Alternatif turizm rotası: ULUKIŞLA

Orta Anadolu’nun güneye açılan stratejik kapısı ve Niğde’nin kendi halindeki, Faruk Nafiz Çamlıbel’in yazdığı Han Duvarları şiirine esin kaynağı olan Ulukışla; çalışkan, yurtsever, aydın ve çağdaş halkı ile tanıtılmayı çoktan ve fazlasıyla hak ediyor… Kapadokya, Aladağlar, Toros Dağları, Hasan Dağı, Konya Ereğli-İvriz ve Çukurova gezi rotanızda; alternatif turizm zenginliği ve “Anadolu’nun Aydınlık Yüzü” olma özelliği ile mutlaka gezilip görülmesi, merakla keşfedilmesi ve tanıtılması gereken yerdir Ulukışla…

Ulukışla’yı gezi haritanızda işaretlemeyi unutmayınız. Bir gezi yazarı ve araştırmacı belgeselci olarak gittiğim ülkelerde, dünyanın 99 haline tanıklık ettim. Anadolu coğrafyasını adım adım arşınladım. Bir uygarlık harikası olan ve zamanımızdan 13 bin yıl önce yapılan Anadolu Su Medeniyeti-Anadolu Karız Kültürünü belgeledim ve Türkiye’nin gündemine taşıdım. UNESCO-IHP Dünya Su Forumları toplantılarında, ülkemi temsil ettim. TRT Belgesel Kanal ve başka TV kanallarında ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü başta olmak üzere; “Anadolu Su Medeniyeti, Anadolu Karızları, Kutsal Su Zemzem, Mekke Su Yolları, Uygur Karızları, Uygarlık Burcu Bergama, Han Duvarları ve Kutsal Emanetler Niğde’de” belgesellerimle dünyayı, ülkemi ve 6 bin yıllık medeniyet izleri yaşatan Ulukışla’yı, çok kez ve çeşitli yayın organlarında tanıttım ve bundan mutlu oldum…

Uzun yıllar, bilerek ya da bilmeyerek; Niğde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün unuttuğu Ulukışla, aslında Anadolu alternatif doğa, termal, dağcılık, tarım, tarih, arkeoloji, edebiyat, sanat ve kültür zenginliğinin, endemik flora ve fauna dokusunun keşfedilmeyi bekleyen eşsiz mirasıdır… Bu gezi yazısını, bu bağlamda okuyunuz ve değerlendiriniz. 50 yılın deneyim ve bilgisi ışığında, yeniden gezdim Ulukışla ve çevresini… Sıra sizde…

Çukurova, Toros Dağları, Kapadokya ya da Konya Ereğli turizm rotanızı taçlandırmak için, Ulaşım  açısından: Adana ve Kayseri Havalimanı yanı sıra; Konya, Aksaray, Kayseri, Niğde ile Adana ve Mersin kara ve demiryolu üzerinde bulunan Ulukışla’ya ulaşım oldukça kolay ve hızlıdır. Seyahat programınızı, mutlaka Ulukışla alternatif turizm gezisiyle zenginleştirin, taçlandırın… Doğa, dağcılık, kültür ve termal turizm haritanıza; mutlaka Ulukışla’yı işaretleyiniz… Anadolu’nun Çukurova’ya açılan kuzey kapısı ve Güney Anadolu coğrafyasının doğal güvenlik kuşağı olan Toros Dağları’nın dört mevsim zengin mirası farkını; merakla ve keşfetme heyecanı ile yeniden belgeleyin… Ulukışla sizi çağırıyor… Ulukışla, Niğde ilimizin 6 ilçesinden biridir. İlçe şehir merkezine yaklaşık 52 km uzaklıktadır. İlçeye gitmek için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla ulaşılabilir. İlçeye ulaşım çok rahattır.

Ulukışla ilçesinin ismi, Osmanlı Sadrazamlarından Kasımpaşalı Öküz Mehmet Paşa 16. yüzyılda Ulukışla’da bir kervansaray yaptırır (1610-1622). Bu kervansaraya Ulukışlak ismini verir. Daha sonra Ulu kışla ismini almıştır. İlçenin eski adı da “Şücaeddin” ve “Hamidiye”dir. İlçe merkezine bağlı 36 köy bulunur. İlçenin 2015 yıllı itibari ile ilçenin merkez nüfusu 6 bin ve köyleriyle birlikteki nüfusu ise: 19 bin 500’dür.

Devamı yarın…