Urartulara başkentlik yapmış, Doğu’nun en büyük illerinden biri olan Van’da gezilecek yerler listesinde nereler var? Gelin birlikte bakalım. Öncelikle Van, tahmin ettiğinizden çok daha düzgün, düzenli, gelişmiş ve güvenli turistik bir şehirdir. Büyükşehir statüsünde olan Van, İç ve Güney Doğu Anadolu’daki pek çok ilimizden çok daha güzellikleri bulunmaktadır. Samiramis Su Yolu, Urartu Medeniyeti izleri ve Urartu Kehrizleri başta olmak üzere, Anadolu Medeniyetlerinin pek çok izi; Van ve çevresinde bulunmaktadır.

TRT Belgesel Kanal adına çektiğimiz “Anadolu Su Medeniyeti” belgeseli kapsamındaki çalışmalarımızın Van ve çevresindeki çekimleri yaklaşık bir hafta sürdü. Bu bağlamda Van’nın tarihi, kültürü, doğal zenginlikleri ve tüm turistlik yanlarını görme ve tanıtma fırsatı da buldum… Demir, Kara ve Havayolu ile Van’a ulaşmak oldukça koladır. Konaklama ve Yeme içme açısından da sıkıntı yoktur. İsterseniz öncelikle, Van’da gezilip görülecek yerlere bir göz atalım:

Van Gölü

Van deyince akla Van Gölü geliyor demiştim ya başta. Vanlılar ona deniz diyor, öyle büyük öyle ihtişamlı olunca… Uçak ile Van’a gelirken pilotumuz Van Gölü çevresinde nereler olduğu anlatırken büyüsüne kapılıverdim Van Gölü’nün… Acaba Van Gölü Canavarı var mıydı gerçekten? Dünyanın en büyük sodalı, Türkiye’nin ise en büyük gölü, çevresini sarmış dağların karlı zirvelerinin arasında pırıl pırıldı Van Gölü…

Van Gölü’nün bir yanında Süphan, bir yanında Artos Dağı gölün bekçileri gibi başında bekliyorlar. Tatvan’da bulunan ada içinde yer alan Ahdamar Manastırı’nı da ziyaret etmeden Van gezisini tamamlamayınız…

Gölün kıyısına yürüyüş alanları yapılmış, karşı kıyıya Tatvan’a giden arabalı vapurlar da buradaki iskeleden kalkıyor. Akşam yürüyüşü yapmak için keyifli bir nokta Van Gölü kıyısı.

Van Kalesi

Van merkezden minibüslerle ulaşabilecek mesafede (yaklaşık 5 km) Van Kalesi mutlaka görülmesi gerekenler listesinde başka bir önemli madde. Merdivenlerle tırmanabileceğiniz tepenin üstüne inşa edilmiş kale Urartular’a başkentlik yapmış. İnce uzun bir krater tepesinin üzerine kurulu kaleden gün batımını izlemek paha biçilmez. Ayrıca tüm Van ayaklarınızın altında.

Kalenin girişine eski Van evi örneği yapmışlar birkaç tane, hediyelik eşya alabileceğiniz dükkanlar da var.

Van Kedi Evi

Van kedilerinin soyu tükenmekte olduğundan koruma altındalar. Bu nedenle de sadece Yüzüncü Yıl Üniversitesindeki Kedi Evi’nde gerçek Van kedisi görebilirsiniz. Ancak ne yazık ki hafta sonları kapalı.

Van’a kadar gidip Van kedisi görmeden dönmek çok kötü olurdu. Tam ümitsizce kedi evi kapalıymış diye Twitter’e yazdığım mesaja bir cevap geldi. Urartu Halı’nın bahçesinde kedi evi var, oraya gidin diye. Bu fırsatı kaçıramazdım, koşa koşa Urartu Halı’ya gittik. Bir kümeste kaçak olarak beslenen kedileri görme fırsatını da yakalamış olduk böylece.

Van Müzesi

Van Müzesi de ziyaret edilecek yerler arasında. Urartulardan kalma pek çok değerli parça burada sergileniyor.

Devamı yarın…