Elbette bu alternatif turizm potansiyeline katkıda bulunan ve Anadolu’nun aydınlık ve çağdaş yüzü olan halkımız, yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları ve sanatçı potansiyelini de göz ardı etmemeliyiz. Ahşap cumbalı ve düğmeli evlerden yapılan pansiyonlarda kalınır ve yöresel yemekler ile ev yapımı şarap ya da keçi sütünden yapılan yoğurt ayranı içerek; yayla turizminin tadını çıkarmanın tam zamanı… Geleneksel olarak yapılan kültürel etkinliklere katılan yerli ve yabancı sanatçıların beğeni ve olumlu yorumları da, bu gelişmişliği ve tanıtım çalışmalarını beslemektedir…

İbradi, Antalya iline bağlı dağlık alanda bir serin-yayla ilçedir. İBRADI; İlçenin adının Arapça ''ibrad'' yani "soğuk yer" manasındaki sözcükten geldiği düşünülür.

Yöre insanı Yörük'tür. Oğuzların Salur Türkmen Boyundan, Teke Türkmenlerinin çoğunlukla yaşadığı bir bölgedir. Afşar, İğdir ve Selçuklulardan dolayı Kınık boyları da hakimdir. Öz Türkçenin kullanımı çok yaygındır, Akseki - İbradı havzasında konuşulan Öz Türkçe hala kendini korumaktadır. Yöre halkı, Orta Asya'ya ait âdetleri hala korur. Oğlak, keçi, çebiç, teke fazlasıyla tüketilir.

Tarihi: Antik Çağda Psidya sınırları içinde yer alan İbradı'nın kuruluş tarihi tam olarak bilinmiyor. Ancak, İbradı ve çevresinde bulunan kalıntılardan Roma devrine uzandığı tahmin ediliyor Örneğin, İbradı'ya 2 km. mesafede kurulu Ormana Belediyesi ile 7 km. mesafedeki Ürünlü Köyü' nün arasında Helenistik dönem Erymnya Antik Kenti'nin kalıntıları mevcuttur. Kentin Nekropolü  ise, Ormana'yı çevreleyen kayalık sırtlardır.

Coğrafi Yapısı: İlçe doğusunda Beratlı, Trabeza, Kurkur, Çuvallı, Aktepe; batısında Melik, Toka, Geçkar ve Çeçkar, Uluçukur. Kesik; kuzeyinde Zimbit, Obet, Gaydan, Uluçukur, Akpınar, Lök, Pınarcık, Enerli; güneyinde Katara, Karadağ, Akıncı, Kurtgediği dağları ile çevrilmiştir. Gembos ve Gemboğazı ovası İbradı'nın kuzeyinde Dereköy ile Göynem ve İbradı arasındadır. Rakamı 1300 metredir. Dağlardan inen sularla dolar göl halini alır. En kuzey ucu Taşköprü, en güney ucun da Başpayam İbradı belidir. Ortası, Ortapayam ve Erilikli adıyla anılır. Kapladığı arazi aynı bir bademi andırır. Bu ovanın genişliği 2 km. uzunluğu 15 km'dir. Bir diğer ova olan Eynif Ovası Toka, Karadağ ve Cimriği Dağları arasındadır. Genişliği Gembos'a yakındır. Üzümcü Ovası ise, Başlar Köyü yakınında olup, İbradı'nın Çukurviran Mahallesi yanındadır. Ekim ve meraya elverişli bir sahadır. Bu üç ovadan ilçede başka küçük çapta ovalar bulunmaktadır.

Nüfus Durumu: 2017 yılında yapılan ve halen devam eden adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre yapılan Nüfus sayımında, İlçe Merkezinde 1.228 ve mahallelerde 1.028 olmak üzere toplam: Nüfus 2.656 olarak belirlenmiştir.

İdari Durum: İlçe 9 mahalleden oluşmaktadır. Mahalleler arazi yapısına bağlı olarak dağınıktır. Mahallelerin tamamında ulaşım olanakı, telefon ve elektrik mevcuttur.  Çalışmalar genel olarak devlet-vatandaş işbirliği ile yapılmaktadır.

Devamı haftaya…