Bu hafta sizlere Hindistan topraklarında ortaya çıktığı kabul edilen, binlerce yıl öncesine ait, çoğu inanışta yer alan, arkeolojik kalıntılarda resmedilmiş ve son günlerde adını sık duyduğumuz bir kavramdan bahsedeceğim; Çakralar.

Çakra Sanskritçe bir kelimedir ve tekerlek (dönüş) anlamına gelir. İnsan vücudunda enerjinin döndüğü merkezler olarak kabul edildiği için bu ismin verildiği düşünülmektedir. 7 temel çakra olduğu kabul edilir (9-11 hatta 12:kabul edenler de var). Ortak paydada vücut üzerindekiler 7 tanedir. Her bir çakra gökkuşağı renklerinden biriyle imgelenmiştir. Çakraların fizyolojik ve psikolojik olarak bedenin dengesini sağladığı ve organları kontrol eden yapılarla bağlantılı olduğu düşünülür.

Tıp ve Felsefe doktoru Shri Mataji Nirmala Devi çakralardaki enerji sisteminin vücuttaki merkezi sinir sistemine karşılık geldiğini açıklamıştır. Vücutta 3 ana enerji kanalı(nada) olduğu kabul edilir. Sol, sağ ve orta kanallar. Bunlara ek olarak 7 çakra.

Fiziksel olarak baktığımızda da vücudumuzda sağ - sol sempatik sinir sistemi ve parasempatik sinir sistemimiz bulunmaktadır. Bu 3 sistem ve 7 çakra tıpkı sinir sistemimizde olduğu gibi vücudumuzda bulunan yedi sinir ağı (pleksuslar) ile örtüşür.(pelvik pleksustan başlayıp başımızdaki limbik bölgede sona eren) Çakraların bir haritasını verecek olursak;

  1. Kök çakra(muladhara): cinsellik merkezi, leğen kemiğinin alt kısmı
  2. Sakral(hara) çakra(svadisthana): göbek deliğinin hemen altı
  3. Mide çakrası(solar prexus)(manipura): göbek deliğinin üstü, göğüs kemiğinin altı
  4. Kalp çakrası(anahtara): göğsün ortası
  5. Boğaz çakrası(vishudda): boğazda
  6. Alın(üçüncü göz) çakrası(ajna): kaşların arası
  7. Tepe(taç) çakrası(sahasrara): kafanın üstü

Meditasyon ve yoga yardımıyla bizler çakralarımızı aktive ettiğimizi söyleriz. Hatta bahsettiğim 3 ana enerji kanalından ortadakini (kundalini) aktive etmeye ve çakraları dengelemeye yönelik meditasyonlar bugün çok yaygın kullanılır. Aslında fiziksel olarak baktığımızda meditasyon ve yoga yardımıyla sempatik ve parasempatik sinir sistemimizi dengelemeye çalışmak, zihnimizle bedenimize müdahale etme çabası gibi de düşünülebilir.

Fiziksel bedenimiz, eterik bedenimiz ile çevrelenmiştir. Eterik bedenin duygusal zihinsel vb. olmak üzere katmanları olduğuna inanılır. Bir sonraki yazımda bunları elimden geldiğince detaylı açıklamaya çalışacağım. Kısaca şöyle düşünebilirsiniz;

Sınırsız genişleyen spiritüel bedenlere sahip olduğumuzu düşünün. Süptil bedenlerimiz çakralar sayesinde birbirlerine bağlanır ve etkileşime girer. Çakralar, daha üst boyutta gelen enerjiyi süzme görevi görür. Dıştan gelen enerjiyi bedenimize uygun titreşimde almamızı sağlar. İlerleyen haftalarda Aura ve tüm bu sistemin işleyişinden daha detaylı bahsedeceğim. Bu hafta sadece tanıyalım istedim.

Çakralar enerji sistemimizin kan dolaşımı gibidir. Çakralarımızda bulunan bir tıkanıklık, blokaj akışı bozar. Bu yüzden sağlıklı bir beden, enerji ve daha zinde hissetmek için çakralarımızın açık ve dengeli olması gerekmektedir. Ayrıca her çakranın bir duyguya hizmet ettiği bilinen bir gerçek. Dolayısıyla Çakralarınızı çalıştırabileceğiniz özel meditasyon, yoga ve nefes teknikleriyle daha iyi hissetmek mümkün.

Haftaya sizlerle çakra noktalarımızı tek tek tanıyacağız ve çakra meditasyonlarına başlayacağız. Sizlerden isteğim bu hafta kendinizi izlemeniz, yaşadığınız duygu değişimlerini ve bedeninizdeki değişimleri takip edip, not almanız. (Örneğin; sinirlendim ve mideme kramp girdi… gibi) Sorularınızı ve deneyimlerinizi yorumlar kısmına bırakabilirsiniz.

“ İçsel yaşamın bir bireyselliği vardır, dolayısıyla sen teorik bilgiler yardımıyla bir şey edindiğinde bunun yardımı olmaz. Seninle ilgili olamaz. Sen sadece içeri döndüğün zaman kendinle ilgili olanı bilebilirsin.” Çakra Kitabı, Osho

İçinize dönmeniz dileğiyle...