Blockchain; sanal ortamda birçok bilgisayara yayılmış bir kayıt ve doğrulama sistemidir. Merkezi yapılardan doğacak sorunları önlemek; hızlı işlem yapabilmek için geliştirilmiştir. Doğal  afetlerle, bilgisayar korsanlarının saldırılarıyla veri kaybetmenin önüne geçen bir sistemdir. Aynı kayıt dünya üzerinde binlerce bilgisayarda tutulduğu için en güvenilir veri saklama yöntemidir.

Blockchain sistemini hacklemek, bozmak, ele geçirmek için bu sistemde işlem yapan bilgisayarların %51’ini ele geçirmek gerekir ve bu imkansızdır. Temelinde  kriptografi yani şifreleme vardır. Bilgilerinizi sadece sahip olduğunuz anahtarla/şifreyle siz ulaşabilirsiniz.

 Bilgisayarınızla bu sisteme katılıp doğrulama, iletişim, bilgi gönderme ve kayıt işlemleri yaparak bu işlemler karşılığında bir gelir elde edersiniz. Elde ettiğiniz gelir ‘’Kripto Para’’ sizin yaptığınız iş ‘’Kripto Para Madenciliğidir.’’

Kripto Para, Sanal Para, Dijital Para; gerçekleştirdiğiniz Blockchain işlemlerinden elde ettiğiniz paradır. Yeni bir yatırım aracıdır. Sanal dövizdir.

Bitcoin 2009  yılında  Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulan ilk sanal paradır. Bu durumu Satoshi Nakamoto altın çıkarmanın çok güç olması; mevcut kağıt paraların sürekli ve değerinden fazla basılmasından kaynaklanan sorunları aşmak için yarattığını söylemiştir. Merkezin  yapacağı hatalarla sahip olduğunuz varlığın yani elinizdeki paranın değeri düşebilir; bu noktada bir alternatif yaratılmak istenmiştir.

Günümüzde coinlerin sayısı dokuz bini aşmıştır. Başka devlet paralarına eşleşme yapan coinler de vardır. Yeni sistemler yaratarak piyasaya girenler de.

Aynı zamanda her türlü yasadışı işlemlerin yapıldığı, gönderenin ve alanın takip edilemediği bir sistemdir. Terör örgütleri de kullanmaktadır, uyuşturucu kaçakçıları da. Kanunsuz biçimde kazanılan paraların aklanmasını ve yurtdışına çıkışını da sağlamaktadır. Son örneği ülkemizde görüldü; kurduğu internet sitesi üzerinden coin alıp satan kişi insanların iki milyar  lirasıyla yurtdışına kaçtı.

Bir çok kişi iki milyar liranın yurt dışına kaçırılamayacağı konusunda hemfikir oldu. Oysa bilmedikleri iki milyar liranın sadece bir şifreden ibaret olduğuydu.

Bitcoin belirli sürede azar azar üretilir ve blockchain işlemlerini gerçekleştirenlere belirli kurallar ile dağıtılır. Ortada fiziki bir para yoktur. Her şey bilgisayarların hafızasında tutulan dijital birkaç rakamdan ibarettir. Yatırım yaptığınız aslında anonim, açık kaynaklı bir bilgisayar programıdır.

Bitcoin’in 2010 yılında değeri 1 Btc= 0,06 $, günümüzde yani bu yazı yazılırken 1 Btc= 56.900 $ düzeyinde işlem görüyordu. Kısaca özetlemek gerekirse 2010 yılında 1000 $ ile Bitcoin alsaydınız yaklaşık olarak 16.600 Btc varlığınız olurdu.

Günümüz rakamlarıyla;

                                    16.600 x 56.900 $ = 944.540.000 $

                                    944.540.000 $ x 8.25 TL = 7.792.455.000 TL

Yazıyla: Yedi milyar yedi yüz doksan iki milyon dört yüz elli beş bin Türk Lirası

Lütfen bundan sonrasını daha dikkatli okuyun. Yukarıda yapmış olduğum hesaplamayı yapan insanlar çok çabuk para kazanma isteğiyle bu alanda yatırım yapıyorlar ve hüsrana uğruyorlar. Kripto paraların artık borsası var ve yükselecek diyerek aldığınız paralardan ciddi anlamda zarar  edebilirsiniz.

Birçok devlet bu alana temkinli yaklaşıyor, birçokları da yasaklama eğiliminde. Kuralsız bir piyasa kripto para piyasası. Bazı büyük firmaların bu alanda ciddi çalışmaları da var, örneğin IBM gibi.

Borsaların çalışma şekli, yetkileri ve sorumlulukları kanunlarca belirlenmiş olup sürekli kontrol altındadır. Manipülasyonlar  ciddi anlamda cezalandırılır. Eğer çok paranız varsa ve bir yatırım aracına yönelirseniz siz de ciddi anlamda piyasalarda etki yaratırsınız. Aynı durum kripto paralar için de geçerlidir. Bu alanda yatırım yapacaksanız kuralsız kanunsuz bir piyasaya girdiğinizi unutmayın.

Dikkatli olmaz ve boş bir hayalin peşinden koşarsanız kripto paralar sizi paralar.