Vatikan Müze Kompleksi‘nin bir parçası olan Sistine Şapeli de, Roma’nın en önemli turistik yerleri arasındadır.

Roma’da genel olarak gezilip gürülecek yerler

 Sistine Şapeli

Çarpıcı bir ayrıntıya ve ikonografiye sahip bu şapel, dünyadaki en iyi ve en gösterişli şapellerden biri olarak biliniyor. Sistine Şapeli, Michelangelo’nun Son Yargı freskini ve tavan sanat eserlerini içeren kapsamlı ve ayrıntılı süslemelerle ünlü. Sırf bu yüzden bile şapeli ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz.

Vatikan Müzeleri

Dünyadaki en önemli sanat eserlerinden bazılarını içermesiyle ünlü olan Vatikan Müzeleri de, Roma gezilecek yerler listesi için en önemli noktalardan biridir. Bu müzelerde, toplamda 70 binden fazla eser olduğu söylenir. Vatikan Müzeleri için bilet alırken, Sistine Şapeli kombineli biletler alın. Daha ekonomik olduğu gibi, iki yer de görülmeye değer. Vatikan Müzeleri için de en azından 1 saatinizi ayırmanızı tavsiye ederiz.

Kutsal Melek Kalesi (Castel Sant’angelo)

Şehirdeki önemli tarihi yerler arasında olan Kutsal Melek Kalesi, Roma’daki en kalabalık bir diğer turistik yerdir. Hadrian Mozolesi olarak da bilinen bu kalenin, MS 129 yılında inşa edildiği biliniyor. Zamanla kale Vatikan devletinin bir parçası olmuş ve Aziz Petrus Bazilikası’na bir koridor ile bağlanmış. Bu kaleyi en güzel görebileceğiniz yerlerden biri, kalenin hemen karşısındaki köprüdür. Özellikle akşama doğru eşsiz fotoğraf karelerini bu köprü üzerinden çekebilirsiniz. Günümüzde bu kale bir müze olarak hizmet veriyor. Ayrıca kalenin surlarına çıkıp Aziz Petrus Meydanı’na bakan eşsiz bir panoramik manzarayı da seyredebilirsiniz.

Palatino Tepesi (Palatine Hill)

Modern Roma’nın en eski bölgelerinden biri olarak bilinen Palatino Tepesi, Roma Forumu’nun hemen yukarısında duruyor ve hem Roma’nın hem de Kolezyum ve Forumun eşsiz manzarasını sunuyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Kolezyum, Roma Forumu ve Palatino Tepesi kombineli biletler ile bu tepeyi görebiliyorsunuz. Roma mitolojisinde, burası efsanevi Romulus ve Remus’un bulunduğu ve sonra Roma kentini inşa etmeye devam ettiği söylenen yer olarak biliniyor. Günümüzde Flavian Sarayı ve Cybele Tapınağı da dahil olmak üzere halen birçok yapıyı burada görebiliyorsunuz.

Santa Maria Maggiore Bazilikası

Fantastik bir dini yapı olan Santa Maria Maggiore Bazilikası‘nın bir güzelliği çok kalabalık olmaması. Bu bazilika tur paketlerinin dahil etmediği ve turistlerin büyük bir bölümünün de es geçtiği yerlerden biri olsa da, hâlâ Roma’nın en güzel ve en sevilen durakları arasında sayılıyor.

Bu bazilika, aynı adı taşıyan meydanda tüm görkemiyle turistleri ağırlıyor. Heykellerin ve birçok yazıtın bulunduğu merkezi bir taş sütun dizisine sahip olan binanın ön cephesi, bazilikanın en dikkat çeken bölümlerinden. İç mekanın dekoru da, en az dış mimari kadar zengin ve güzeldir. Kilisenin içerisindeki duvarlarda ve tavanlarda altın dekorasyon, freskler ve ayrıntılı resimleri görebiliyorsunuz.

Piazza Venezia

Roma’nın en güzel meydanlarından biri olan Venedik Meydanı (Piazza Venezia), şehirdeki sembolik meydanlardan biri olarak bilinir. Çok popüler olmasa da, yine de birçok turistin Roma gezilecek yerler listesinde yer alan cazibe merkezlerinden biri. Ana yol için bir kavşak oluşturan bu meydanın en önemli yeri de, Fartherland Sunağı ve Trajan Sütunu’dur. Ayrıca Capitol Tepesi’ne de buradan çıkabilirsiniz.

Dört Nehir Çeşmesi – Navona Meydanı

Navona Meydanı’nı süsleyen bu turistik çeşme, şehirdeki olmazsa olmaz cazibe merkezleri arasında diyebiliriz. Gian Lorenzo Bernini tarafından süslü ve ayrıntılı bir şekilde tasarlanmış olan bu çeşme, oldukça ünlü. 1651 yılında inşa edilmiş olan çeşme, Papa için bir aile evi olarak hizmet veren Pamphili Sarayı’nın dışında bulunuyor. Çeşme dört nehir tanrısını betimliyor ve ortada büyük bir Mısır Dikilitaşı bulunuyor. Dört heykelin her biri, dünyanın en önemli nehirlerinden birine (Nil, Tuna, Ganj ve Rio de la Plata’ya) övgüyü temsil ediyor.

Devamı haftaya…