Sovyetler Birliği'nde doğdum ve o zamanlar tatlı hamur işlerinde pek fazla seçeneğim yoktu. Çocukluğumuzda güzel çörekler vardı. En lezzetlisi ve en favorisi ‘9 kuruş çörekler’di. Evet bunlara “9 kuruş çörekler” deniyordu.

Okuldan döndüğümde kendime böyle bir çörek alırdım. Çok yumuşak, hoş kokulu ve lezzetliydi. Ve şimdi de böyle bir çörek satın alabilirsiniz, ancak tadı çocukluktaki gibi olmaz. Bu yüzden çocukluğumdaki tadın aynısını bulmak için farklı tarifler deniyorum. Şimdi çocukluğumun lezzetli çöreğinin tarifini sizlerle paylaşacağım.

MALZEMELER

İlk hamur:

Süt 70 gr

Su 60 gr

Yaş maya 8 gr

Un 160 gr

Ana hamur:

Bütün ilk hamuru

Su 60 gr

Toz şeker 160 gr

Yaş maya 8 gr

Tuz 5 gr

Yumurta sarısı 75 gr

Un 360 gr

Vanilya 1 paket

Tereyağı 80 gr

Streusel:

Un 50 gr

Toz şeker 50 gr

Tereyağı 25 gr

YAPILIŞI

İlk hamur ile çörekleri yapmaya başlayalım. Bunun için tüm malzemeleri karıştırıp 2.5-3 saat ılık bir yerde bırakmak gerekir. Hamurun boyutu artacak ve havadar hale gelecektir.

Daha sonra ana hamuru yoğurmaya başlayacağız. Bunu yapmak için ilk hamura şeker ve tereyağı hariç tüm malzemeleri ekleyin.

Hamur karıştırıcının duvarlarına yapışmayı bıraktığında, şeker ve tereyağını parçalar halinde ekleyin. Ben stand mikser kullandım, hamuru yoğurmak yaklaşık 25-30 dakika sürdü.

Hamur iyi gelişmiş glutenle pürüzsüz olmalıdır. Hamurun ısınmasına izin vermeyin, 24 dereceden daha sıcak olmasın.  Gerekirse buzdolabında biraz soğutup tekrar yoğurmaya devam edin.

Bundan sonra hamuru ayçiçeği yağıyla yağlanmış büyük bir kaseye aktarın ve üzerini kapatıp oda sıcaklında 1 saat bekletin.

Bu süre sonunda hamuru yoğurun, yuvarlayın ve bir gece buzdolabında bekletin. Soğuk fermantasyon hamurun daha da lezzetli olmasını sağlayacaktır.

Sabah hamuru eşit parçalara bölüp önce rulo şeklinde, sonra top şekline getirin. Bunları bir fırın tepsisine yerleştirin, 25x25 cm ölçülerinde bir kalıbım var, hamurdan 12 adet çörek elde ettim.

Çörekleri sıcak bir yerde yaklaşık 90 dakika bekletin. İyi kabarmalı ve boyutları artmalıdır.

Şimdi streusel'i hazırlayacağız. Bunu yapmak için tüm malzemeleri ince kırıntılar oluşana kadar karıştırmak için bir rondo kullanın. Ortaya çıkan karışımı buzdolabında saklayın.

Şimdi tek yapmamız gereken çöreklere yumurta sarısı sürmek ve üzerine streusel serpmek.

Fırın önceden 180 dereceye ısıtılmalıdır. Çöreklerimizi yaklaşık 25-30 dakika pişirelim.

Şimdi bu lezzetli çöreğin tadını sevdiklerinizle birlikte çıkartın.

Afiyet olsun…

Hesaplı bir seçenek her zaman vardır

Restoranda, lokantada, kafede bir şey yiyip içmek birçok kişi için lüks hale geldi. Fiyatlar artarken porsiyonlar da küçüldü. Maliyeti 5 lirayı bulmayan bir fincanın kahvenin fiyatı belediye işletmelerinde 40, özel işletmelerde 65 liradan başlıyor. Durum böyle olunca sosyal medyadan hafta sonu fahiş fiyatları boykot etme çağrısı yapıldı. Bu harekete ünlü isimler de destek verdi. Boykotun sonuçlarını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Artan fiyatlar karşısında farklı yöntemler de geliştirilebilir. Evimize aldığımız sudan örnek vereceğim. İstanbul Anadolu yakasındaki bir kaynak suyu bayiden alıyorum ve 55 TL ödüyorum. Evime 10 km mesafede olan bu suyun merkezinde damacana 20 TL’den satılıyor. Evde haftada 3 damacana su tüketiyoruz. Ayda 12 damacana 660 TL veriyoruz. Merkezinden aldığımda su maliyetim 420 TL azalacak. Bunu birkaç komşumla birlikte yaparsam daha fazla tasarruf etmiş olacağım. Bu bir örnek, ihtiyaçlarımızın her zaman daha hesaplı bir yolu olduğunu unutmayalım. Yeter ki birlik olup ortak yol bulalım.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...