Pers ve Selçuklu Medeniyeti Şehri: İSFAHAN

İsfahan İran’nın üçüncü büyük kenti. Fakat zamanında dünyanın en büyük şehirlerinden biriymiş. Safavi döneminde (1051 ile 1736 ) özellikle mimari ve kentleşme açısından çok gelişen ve başkent olan şehirde o dönemden kalma çok önemli, geleneksel İran mimarisini yansıtan tarihi yapılar var. Özellikle 17. yüzyıl tarihli ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan dünyanın en büyük meydanlarından biri olan Nakş-ı Cihan Meydanı burada.

İsfahan’da metro hizmeti henüz çok yeni. Şehrin ilk metro hattı 15 Ekim 2015’de çalışmaya başlamış. Demiryolu uzundur var. İsfahan, Tahran, Şiraz ve Yazd şehirlerine demiryolu ağı ile bağlı.

İsfahan halıları ve dokumacılığı ile ünlü. Meşhur İran halılarının çoğu İsfahan’dan çıkma. İsfahan’da dokumacılığın bu kadar gelişmesi, Safevi dönemine dayanıyormuş. Afganlar İran’ı fethettikten ve Safevi Hükümdarlığı’nın devrilmesinden sonra bu zanaat durgunluk dönemine girdiyse de şimdi dolu dizgin devam ediyor.

Burası Bir Ayrılık (şiddetle tavsiye ederiz) ve Elly Hakkında filmleriyle dünyaca ünlü Oscar’lı yönetmen ve senarist Asghar Farhadi’nin de şehri. İsfahan doğumlu Farhadi, Time Dergisi tarafından 2012 yılında dünyanın en etkili 100 kişisinden biri seçilmiştir...

İsfahan’da gezilecek yerler:

Tipik bir Şark şehri olan İsfahan, sahip olduğu tarihi miras ile bir açık hava müzesi gibi. Hiç çekinmeden gidip görmeniz gereken bir şehir. En az 2 tam gün ayırmak gerekiyor. İsfahan’da çoğu yeri yürüyerek gezmek mümkün.

İsfahan’da mutlaka görmeniz gereken yerler: İmam Meydanı (Nakş-ı Cihan), İmam Camii, Şeyh Lütfullah Camii, Ali Gapu Sarayı (Devlet Kapısı), Bazar-e Bozurg (İsfahan Büyük Çarşısı), Mescid-i Cuma, Çehar Bağ Medresesi, Zayende Nehri ve Siosepol Köprüsü, Tarihi Çehar Bağ Mesire Alanı, Çehel Sütün Sarayı, Dekoratif Sanatlar Müzesi, Çağdaş Sanat Müzesi, Heşt Beheşt Sarayı, Hacu Köprüsü, Selçuklu Çehel Dohter Minaresi, Çehel Dohter Minaresi, Manar Jonban (Sallanan Minareler), Ateşkadeh ve doğal yaşam alanları...

Yezd, İran’ın orta kısmında, Yezd Eyaleti’nin yönetim merkezi olan şehir. Zerdüşt dininin merkezidir. 2006 sonucuna göre 505.037 kişilik nüfusa sahiptir. Şehir eşsiz mimari yapıları ve ipekli el dokumaları (Farsça termeh), İran el sanatları, ipek dokuma, İran pamuk şeker’i olan “Pashmak” (pişmaniye’ye benzer) ile meşhurdur.

Şehrin 3000 yıllık geçmişi vardır. Şehrin ilk kurucularının Med’ler olduğu ve şehrin o dönemdeki adının Ysatis olduğu bilinmektedir. Daha sonraki Sasani hakimiyeti sırasında şehrin adı, o zamanki hükümdar Yazdegerd’e ithafen Yezd olarak değiştirildi. Ve şehir bir Zerdüşt merkezi haline geldi. Daha sonra İslam orduları tarafından alınan şehre Müslümanlar hakim oldu.

Şehir, ıssız ve yol güzergahlarından uzak bir konumda olması nedeniyle, fazla bir tahribata uğramamıştır. Hatta Moğol İstilası zamanında İran’ın diğer bölgelerinden kaçan halk buraya sığınmıştır. 1272’de şehri ziyaret eden Marco Polo, şehrin ipekli dokumalarından ve büyük bir ticaret merkezi olduğundan bahseder.

Devamı haftaya…