GÜRCÜ Kardeşlerimizle BATUM’DA KAFKAS DANSI yapmanın dayanılmaz hafifliğini yaşıyorum…
Batum ve Doğu Karadeniz (Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin) turu kapsamında; bir gezi yazarı ve belgeselci olarak, gittiğim 99 ülkede ve arşınladığım Anadolu coğrafyasında, merakla hayatı keşfetme ve belgeleme tempom sürüyor…
Sevgili torunum Dolunay ve Akay’ın büyük-büyük ataları(Deniz ailesi)’nin anavatanı olan Gürcistan ve Artvin’i tanımak, beni oldukça heyecanlandırdı. İç ve dış gezi kapsamında profesyonel anlamda, deneyimli ve güvenli bir kurum olan Joley Tur farkı ile yaptığım bayram gezim (biraz pahalı da olsa) oldukça verimli geçti. Rehber Çetin Aydın’ın engin deneyimi ve bilgi dağarcığı, gezimin kültür yanını beslediği için, kendisine teşekkür ederim. Yemek konusundaki kimi aksaklıklara karşın, iyi ve hızlı tempolu geçen, bu geziyi tamamlamanın dayanılmaz hafifliğini yaşadım, yeniden…
Bu geziyi iki bölümde yazacağım. Önce Batum (dış gezi) ve sonra da; Doğu Karadeniz Turu-İç gezi (Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin) yazacağım…
Çin kaynaklı Çayı, bir asırdan daha fazla zaman önce, Anadolu ile ilk tanıştıran Gürcü emekçilere selam olsun… Batum akşamlarında; Karadeniz’in doğu yakasını öpen sevdalı Güneş, Batum’da bir başka batıyor. Ya da batmıyor, yeni sevdalarda yeniden doğuyor. Kızıl ve baştan çıkarıcı… Kuzeydoğu kapı komşumuz Gürcistan’ı yeniden keşfetmek ne güzel…

Batum mutfak kültürü
Gürcü ya da özel olarak Batum mutfağının özünü; hamsi ve öteki deniz ürünleri başta olmak üzere, hamur işlerinin ve kırmızı etin dengeli kullanımı oluşturuyor. Hatta yerel halkın severek tükettiği Harço isimli pirinç çorbasının içerisine bile lezzetini artırması için et konuluyor. Seyahat ettiğiniz destinasyonlarda yerel mutfağa özgü lezzetlerin tadına bakmaya öncelik veriyorsanız, peynir çeşitlerine ve farklı aromalara sahip gazozlara da sofranızda yer açabilirsiniz. Gürcü pidesi ya da yerel dildeki adıyla Haçapuri, şehirdeki restoranların menülerini süsleyen en önemli tarif olma özelliği taşıyor. Birçok farklı çeşidini bulabileceğiniz pideye ek olarak güveçte kuzu etini de deneyebilirsiniz. Şaşlık yerken ise çeşit çeşit sosların tadına bakma fırsatı bulabilirsiniz. Yemeğin sonunda tatlı bir şeyler tüketmek isterseniz, ballı cevizli fırınlanmış elma ya da cevizli sucuğu andıran churchkhela tüketebilirsiniz.
Batum’un geleneksel en çok tüketilen sıvısı, hiç kuşkusuz Armut Gazlı Limonata Gazozu. Gürcistan’dan gelen bu Otantik Gazlı içecek; Eski Sovyetler Birliği ülkelerinin hepsinde bilinen en çok içilen içecektir. Eşsiz lezzetleriyle Armut ve Tarhun Suyu, Gürcü Limontası olarak da bilinir. Alkol içermez. Cam şişede 500 ml‘dir.
Geleneksel Gürcü Yemekleri: Ajarian House, Up and Down, Megrul-Lazuri, VOX, San-Remo, Dünya Mutfağı: Heart of Batumi, Ukrainochka, Kafeler: Fanfan, Privet iz Batuma Yemekte Armut Gazozu ya da sonrasında, geceleri gazino ve barlarda Gürcü şarabı, votka ve bira içebilirsiniz… Kahve ve nargile keyfini de yaşayınız…

Batum gezilecek yerler:
Gürcistan’ın Karadeniz kıyısında yer alan Batum, tarihi, kültürü ve doğal güzellikleriyle ünlü bir şehir olarak öne çıkıyor. Zengin kültürel mirası, tarihi yapıları, modern mimarisi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunmaktadır. Şehirdeki gezilecek yerler arasında Batum Botanik Bahçesi, Avrupa Meydanı ve Ali ve Nino Heykeli gibi önemli turistik noktalar bulunmaktadır. Ayrıca, Batum’da bulunan ünlü plajlar, kumarhaneleri ve gece hayatı da şehri cazip kılan diğer özellikler arasındadır. Batum, tarihi ve doğal güzellikleriyle birleşen modern ve canlı atmosferiyle her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır.

Devamı yarın…