Sarı taşın kutsal şiiri: SAVUR

SAVUR’da ULAŞIM VE YAŞAM

Hayvancılık ilçemizin önemli geçim kaynağı iken hayvancılıkla uğraşan insanların kırsal kesimi terk etmeleri nedeniyle hayvancılık giderek azalan bir geçim kaynağı haline gelmiştir. Savur yeşilliği, bağları, bahçeleri bol suları ile de ünlüdür. Üzüm, kiraz ve bıttım bahçeleri bereketli ürünleri ve organik tarım oldukça yaygındır. Kavak ağaçlarının bol miktarda yetiştirildiği bir ilçemizdir. Burada kısmen sulu ziraat yapılmakta, tahıl üretilmekte ve küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır.

Savur’a gitmek için, THY’nın günlük Ankara aktarmalı Mardin uçuşlarını tercih edebilirsiniz. Mardin’den sonra ilçeye 47 km. asfalt yol boyunca, meyve yüklü yeşil ağaçların ve kavaklıkların arasından geçerken, yol kenarındaki doğal kaynak pınarlarından sulanmayı unutmayın. Karayoluyla otobüslerle Mardin üzeri Savur’a ulaşmak mümkün.         

Mardin merkez ve öteki ilçeleri bir başka gezi konusu olarak ele alacağız. Mardin Kalesi’nden Yukarı Mezopotamya ovasına deniz görünümlü kuşbakışı, inanılmaz duygulu anlara neden oluyor. Şiirlik. Tarihi Erdoba Evlerinde şafakla yeni güne merhaba! Karada deniz manzaralı akşam yemeği sunan Cercis Murat Konağı’nda sedir sefası. Bölgenin yeşil ticaret merkezi Kızıltepe. Artık bu günlerde, Suriyeli göçmenlerin geçiş kapısı olan Şenyurt tren garında yavuklusuna mendil sallayan askerlerin sıla türküsü.

Midyat’ta, surlar içindeki Süryani Manastırı’nda aşk yaşayan kızıl papazın bitmeyen duası. Midyat kırsalında kutsal Avesta eşliğinde Yezidilerle ateş dansı. Nusaybin sınırında bayram coşkusu ve Suriye’ye uzanan dost komşu eli. Çok dil bilen ve elinize kartvizit tutuşturan çocuk yaştaki “Genç Yerel Turist Rehber”lerin, Hasankeyf’in sular altınada kalıp kurtarılması için son çağrısı. Dicle ırmağı içinde, “kendin yakala-kendin pişir-kendin ye” balık keyfi. Bölgede yaşayan tüm etnik kültürler ve turizm coğrafyası konulu çalışmamız sürüyor…

Modern Seyyah Yoleri-Gezgin Derviş ile bir başka yörede ve bir başka ülkede buluşmak dileğiyle… Yolunuzun ve sözünüzün eri olun. Yoleri olun… Sağlıklı günlerde yolunuz ve bahtınız açık olsun!… Savur ve Mardin Kalesi’nde gün battı. Şimdi şiir zamanı…

Mardin koru, Savur moru

türkünün tezenesi savur, midyat, nusaybin

yüzü süryani döğmesi, gök-güneş izi, derin

ah!. mezopotamya denizi, gece şavkı, serin

akkavak gölgesinde, güneşi öpen güzellerin

hayat ve hayal arasında döngele, med, cezir

aşk mağduru iki derviş, dostun tek zehri; zifir

gümüş geceyi öper-şiir örgüsü telkari-ak kefir

ve önce dans vadı, kam zamanı, tam zamanı

adı berfin kınalı-sürmeli, gönül kuşum, kadim

kasımiye’de o kanlı suyu, bir ömür içemedim

taşa, toprağa can veren gönül, yeşersin ekin

aşkın, taşın, toprağın dili, imanı, bitsin şu kin

çim yeşili gözlerin şirin, kor taşın şiiri Mardin.

 

SON…