Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 22.10.2018 tarihli kararı nafakaya ilişkin yeni bir yorum getirmiştir. Yargıtayın bu kararı emsal oluşturacağı için, nafaka yükümlülerini ve nafaka alacaklılarını yakından ilgilendiren bir karardır.

Nafakaya, boşanma kararı ile veya ayrı bir dava sonucunda da hükmedilebilir. Boşanan eşlerin müşterek çocuklarının velayeti eşlerden birine verilirse, velayet kendisine verilmeyen diğer eş çocuğun bakım giderlerine ekonomik gücü oranında katılır. Mahkemenin çocuğun bakım giderleri için hükmettiği nafaka iştirak nafakasıdır. Miktarı tarafların ekonomik gücüne göre hakimin takdir edeceği bir miktardır.

Mahkemenin hükmettiği nafaka düzenli olarak ödenmezse; nafaka yükümlüsü icra takibi ile ve hata şikayet üzerine hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Nafaka ödemelerinin düzenli ve mutlaka 'nafaka ödemesi' olduğu belirtilerek yapılmasında fayda vardır. Çünkü; ödemenin başka bir hususta olduğuna ilişkin bir ihtilaf olursa, mahkemeler içtihat gereği ödemenin nafaka olduğunun belirtilmiş olmasını aramaktadır.

* * *

İştirak nafakası çocuğun beslenme, giyinme, eğitim vs. her türlü bakım giderlerine ilişkindir. Dolayısıyla iştirak nafakasının eğitim giderlerini de karşıladığı kabul edilmektedir. Yaşanan örnek bir olay üzerine; Yagıtay 2. hukuk dairesi bu hususta emsal teşkil edecek şekilde 'Müşterel çocukların okul aidatları ve eğitimlerine ilişkin ödemelerin nafakaya mahsuben yapıldığının kabul edilemeyeceğine' karar vermiştir.

Yargıtay İlgili Kararında; "Babanın çocuklarının eğitimi ile ilgilenmesi, giderlerini karşılaması ahlaki bir görevin ifası mahiyetindedir. Boşanma ilamında hüküm altına alınan iştirak nafakalarının alacaklısı velayet hakkı kendisine verilen eş olup, nafaka alacağı sadece eğitim giderlerinden ibaret değildir." şeklinde bir yorum ile eğitim giderleri için yapılan ödemeyi nafaka ödemelerinden ayrı tutmuştur. Emsal teşkil etmesi bakımından önem taşımaktadır.