibi) tarafından kurulan çeşitli stres azaltma kliniklerinde araştırmalar devam etmekte olup, kronik ağrı, panik atak, amfizem, Sedef hastalığı gibi hastalıklarda farkındalık meditasyonunun tıbbi kullanımının olumlu sonuç verdiği gözlemlenmiştir. (Erick J. COATS, Roberts S. FELDMAN)

Peki faydalarından bahsettik. Meditasyon ihtiyaç mı?

Spor yapmak faydalı, fit olmak istiyorum… vs. diyerek spor yapanlarınız, bir de sevdiği için yapanlarınız hatta yaşam biçimi haline getirenleriniz var. Meditasyon da böyledir. Çoğu zaman ihtiyaçtan doğar, fakat zamanla bir parçanız haline gelmeye başlar. Seversiniz, alışırsınız, kopamazsınız.

Umarım kopamazsınız…

Bu haftalık bu kadar...

Yazımı Mahamudra Öğretilerine ait sözlü bir dersten alıntıyla bitirmek istiyorum;

Dünyadan yükselen buharlar bulutlara dönüşür, sonra gökyüzünde kaybolur;

Bulutlar dağıldığında nereye gittikleri bilinmez.

Aynı şekilde, zihinden doğan düşünce dalgaları

Zihin zihni algıladığında dağılır...