Hamur işleri yaparken en çok dikkat etmeniz gereken şey mayalı hamurun kabarmasıdır. Peki, mayalı hamurunuzu nasıl daha kabarık ve lezzetli yapabileceğinizi biliyor musunuz? Babaannelerimizden gelen bir yöntem, mayalı hamurunuzu ekstra kabartıyor ve maya kokmamasını sağlıyor.
Mayalı hamur hazırlamak sanıldığı kadar zor değildir. Ancak, mayalı hamurun kabarması ve maya kokmaması için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Bu püf noktaları, babaannelerimizin yıllardır kullandığı bir yöntemden geliyor. Bu yöntem sayesinde mayalı hamurunuzu hem daha kolay hem de daha lezzetli yapabilirsiniz.
KOKMAYAN VE ÇOK KABARAN MAYALI HAMUR NASIL YAPILIR?
MALZEMELER
- 600 gr (2 yemek kaşığı) un
- 400 ml süt
- 8 g maya
- 80 gr şker
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı sirke
T- 40 gr tereyağı
- 30 gr sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- Üstü için haşhaş tohumu
YAPILIŞI
- İlk olarak 600 gram unu bir kaba alın.
- Daha sonra şeker, ılık süt, yumurta, tuzu başka bir kaba alıp iyice çırpın.
- Üzerine mayayı ilave edin ve çırpmaya devam edin.
- Malzemeler iyice karıştığında unun ortasına boşluk açıp sütlü karışımı dökün.
- Bir spatula yardımıyla malzemeleri iyice karıştırın. Hamur biraz cıvık kalacak. Bu noktada 2 yemek kaşığı unu ilave edin.
- Yine cıvık kalan hamuru tezgaha alın ve 40 gram tereyağını ekleyip iyice yoğurun.
- Tereyağ hamurun içinde kaybolunca hamurun üzerine sirke ekleyin.
- Tekrar güzelce yoğurun ve sıvı yağ ile iyice yağlanmış bir kabın içine hamuru alıp üzerini streç film ve bir örtü ile kapatıp 1 saat mayalanmasını bekleyin.
- Mayalanan hamuru tezgaha alın ve yuvarlak tepsi ebatında açın.
- Açılan hamurun yarısına tereyağı sürüp birkaç kat katlayın.
- Katlanan hamuru 5-6 eşit parçaya bölün.
- İster içine istediğiniz bir malzeme koyup poğaça şekli verin, isterseniz de hamuru biraz uzatıp bütün ve açma şekli verin.
- Üzerine yumurta sarısı ve haşhaş tohumu ekleyip 180 derecelik fırında 30 dakika pişirin.