Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, yazılı açıklamasında“ Antalya’ya 8 günde 120.000 Rus misafir geldi” diyerek Akdeniz’in incisinin geç de olsa nefes almaya başladığı duyurdu.

Daha açık ifade edelim:

Rusya’dan gelen turistler dengeleri değiştirdi. Antalya’nın yanı sıra Bodrum ve Dalaman’a da gökten Rus turist yağmaya başladı. Rus turistlerin Kasım başına kadar rezervasyonları bulunuyor.

Son iki ayı Ukrayna, Doğu Avrupa ve kısıtlı miktarda Batı Avrupa ülkelerinden gelen turistlerle diğer Akdeniz ülkelerinin gerisinde geçiren Antalya’nın, Rusya uçuşlarının başlaması ile haziranın son haftası itibarıyla en çok turist ağırlayan tatil destinasyonu olduğunu görülüyor.

Demek ki, Antalya vaz geçilmez bir tatil yöresi olarak öne çıkıyor. Ukrayna’dan da bugüne kadar beklentilerin üstünde turist akını olacak. Charter seferlerin Ekim sonuna kadar devam edeceği açıklanmdı.

İşte Recep Yavuz’un açıklamaları:

“Rusya’nın uçuşları tekrar başlatması ile Akdeniz Turizminde dengeler değişti. Son iki ayı Ukrayna, Doğu Avrupa ve kısıtlı miktarda Batı Avrupa ülkelerinden gelen turistlerle diğer Akdeniz ülkelerinin gerisinde geçiren Antalya, Rus uçuşlarının başlaması ile Haziranın son haftası itibarı ile en çok turist ağırlayan tatil destinasyonu oldu.

· Rus turistlerin tekrar Türkiye tatiline başlaması ile birlikte yılbaşından bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyon turist gelişinin yaşandığı Antalya, tekrar eski günlerine dönmeye çalışıyor.

· 26 Haziran cumartesi günü Antalya 60.000 yurt dışı gelişi ile yılın bugüne kadar gerçekleşen en yüksek sayısına ulaştı. Aynı gün 18.000 Rus misafir şehrimize tatile geldi.

· Rusya kısıtlı miktarda Güney Kıbrıs ve Yunan Adalarına charter seferlerine devam ediyor.

· Ancak Nisan ortasında büyük ümitlerle Rus misafirler için hazırlıklar yapan ve naklen yayınlarla çeşitli tanıtım faaliyetleri yürüten Mısır’ın tatil bölgelerine Rusya’dan halihazırda herhangi bir uçuş gerçekleşmedi.

· Rus turistler ancak Kahire’ye inen tarifeli seferlerle uzun bir otobüs yolculuğu sonrasında Kızıldeniz sahillerine gidebildiler. Mısır artan sıcaklarla birlikte sanırım temmuz itibarı ile sezonu kapatarak, ümitlerini sonbahara erteledi.

Türkiye uçuşlarının başlaması sadece Mısır’ı değil, Yunanistan , Kıbrıs ve Adaları da etkiledi. Anlaşmalar gereği kısıtlı kontenjanla gerçekleşen uçuşların artması planlanırken, Antalya’nın devreye girmesi ile resim tamamen değişti.

Örneğin bugün Rusya’dan Girit’e 1, Güney Kıbrıs’a 8 uçuş gerçekleşirken Antalya’ya 58 uçuş gerçekleşiyor.

· Uçuş yasağının kalkması üzerine Rus misafirlerin Antalya gelişleri artarak devam ediyor.

· Buna göre yasağın kalkması ile birlikte 22 Haziran-29 Haziran haftasında 8 gün içinde 120.000 Rus misafir Antalya’ya geldi.

Artan sayılar turizm dünyasının yüzünü güldürürken, Rusya’daki Delta virüsünün tehlikeli boyutlara ulaşması endişe veriyor. Vaka sayılarının yüksek, aşılanma oranının düşük olduğu Rusya’da halk pandemiye rağmen normal yaşantısını sürdürüyor.

Bu endişe verici rakamlar özellikle Rusya’dan turist alan ülkelerde dikkatle takip ediliyor. Türkiye Haziran başından itibaren ülkeye giriş şartlarını yeniden düzenledi. Buna göre Ülkemize giriş yapmak isteyen Rus misafirler, uçağa binmeden önce ya aşı olmak, ya hastalığı geçirmiş olmak ya da seyahatten önce PCR veya hızlı test yaptırmak zorundalar. Bununla birlikte tatilleri boyunca Türkiye’nin uyguladığı Güvenli Sağlık programı kurallarını uymak zorundalar.

Turizm bu yaz koronaya rağmen sağlıklı seyahat edebilmenin sınavını veriyor. Hem sağlık hem ekonomik olarak ayakta kalmalıyız.”

Özeti şu:

Sezon geç başladı ama, gelen turist yoğunluğu ve sezonun uzayacağın görülmesi yüzleri güldürmeye başladı.