Dünya üzerinde büyük bir etkiye sahip olan El Nino hava olaylarına dair uzman isimlerden uyarılar gelmeye devam ediyor. Avrupa'da oldukça etkili olan El Nino, uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre Türkiye'de de etkisini gösteriyor.

Sıcaklıkların büyük oranda artmasıyla birlikte El Nino sıcak hava dalgası konusunda uyarılar yapılıyor. Sıcaklıklar hava olayı ile birlikte 40 derece ile 50 derece seviyelerine kadar yükseliş gösterebilecek.

Meteoroloji tarafından paylaşılan verilere göre El Nino'nun etkisiyle birlikte Marmara, Ege ve Akdeniz kesimlerinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 5 derece ile 10 derece üzerine çıkabilir. Diğer bölgelerde ise hava sıcaklığı mevsim normallerinin 2-6 derece üzerinde olması bekleniyor.

EL NİNO DENİZLERİ ETKİLEDİ

El Nino sıcak hava dalgasıyla birlikte tüm dünyada kırmızı alarmlar çalarken şimdiden etkisini göstermeye başladı. Türkiye'de hızla yükselen hava sıcaklığının üzerine uzman isimlerden açıklamalar geliyor.

Son olarak Twitter sosyal medya platformu üzerinden Kerem Ökten açıklamada bulundu. Hava sıcaklıklarındaki artış ile birlikte deniz sıcaklığının da yükseldiği bilgisini paylaştı. Deniz sıcaklığının artmasıyla deniz analarının nüfusunda büyük bir artış görülüyor.

KEREM ÖKTEN'DEN PAYLAŞIM

Kerem Ökten'in paylaşımına göre yukarda yer alan haritadan bilgiler verdi. Karadeniz çevrelerinde oldukça hızlı bir artış olduğunu vurgulayan Ökten, kırmızı olan bölgelerin hızlı artış, kahverengi bölgelerde ise artış olduğunu ifade etti. Akdeniz ve Ege Bölgeleri'nde deniz analarının görüldüğünü belirtti. Tuzlu olan bölgeler olan Ege ve Akdeniz, deniz analarının zehir salınımını azalttığı belirtti.

Karadeniz ve Marmara'nın daha az tuzlu olması durumundan dolayı daha fazla zehir salgılanabileceğinin bilgisi paylaşan Kerem Ökten, "Isırılan yeri yine deniz suyu ile 5 dakika yıkayınız. Yıkarken bastırarak ovmayınız. Hafif dokunuşlar lâzım. Ayrıca limon ve sirke de mükemmel çözümlerdir..." açıklamalarında bulundu.

Muhabir: Yazar Silinmiş