Athos Dağı, Yunanca’da genellikle Agion Oros (Άγιον Όρος, ‘Kutsal Dağ’) ve varlık “Athonite Eyaleti” (Αθωνική Πολιτεία, Athonikí Politía) olarak anılır. Diğer Ortodoks geleneği dillerinde ‘Kutsal Dağ’ anlamına gelen isimler de kullanılmaktadır. Buna Bulgarca ve Sırpça (Света гора, Sveta gora); Rusça (Святая гора, Svyataya gora); ve Gürcüce (მთაწმინდა, mtats’minda) dahildir. Klasik çağda dağ Athos olarak adlandırılırken, yarımada Acté veya Akté (Koinē Yunanca: Ἀκτή) olarak biliniyordu.

Bir elin beş parmağı gibi Ege Denizi’ne uzanan ve Türkiye tarafında bulunan yarım adanın (bu yarım adalara kara bağlantısı kapalı olduğu için, ulaşım denizden sağlanmaktadır) adı: Ayan Oros’tur. Ayan Oros’un en yüksek dağı olan Athos Dağı, eski zamanlardan beri bir yerleşim yeridir ve yaklaşık 1800 yıllık Hristiyan varlığı ve en az MS 800 ve Bizans dönemine dayanan uzun tarihi manastır gelenekleriyle bilinir. Bugün, Yunanistan ve Romanya, Moldova, Gürcistan, Bulgaristan, Sırbistan ve Rusya gibi Doğu Ortodoks ülkeleri de dahil olmak üzere, diğer birçok ülkeden 2 binden fazla keşiş, Athos’ta dünyanın geri kalanından izole edilmiş bir hayat yaşıyor. Athonite Manastırları, iyi korunmuş eserler, nadir kitaplar, eski belgeler ve muazzam tarihi değere sahip sanat eserlerinden oluşan zengin bir koleksiyona sahiptir ve Athos Dağı, 1988’den beri bir Dünya Mirası alanı olarak listelenmiştir.

Ayan Oros - Athos Dağı, yasal olarak Yunanistan’ın geri kalanı gibi Avrupa Birliği’nin bir parçası olmasına rağmen, yalnızca Ortadoks erkeklerin yaşadığı Kutsal Dağ’ın Özerk Manastır Devleti ve Athonite kurumları, Yunanistan’ın Avrupa Topluluğuna (AB’nin öncüsü) kabulü sırasında yeniden onaylanan özel bir yargı yetkisine sahiptir. Bu, Manastır Devletinin yetkililerine, topraklarındaki insanların ve malların serbest dolaşımını düzenleme yetkisi verir. 10. yüzyılda dinsel bir topluluk olarak doğan Ayan Oros, Bizans, Osmanlı ve Yunanistan egemenlikleri boyunca da bağımsızlığını korumayı başarmıştır.

Athos Dağı’na günlük ziyaretçi sayısı sınırlıdır ve hepsinin sınırlı bir süre için geçerli özel bir giriş izni alması gerekmektedir. Ortodoks Hristiyanlar izin alma prosedürlerinde önceliklidir. Yarımada sakinleri, Doğu Ortodoks Kilisesi üyesi olan 18 yaş ve üstü erkekler ve aynı zamanda keşiş veya işçi olmaktadır. COVID-19 salgınıyla mücadele tedbirlerinin bir parçası olarak Athos Dağı ziyaretleri 19-30 Mart 2020 tarihleri arasında askıya alınmıştır.

Devamı haftaya…