Roma’da alternatif noktalar

Fontana dell’Acqua Paola

Fontana dell’Acqua Paola, modern Roma’nın en yüksek ikinci tepesi olan Janiculum Tepesi’nde bulunan oldukça büyük ve görkemli bir çeşme. Bir sanat eseri niteliğindeki bu çeşme, 1612 yılında inşa edilmiş ve adını aldığı Papa V. Paul tarafından restore edildikten kısa bir süre sonra almış.

Çeşme, Flaminio Ponzi ile birlikte uygun şekilde adlandırılmış Giovanni Fontana tarafından tasarlanmış. Altı pembe taş sütunundan dördü eski Aziz Petrus Bazilikası’nın cephesinden alınmış ve beş büyük kemeri inşa etmek için Roma Minerva Tapınağı’nın yakınlardaki kalıntılarından beyaz mermerler kullanılmış. Fontana dell Acqua Paola’nın akan suları, uzun zamandır yerel sakinler için bir buluşma noktası olmuştur. Günümüzde bu tarihi yapı, fotoğraf çektirmek isteyen meraklı turistleri de kendine çekiyor.

Giardino degli Aranci

Giardino degli Aranci (Portakal Ağaçları Bahçesi), Roma’da gün batımını seyredebileceğiniz en özel ve en romantik yerlerden biri. Roma’nın yedi tepesinden biri olan Aventine Tepesi’nde yer alan bu bahçe, daha çok sunduğu eşsiz manzarasıyla tanınıyor olsa da, bahçede göz atmaya değer ilgi çekici şeyler de var. Circus Maximus metro istasyonuna on beş dakikadan daha az yürüme mesafesinde olan bahçenin en güzel yanı da, girişlerin ücretsiz oluşudur. Tüm yıl boyunca açıktır ve akşamları biraz zaman geçirmek ve şehrin koşuşturmacasından uzaklaşmak için harika bir yer.

Park, hem Savello Parkı (“parco Savello”) hem de Portakal Bahçesi (“parco degli Aranci”) olarak bilinir ve Savelli ailesinin kalesinin orada olduğu 10. yüzyıla kadar uzanır. Kale artık yok ama parkta kale duvarlarının bazı kalıntılarını hala bulabilirsiniz.

Piazza di Pietra

Şehrin en sakin meydanlarından biri olan Piazza di Pietra, MS 145 yılında İmparator Hadrian’ın evlatlık oğlu ve halefi Antonius Pius tarafından inşa edilen, kısmen modern bir ofis binasına dönüştürülmüş olarak duran Hadrian Tapınağı’na ev sahipliği yapıyor. Ayrıca meydan, şehrin en popüler cafe ve restoranlarıyla çevrili.

Via della Conciliazione 

Roma’nın sokak planına en yeni eklerden biri olan ve 1936-1950 yılları arasında inşa edilen Via della Conciliazione, Palazzo Torlonia, Palazzo dei Convertendi ve Palazzo dei Penitenzieri gibi hem dini hem de tarihi öneme sahip birçok yapıya ev sahipliği yapıyor. Şehirdeki en güzel fotoğraf karelerini yakalayabileceğiniz yerlerden biri olarak da bilinen cadde, kısmen Vatikan Şehri ile merkez arasında bir bağlantı oluşturuyor. Caddenin sonunda ise, Vatikan’ın en güzel ve en ünlü yapısı olan Aziz Petrus Bazilikası yer alıyor.

Circus Maximus

Circus Maximus’un antik Roma’da nasıl göründüğünü hayal edebilmek biraz hayal gücü gerektirir. Çünkü yaklaşık 2000 yıl önce muhteşem araba yarışlarının yapıldığı eski mega stadyumdan günümüze neredeyse sadece geniş bir yeşil alan kalmıştır. Roma’daki Circus Maximus şüphesiz çok etkileyici, zengin bir tarihe sahip ve yüzyıllar boyunca pek çok değişikliğe uğramış bir yer. Bu nedenle imparatorluğun büyüklüğünü anlaşılır kılan ve aynı zamanda antik Roma’da eğlencenin önemini gösteren Roma’nın bir simgesi haline de gelmiştir. Şimdi eski Circus Maximus’tan sadece birkaç iz var ve atmosferi korumak için orijinal kalıntıları bulma umuduyla onu ziyaret eden turistlerin üzüntüsüne, sadece kompleksin şeklini koruyan devasa çıkıntıyı görebilirsiniz.

 Devamı yarın…