Ofiste geçirdiğimiz uzun saatler, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımızı bozabilir. Kaslarımız sertleşir, omurgamız eğrilir, kan dolaşımımız yavaşlar, stres seviyemiz artar. Bu durumda yapabileceğimiz en iyi şey, ara sıra kalkıp hareket etmek ve ofis egzersizleri yapmaktır. Ofis egzersizleri, hem kaslarımızı gevşetir, hem kan akışını hızlandırır, hem de enerji ve moral verir. İşte size ömrünüzü uzatacak 5 ofis egzersizi...

ESNEME HAREKETLERİ

Esneme hareketleri, vücudunuzun esnekliğini artırır ve kas gerginliğini azaltır. Ofiste yapabileceğiniz esneme hareketleri şunlardır:

  • 30 saniye boyunca ellerinizi başınızın üstünde birleştirin ve başınızı öne eğin. Ardından iki elinizle çenenizin altından başınızı arkaya doğru ittirin. Sonra sağ elinizle başınızı sağa, sol elinizle sola yatırın.
  • Sağ kolunuzu göğsünüzün üzerinden sola doğru uzatın ve sol kolunuzu, sağ dirseğinizin altından bastırın. Diğer tarafla tekrarlayın.

OMUZ VE KOL EGZERSİZLERİ

Omuz ve kol egzersizleri, omuz ve kol kaslarınızı güçlendirir ve şekillendirir. Ofiste yapabileceğiniz omuz ve kol egzersizleri şunlardır:

  • Sandalyeye yaslanarak dik şekilde oturun. Nefes alıp 3 saniye bekleyin. Karın kaslarınızı sıkın.
  • Nefes alın ve kollarınızı omuz hizasında karşıya uzatın. Nefes verirken esneyebildiğiniz kadar kollarınızı ileri uzatın. Nefes alıp bileklerinizi kendi ekseni etrafında çevirerek kollarınızı yavaşça geri çekin. 10 kez tekrarlayın.

BACAK VE AYAK EGZERSİZLERİ

Bacak ve ayak egzersizleri, bacak ve ayak kaslarınızı çalıştırır ve kan dolaşımını hızlandırır. Ofiste yapabileceğiniz bacak ve ayak egzersizleri şunlardır:

  • Sandalyenin ortasına dik şekilde oturun. Nefes alıp üç saniye bekleyin. Karın kaslarınızı sıkın. Nefes vererek bacağınızı karşıya doğru yere paralel uzatın. Dizinizi bükmeden karın hizasına kadar kaldırın. 5 saniye bekleyin. Ayağınızı yere indirirken bileklerinizi kendi ekseni etrafında çevirin. 10 kez tekrarlayın.
  • Sandalyeye yaslanarak dik şekilde oturun. Ayaklarınız yerdeyken parmak uçlarınızla yukarı doğru basın ve 5 saniye bekleyin. Sonra topuklarınızla aşağı doğru basın ve 5 saniye bekleyin. 10 kez tekrarlayın.

SIRT VE BEL EGZERSİZLERİ

Sırt ve bel egzersizleri, sırt ve bel ağrılarını önler ve duruşunuzu düzeltir. Ofiste yapabileceğiniz sırt ve bel egzersizleri şunlardır:

  • Sandalyeye yaslanarak dik şekilde oturun. Derin nefes alıp 3 saniye bekleyin. Sol elinizi sol kalçanızın arkasına koyun. O yöne dönebildiğiniz kadar dönün. 5 saniye bekleyin. Nefes vererek oturma pozisyonuna dönün. Hareketi sağ taraf için de uygulayın. 10 kez tekrarlayın.
  • Sandalyeyi duvara dayayın ve ucuna oturun. Eller kalçaların yanında olacak şekilde sandalyeye tutunun. Kalçanızı sıkarak sandalyenin önünde yere oturuyor gibi aşağıya doğru inin. Dirsekleriniz 90 derece açıyla bükülü duruma gelinceye kadar vücudunuzu alçaltın. 5 saniye bekleyin. Sonra yavaşça yukarı kalkın. 10 kez tekrarlayın.

KALÇA EGZERSİZLERİ

Kalça egzersizleri, kalça kaslarınızı sıkılaştırır ve şekillendirir. Ofiste yapabileceğiniz kalça egzersizleri şunlardır:

  • Sandalyeye yaslanıp dik şekilde oturun. Otururken, sandalyenin kol kısımlarından tutarak kalçanızı 1-2 santimetre kaldırın. 2-3 saniye pozisyonu koruyun. Sonra ayağa kalkın. 10 kez tekrarlayın.
  • Sandalyeyi duvara dayayın ve ucuna oturun. Eller kalçaların yanında olacak şekilde sandalyeye tutunun. Bacaklarınızı düz bir şekilde ileri uzatın. Kalçanızı sıkarak bacaklarınızı yukarı kaldırın ve indirin. 10 kez tekrarlayın.