Doğrusunu söyleyecek olursak biz başlığa aldığımız cümleye şaşırdık. Mula Hotel İstanbul'un Executive Chef'i İbrahim Yıldız, gastronomi sektöründe derinleşen oranlar konusuna dikkat çekerek işsizlikten söz etti.

Yıldız: "Otel, restoran ve gastronomide iş bulmak zorlaştı. Aşçılar, şefler, mutfak personeli giderek daralan bir piyasayla karşı karşıya" dedi.

Sektör çalışanlarının birbirini desteklemesi, dernekler ve topluluklar aracılığıyla ortak çözümlerin sağlanması gerekiyor. Bunlar sağlanabiliyor mu?

Gastronominin, yalnızca yemek korumasından ibaret olmayan; Kültür, turizm ve ekonomiyi doğrudan etkilediğini de bilmemiz gerekiyor.

Biz gastronominin yaygınlaştığını artık eleman sıkıntısı yaşanabileceğini düşünüyorduk. İşsizlik diye bir şeyin olmayacağı görüşündeydik. Yıldız’ın açıklamaları ile şoke olduk. Ancak Türk mutfağının çok zengin oluşunu söylemesi bizi rahatlattı.

Gastronomi gibi bir alanda işsizlik yaşanması ebetteki düşündürücü. Gastronomi yayıldıkça elaman ihtiyacı ortaya çıkacak. Ünlenmek ve şef olmak öyle kolay değil. Bu sözler neye dayanarak söylendi bunu da bilemiyoruz?

Gastronominin, yalnızca yemek korumasından ibaret olmayan; Kültür, turizm ve ekonomiyi doğrudan bir sektöre dikkat çeken İbrahim Yıldız, konu hakkında şunları söyledi:

“Türkiye gibi mutfak zenginliğiyle dünyaya açılan bir ülke için gastronomi, aynı zamanda büyük bir marka değeridir. Ancak bugün konuşulması gereken ciddi bir sorun var: İşsizlik” dedi. Executive Chef İbrahim Yıldız'ın açıklamalarına devam etti:

"Son zamanlarda birçok meslektaşımızla aynı şeyi konuşuyoruz. Otel, restoran ve gastronomi içinde iş bulmak zorlaştı. Aşçılar, şefler, mutfak personeli giderek daralan bir piyasayla karşı karşıya. Pandemi sonrası toparlanmanın, artan büyüme, kısa sürede kapanan ekonomiler ve ekonomikler bu tabloyu derinleştirdi. İşsizliğin nedenleri: Pandemi yükü: Krizin üzerinden geçse de tam toparlanma yapamadı. Maliyeti: Artan gıda ve işletme Giderleri, çalışanların kadroları bölünmeye zorluyor. Kısa ömürlü yatırımlar: Sektöre hızlı giriş yapan işletmeler , çalışan istikrarını bozuyor . Modeller: İşverenler, sadece kâr odaklı değil, uzun vadeli, sürdürülebilir projelere yönelmeli.

Online mutfaklar, bulut mutfak sistemleri, gastronomide teknoloji kullanımı işsizliğe karşı yeni istihdam alanları yaratabilir. Sektör çalışanlarının birbirini desteklemesi, dernekler ve topluluklar aracılığıyla ortak çözümlerin sağlanması şartı. Türk mutfağının çeşitliliği, şeflerimizin yetkinliği ve gastronomi olan artan ilgi, geleceğe yönelik ürünler en büyük güvencemizdir. Bu süreçte direnişçi, yenilikçi ve eğitimle aşacağımıza inanıyorum.”