Yoğun iş temposu, stres, özel yaşam alanlarına ayak uydurmak zorunda olan ve bununla birlikte yoğun olarak stresli bir hayat yaşayan kişilerde pek çok kişide kaygı, anksiyete, bitkinlik ve tükenmişlik hissi bıraktı. Bu duygularla baş etmek için sadece bağışıklık sistemimizi güçlendirmek yetmiyor, ruh sağlığımızı da korumamız gerekiyor. Peki, bunun için nasıl beslenmeliyiz?

Doğanın sunduğu bazı besinler ruh halimizi iyileştirmede büyük rol oynar. Bu besinleri depresyonu önlüyor ve ruh halimizi korumaya yardımcı oluyor.

KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

Ispanak, pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, magnezyum ve folik asit bakımından zengindir. Bu iki madde, mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin ve oksitosin hormonlarının üretimini destekler. Bu sebzeleri haftada 2-3 kez tüketmek ruh halinizi olumlu etkileyebilir.

YAĞLI BALIKLAR

Somon ve uskumru gibi yağlı balıklar, elzem yağ asitleri olan EPA ve DHA içerir. Bu yağ asitleri, depresyon riskini azaltır ve beyin sağlığını korur. Haftada 1-2 kez bu balıkları tüketmek hem bağışıklığınızı hem de ruh halinizi iyileştirebilir.

BİTTER ÇİKOLATA

Bitter çikolata, ruh halini iyileştiren kafein ve N-asiletanolamin içerir. Ayrıca flavonoid adı verilen antioksidanlar da ruh halini olumlu etkiler. Bitter çikolatayı sütlü çikolataya göre tercih etmek daha sağlıklıdır. Ancak şeker içeriği yüksek olduğundan günde 2-3 kareden fazla tüketmemeye dikkat edin.

FERMENTE BESİNLER

Yoğurt, kefir gibi fermente besinler, bağırsakta yararlı bakterilerin sayısını artırır. Bu bakteriler, seratonin hormonunun önemli bir kısmını üretir. Bağırsak sağlığı ile ruh sağlığı arasında güçlü bir bağ olduğu için fermente besinleri düzenli olarak tüketmek ruh halinizi iyileştirebilir.

KURU BAKLAGİLLER

Nohut, mercimek, fasulye gibi kuru baklagiller, B grubu vitaminleri ve folik asit içerir. Bu maddeler, seratonin ve dopamin gibi ruh halini etkileyen hormonların üretimini destekler. Kuru baklagilleri haftada 2-3 kez tüketmek hem protein hem de lif almanızı sağlar.

KIRMIZI ET, YUMURTA, TAVUK, HİN

Hayvansal besinler, triptofan adı verilen bir aminoasit içerir. Triptofan, seratonin hormonunun salgılanmasında rol oynar. Sabahları 1 yumurta tüketmek ve öğünlerden birinde kırmızı et veya hindi gibi protein kaynaklarını tercih etmek ruh halinizi iyileştirebilir.

MUZ

Muz da triptofan içeriği yüksek bir besindir. Ayrıca potasyum, magnezyum ve C vitamini gibi bağışıklık sistemini güçlendiren mineraller ve vitaminler de içerir. Günde 1 küçük muz tüketmek hem enerjinizi hem de ruh halinizi artırabilir.

YAĞLI TOHUMLAR

Ceviz, badem, kaju, fındık gibi yağlı tohumlar, sağlıklı yağlar ve protein içerir. Bu besinler de triptofan içeriği yüksek besinlerdir. Günde 3 ceviz veya 8-10 çiğ badem/fındık tüketmek ruh halinizi iyileştirebilir.

YULAF

Kahvaltıda lifli beslenen kişilerin enerjilerinin daha yüksek ve ruh halinin daha iyi olduğu çalışmalarda gösterilmiştir. Yulaf içeriğindeki yüksek lif sayesinde kan şekerinizi dengeler ve tokluk hissi verir. Yulafı süt, yoğurt veya meyve ile birlikte tüketebilirsiniz.

SAFRAN

Safran, depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlarla benzer etki gösteren bir baharattır. Safranın içeriğindeki krosin ve safranal adlı maddeler, seratonin hormonunun seviyesini artırır. Safranı pilav, çorba, salata gibi yemeklere ekleyerek tüketebilirsiniz. Ancak hamilelerin safran tüketmemesi gerektiğini unutmayın.