Ramazan ayında pidenin ayrı bir yeri vardır. Ramazan pidesi, bu özel ayın en sevilen ve en çok aranan lezzetlerinden biridir. İftar masasına sıcak pide götürmek isteyenler fırınların önünde saatler önce kuyruğu girip bekler. Ramazan ayında hem iftarda hem de sahurda yenilen pide, Osmanlı'dan günümüze kadar gelen bir lezzettir.

Pide kültürü, 15'inci yüzyıla kadar uzanır. Osmanlı döneminde de orucu geç açmak pahasına birçok insan, günümüzde olduğu gibi fırın önündeki kuyruklarda saatlerce beklerdi. Hatta o dönem fırına giderken taze yumurta, çörek otu, susam götürüp pidelerine bunları ekletirlerdi.

17’nci yüzyılın önde gelen gezginlerinden Evliya Çelebi, Ramazan pidesinden “Üstü çörek otu, badem, safran, haşhaş gibi malzemelerle süslenen ve beyaz undan yapılan bir katık” olarak bahsetmiştir.

 Ramazan pidesi; mayalı hamurun yoğrulup yuvarlak veya oval şekilde açılmasıyla hazırlanır. Üzerine susam ve çörek otu serpilir, yumurta da sürülür. Üzerine çizikleri de atıldıktan sonra fırında pişirilir. Pide, sıcak tüketildiğinde lezzetinin en üst seviyede olduğu kabul edilir.  

Her gün taze pide almak bir alışkanlıktır. Ancak evde kalan pideleri bayatlasa da atmayalım. Bayat pideleri yeni lezzetlere dönüştürebilirsiniz. Şimdi gelin kıtır kıtır dokulu ve mis kokulu Ramazan pidesini evde yapalım. Pidenin hamurunu elle çok yoğurmak gerektiğinden stant mikseriyle yapmanızı tavsiye ediyorum.

MALZEMELER

Hamuru için;

Un 550 gram

Su 400 gram

Yaş maya 20 gram

Tuz  10 gram

Şeker 10 gram

Üzeri için;

Yumurta sarısı 2 adet

Susam

Çörek otu

YAPILIŞI

Hamuru hazırlamak için derin bir kaba un, maya, şeker ve tuzu koyarak karıştıralım.

Bunları iyice karıştırdıktan sonra ortasını çukurlaştıralım ve bu kısma soğuk suyu ekleyelim,

Kenarlardaki unu yavaş yavaş alarak hamurumuzu yoğuralım. Hamurumuz ele yapışan yumuşak bir kıvamda olmalı.

Hamurumuz kıvam aldıktan sonra un serptiğimiz tezgaha koyup tekrar yoğuralım.

Yoğurma kabına yağ sürelim. Sonra hamuru tekrar bu kaba yerleştirelim. Üzerini streçle kapatıp temiz bir bez örterek oda sıcaklığında 50 dakika mayalanmaya bırakalım. Bu süre içinde hamuru iki kez katlayın.

Bu sürenin sonunda hamuru tekrar tezgaha alalım. Hamuru iki eşit parçaya bölelim, elimizle yuvarlayarak beze haline getirelim. 15-20 dakika tekrar mayalanması için bekletelim.

Pidelerimizi şekillendirmek için fırın tepsisine galeta unu serpelim.

Bezelerden bir tanesini yerleştirerek kenara bırakalım. Diğer tepsiye de galeta unu serpip diğer bezemizi alalım.

Elimizle bastırarak hamurumuzu pide şeklinde tepsi genişliğinde açalım.

Pidelerimizin kenar kısımlarına parmak uçlarımızla bastırarak daire şeklini verip çizgi çizgi olacak şekilde bastıralım. Şeklini koruması için bu işlemi iki kez yapalım.

Üzerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürelim. İsteyen susam ve çörekotu serpebilir.

Pideleri önceden 250 derecede ısıttığımız fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.

Ramazan pidelerimiz servise hazır.

Afiyet olsun…

 Ramazan’da ev ekonomisi için ipuçları

Ramazan ayında her şeyden önce aç karnına daha fazla alışveriş yapacağınızdan dolayı satın almadan önce iki kere düşünün. En doğrusu ihtiyacınızı belirleyip alışverişe gitmek ve hazırladığınız listenin dışına çıkmamaktır. Artan ekmek ya da pideleri fırında kurutup çorbalarınızda, sulu yemeklerinizde kullanın. İftarda artan gıdaları sahurda veya bir sonraki gün farklı şekillerde yeniden değerlendirin. Yemeklerinizi porsiyon hesabına göre yapın. Çabuk bozulabilecek ürünlerde (meyve-sebze vb.) ihtiyacınız kadar almaya gayret edin. Raf ömrü uzun ürünleri satın alın. Aldıklarınızı serin ve kuru yerlerde saklayın.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...