Cilt bakımı, günümüzde hem kadınların hem de erkeklerin en çok ilgi gösterdiği konulardan biri. Piyasada sayısız cilt bakım ürünü bulunuyor ve her biri farklı vaatlerde bulunuyor. Ancak her cilt tipinin farklı olduğunu ve bu nedenle herkese uygun içeriklerin de değişiklik gösterebileceğini unutmamak gerekiyor.

Şimdilerde adından söz ettiren trend ise yüzü hiçbir kimyasala maruz bırakmadan sadece saf su ile yıkamak. Bu yöntem, cildi temizlemek için kullanılan temizleme sularının, sabunların veya jellerin cilde zarar verdiğini savunuyor. Peki, saf su ile yıkamak cildimize gerçekten fayda sağlıyor mu? İşte bu sorunun cevabını arayan uzmanların görüşleri.

CİLDİ SOYUP KURUTMUYOR

Cilt temizliği için kullanılan temizleme suları cildin soyulmasına neden olabilir. Kelimenin tam anlamıyla ciltteki doğal yağları soyarak cildin kurumasına ve kaşınmasına neden olurlar. Cildin temizleme sonrası gergin ve kırmızı görünmesinin de sebebi budur. Eğer bir süre kimyasal bir temizleyici kullanmaktan kaçınıp yalnızca suyla cildinizi temizlerseniz çok daha pürüzsüz bir cilde sahip olacaksınız.

YAĞ ÜRETİMİNİ AZALTIYOR

Temizleyicilerin yüzdeki yağı azaltmaya yardımcı olduğu düşünülebilir ancak ilginçtir ki aslında tam tersi etki yapar. Temizleyiciler cildi susuz bırakır. Otomatik olarak daha fazla yağ üreten cilt bozulur ve gözenekler genişler. Buna karşılık soğuk suyun sebum (yağ) üretimini azalttığı ve hatta iltihabı azalttığı bilindiğinden daha az sivilce ve gözenek oluşumunun önüne geçmek için de yalnızca su ile yüzü yıkamaz bazen en doğrusu olacaktır.

YAŞLANMAYI YAVAŞLATIYOR

Soğuk su cildi canlandırır ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Cildinize zarar verebileceği ve daha fazla soruna neden olabileceği için sıcak su kullanmadığınızdan emin olmanız çok önemlidir. Genellikle alkali (pH 9-11 arası) olan sabun ve temizleyiciler cildi yıpratır ve elastikiyet kaybına yol açar. Bu da erken yaşta kırışmak anlamına gelir. Kırışıklıkların önüne geçmek ve daha genç bir görünüme sahip olmak için saf su ile cildi yıkamak çok daha sağlıklı olacaktır.

ALERJİK REAKSİYONLARI ÖNLÜYOR

Bazı temizleyiciler kimyasal yanıklara ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve hemen reaksiyon geliştirmeyebilirsiniz; bu zamanla ortaya çıkabilir. Hassas ve alerjiye yatkın ciltler için uygun bir temizleyici bulmak gerçekten zor olabilir. Maalesef size uygun olup olmadığını anlamanın tek yolu var; cildinizde test etmek. Bu sorunun yaşamamak ve işi riske atmamak için özellikle alerjik olanlar kimyasal temizleyiciler yerine su ile yıkamayı tercih etmeliler.

CİLDİN KENDİNİ YENİLEMESİNE İZİN VERİYOR

Makyaj ve diğer güzellik ürünleri cilt üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Bir süre makyaj yapmadan yalnızca su ile yıkarsanız cildinizin bir mola vermesine ve herhangi bir krem ​​veya nemlendiriciye ihtiyaç duymadan işini yapmasına olanak tanımış olursunuz.

CİLT BAKIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Cilt bakımında saf su ile yıkamanın faydalarını anlattık ancak bu tek başına yeterli değil. Cildin en amansız düşmanlarının başında güneş, hava kirliliği, sinir sisteminde bozukluk, rüzgar, aşırı nemlilik ve sigara gibi etkenler yer alıyor. Stres birçok hastalığa yol açtığı gibi, cildimiz üzerinde de tahribat yaratıyor. Kozmetik firmaları son yıllarda cildin stresini azaltan ve onu yatıştıran ürünler geliştirdi. Ayrıca güzellik uykusuna yatmak ve spor yapmak da cilt için oldukça faydalı.

Sivilceyi sıkmak demek, sivilcenin iyice yayılması ve enfeksiyonun derinleşmesi demektir. Sivilceden kurtulmak yerine geçmesini bekleyebilir ve o süreçte kapatıcı veya fondöten sürebilirsiniz. Ancak sürekli fondöten kullanmanın cildin hava almasını engellediğini de unutmayalım. Cildin hava almasını engelleyen başlıca etkenlerden biri de makyajı temizlemeden yatmak. Cilt özellikle akşamları biz uyurken kendini yenilediği için geceleri cilt temizliğine daha çok özen göstermek gerekiyor.

Cilt bakımında saf su ile yıkamanın faydalarını görmek için en az bir ay boyunca denemenizi tavsiye ederiz. Bu süre zarfında cildinizdeki değişimi fark edeceksiniz. Unutmayın, cildiniz sizin en değerli aynanızdır.