Foça’da gezi keyfi

Tekne Turu ve Foça Adaları

Adaları ile ünlü Foça’da vaktiniz bol ise tekne turu da bir seçenek. Zaten limanda gezinirken bu tekne turlarını bol bol görüp hiç aklınızda yokken bile bir anda kendinizi ‘acaba yapsak mı ya’ diye düşünürken bulacaksınız. Tekne turlarında sırasıyla Orak Adası, Akdeniz foklarının da yaşadığı Siren Kayalıkları ve İncir Adası gibi adalar ile bu rotanın aralarındaki koyları geziyorsunuz. Günlük tekne turlarının haricinde, bir de günbatımı turları yapılıyor. Bizim bu turu yapmaya vaktimiz olmadı ama eğer siz turistiko gibi her yeri göreceğim diye tutturmuyorsanız, tekne turu yapacak vaktiniz de kalacaktır.

Yeri gelmişken; bu Foça’da gezilecek yerler listesine Şeytan Hamamı ve Foça Yel Değirmenleri’ni de katabilirsiniz, biz Değirmenler’i yol üstünde görüp yakınına gitmedik. Şeytan Hamamı’nı ise burada 2 günümüz olduğu için plana dahil edemedik.

Yeryüzü Pazarı

Foça’da aklımızın kaldığı bir yer daha oldu; gezi günlerini denk getiremediğimiz için göremediğimiz Slow Food ilkelerine göre, adil ve temiz satış yapılan Yeryüzü Pazarı. Bu pazar aslında İtalya’da hızlı yaşam temposuna karşı bir duruş geliştirmek ve yok olmaya yüz tutmuş yerel yeme-içme alışkanlıklarını korumak amacıyla başlayan Slow Food akımının bir parçası. Foça’daki Yeryüzü Pazarı’da bu halkanın ülkemizdeki ilk temsilcisi.

Her Pazar, 08.30-18.00 arasında Foça Pazaryeri’nde kurulan Yeryüzü Pazarı’nın özelliği; aynı sakin şehir Sığacık’ta olduğu gibi buranın da aslında bir üretici pazarı olması. Pazarda organik olarak üretilen meyve ve sebzeden tutun, ekmeğe, peynire, reçele ve zeytinyağına kadar birçok ürünü bulabilirsiniz.

Slow Food ve Sığacık demişken;

Denizin Güneşi öptüğü an...

Eski Foça’nın günbatımı, gündüzleri aşırı ötesi sıcak basmışken bir anda değişen serin havasından mıdır bilinmez, gerçekten de çok etkileyici. Her şey bir yana, Foça’nın daha ayak basar basmaz insanı içine çeken dingin hali ziyaretçisinin gezi konseptine de yansıyor. Buraya gelip haldır haldır gezmek yok. Sabah mis gibi havaya uyanmak, öğlen tembelliği ile dinlenmek, sonra limanda manzaraya karşı kafa dağıtmak, öğleden sonra mis koyunda serinlemek, akşama lezzetli yemeklerinden yemek, gece de mini barlarında günün keyfini sürmek var. O yüzden bu planın içinde bir günbatımı izleme aktivitesi de şart ötesi şart.

Foça’da en iyi günbatımı konusunda şampiyon tabii ki Kavala Cafe & Winehouse. Mekanın detaylarını aşağıdaki Foça’da Ne Yenir: Foça Yeme İçme Önerileri bölümünde okuyabilirsiniz. İkinci alternatif de son derece halk işi olarak Büyük Deniz’deki banklar. Buranın akşam saatlerindeki silüeti gerçekten de tablo gibi.

Devamı yarın…