Ulukışla ve köylerinde gezilip görülecek yerler:

Fenk Vadisi:

İlçemize bağlı Horoz Köyü’nde bulunur. Bu vadi ilçemizde saklı bir cennettir. Doğa harikası bu vadide doğa yürüyüşü yapmak bol bol fotoğraf çekmek için bulunmaz bir yerdir. Asırlık çam ağaçları arasından akan Bolkar Dağı kar sularının uğultulu sesine, keçi çobanların ve ekşi kuzu kulağı toplayan kınalı elli ve kırmızı güllü fistanlı kızların söylediği sevda türküleri eşlik etmektedir… Eğer rehberiniz Horoz Köylü Özcan Demir ise, yabanıl yaşamdan korkmadan, güvenle kamp kurabilirsiniz… Köylülerin ikramını kabul etmez iseniz, çok üzülürler ve saygısızlık olarak alınırlar, bilesiniz…

Çatal Kale:

MÖ: 333’den bu yana (gece ateş, gündüz duman ile) haberleşme kulesi olarak kullanılan Çatal Kale’de bulunan gözlemcisi tarafından, Kapadokya’dan sonra Çukurova’ya inmeden ve Tarsus’a geçmeden önce, Gülek Boğazı’nda kurulan tuzak haberine alan Makedonya Kralı Büyük İskender ve ordusu; Beyağıl Köyü’nün 1 km altındaki yol üzerinde bulunan “Bedirge” denen kervanların mola yerinde, 17 gün konakladığı bilinmektedir. Büyük İskender, “Tarihi Kral Yolu” üzerinde bulunan Bedirge’de şunları söylemiştir: “Bu kutsal toprakların tanrıları beni ve askerlerimi, tüm kötülüklerden ve düşmanlardan korumuştur…”

Kaynak: (Önce Dans Vardı-Filozof ve Keçisi, Hüseyin Yavuz, Derlem Yayınları, Aralık 2015).

Ulukışla’nın 5 kilometre yakınında bulunan, Beyağıl Köyü gün doğumundaki Çatal Kaya’nın ortasında bulunan tarihi (Doğu Roma Dönemi) başlarında yapıldığı bilinen “gözetleme ve haberleşme kulesi” kalıntılarını ve eşsiz gün doğumu ve batımı manzarasını izlemek için, mutlaka gidiniz. Çatal Kale’nin 1 kilometre kuzeyinde bulunan asırlık ömürlü Tarihi Zefter-Ardıç Ağacını da ziyaret ediniz. Çünkü bu ağaç, dağın en yüksek noktasında-zirvesinde bir kayanın içinden çıkmakta oluk, çobanların ve çevre köylülerin dilek tutup rengarenk bez bağladığı, Asya kökenli Anadolu insanları için, kutsal bir Şaman Ağacı özelliği taşımaktadır…

Porsuk Hitit Höyüğü:

Ulukışla-Adana D100 yolu üzerinden giderken, sağda Darboğaz Köyü yön işaretinden dönünüz. Porsuk-Alan Bahçe Köyü’ne varmadan Beyaz Alçı Ocağının karşısında, yolun sol kıyısında bulunan Hitit-Tyana Höyük kazı alanını da izin alarak ziyaret ediniz. 3 bin 500 yıllık bu antik kalıntı, bölgenin tarihi, kültürel me Anadolu medeniyeti hakkında bilgi edinmenize katkı sağlayacaktır… Bu ziyaretinizde, Porsuk Alan Bahçe Muhtarlığı önündeki, mesire alanında mola verebilir ve köy kadınlarının hazırladığı gözleme, doğal organik kahvaltı ve yağlı yayık ayranı ikramlarını tadabilirsiniz… Öte yandan, kiraz ve elma hasatı zamanı giderseniz; her yıl Temmuz ayı ilk haftasında kutlanan Dorboğaz Köyü Kiraz Festivali şenliklerini de kaçırmayınız… Festival sonrası Meydan, Karagöl ve Çini Göl’ü de ziyaret ediniz… Endemik Toros Kurbağalarının sessiz çığlığına kulak veriniz…

Devamı haftaya…