Alışveriş

Amasya ilimize gelipte alışveriş yapmadan dönersek olmaz herhalde. İlimizin merkezinde birçok mağaza ve dükkan bulunmaktadır. burada ilimize ve bölgemize özgü birçok ürünü kolayca bulabilirsiniz. Amasya ilimizde bulunan Bedesten Ve kapalı çarşı gibi renkli yerlerden gönlünüzce alışveriş yapabilirsiniz. neredeyse her dükkanda ilimizin tarihini anlatan süs eşyaları bulunmaktadır. bunlardan hediye almalısınız. birde Amasya’ya kadar gelmişken Elmasını almadan yemeden dönmek olmaz. burada bol bol elma yemenizi tavsiye ederim.

Amasya Yemek Kültürü

Elması ile adı özdeşleşen Amasya ilimizin Zengin tarihi ve kültürü mutfağına da yansımıştır. ilimizin mutfağı çok zengindir. hem kendine özgü hem de Karadeniz mutfağında etkilenmesi ile ortaya mükemmel bir mutfak kültürü çıkmıştır. ilimizde meşhur yemekleri sizin için liste haline getirdik. yolunuz düşerse bu yemeklerden mutlaka tadın.

Çorbalar:

Çatal çorba, sakala çarpan, toyga çorbası, cilbir, helle çorbası, kesme ibik çorbası, yarma çorbası.

Etli Yemekler:

Bakla dolması, etli bamya, keşkek, ciğer sarması, göbek dolması, Madımak, mıhlama, mumbar, işkembe, pastırmalı pancar, patlıcan pehli, pastırma pağallemesi, pirpirim, sirkeli ciğer ve sulu köfte.

Tatlılar:

Dene hasudası, kuymak, yuka tatlısı, ayva gailesi, elma tatlısı, fırın sütlaç, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, kalbur tatlısı, höşmerim, peluza (hasuda), şeker böreği, unutma beni, vişneli ekmek ve zerdali gailesi.

Hamur İşleri:

Amasya çöreği, yağlı/katmer, kabak kavuklu pilav, bişi, cırıtka/ cızlak /akıtma, döndürme, ekmek aşı (papara), eli böğründe, haşhaşlı cevizli çörek, hengel, kıymasız mantı, kaypak, mayalı, patlıcanlı pilav, sini suböreği, tepsi böreği, yakasal böreği ve yanuç, yöresel yemekler olarak sayılabilir.

Bir Anadolu Medeniyeti Kenti Amasya

Amasya’da her düzey bütçeye uygun konaklama mevcuttur. Kent merkezinden geçen Yeşilırmak çevresinde bulunan, Kaya mezarlarının manzaralı butik oteller, pansiyonlar ve lokantalar bulunmaktadır. İç Karadeniz ve zengin Anadolu mutfağının gastronomi kültürü ürünleri yaşatılmakta ve gelen konuklara doğal-organik yiyecek ve içecek ikram edilmektedir...

Devamı yarın…