
Ahlat’ta gezilip görülecek yerler nerelerdir?
Bu yıl Selçuklu Açık Alan Mezarlığını 300 bin turist ziyaret etti. “Anadolu’yu tanımak için Ahlat’ı görmelisiniz…” sloganımız, anlam buldu. Dört mevsim, alternatif turizmin keşfedilmeyi bekleyen tüm olanaklarının bulunduğu Ahlat’a tüm meraklı turistleri bekliyoruz.

Ahlat’ta ulaşım, konaklama ve mutfak kültürü nasıldır?
Her yerden bağlantısı olan Muş Havalimanı sonrası, Ahlat’a ulaşmak çok kolay. Kış mevsimleri bazen kapalı da olsa, düzgün karayolu ile Ahlat’a gelmenin keyfini çıkarınız. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere, pek çok yerden demiryolları ile nostaljik bir yolculuğu deneyiniz. Tatvan’a kadar uzanan tren yolu sonrası Ahlat’a gelmek otobüsle yalnızca yarım saattir. Ahlat’ta her bütçeye uygun konaklama yerleri bulunmaktadır. Belediye başta olmak üzere, pek çok kamu kuruluşunun konuk evlerinde de kalmak mümkündür. Mutfak kültürü ve gastronomi zenginliği bakımından Ahlat, zengin damak tadı ile ünlüdür… Kışın 40 bin ve yazın 300 bin nüfusa sahip olan Ahlat; her yıl Anadolu lezzetlerinin buluşma yeri olan Gastronomi Festivali ile Ahlat dikkat çekmektedir. Bir taraftan tarihi ve kültürel miraslarımızı tanıtmak ve yaşatmak için uğraşırken, bir taraftanda Ahlat Millet Bahçesi’nde yapılan Festivaller oldukça halkın yoğun ilgisini çekmektedir. Ahlat aynı zamanda iyi bir meyve bahçesi ve domates-biber ihraç üretim yeridir.

Kiraz, elma, armut ve ahlatıyla da ünlüdür Ahlat. Ahlat; Orta Asya’da Taklamakan Çölü’nün ortasında, Turfan bölgesinde, zamanımızdan 6 bin yıl önce Uygur Türkleri tarafından yapılan; yerin 120 metre altında ve toplam 5 bin 100 kilometre uzunluğundaki yeraltı Karız su Kanalları sayesinde yeşeren bahçelerde yetişen turfanda sebzeler gibidir Ahlat’ın bereketli toprakları. Ayrıca, Ahlat’ta da Urartu Döneminde yapılan ve 5 kilometre uzunluğundaki Kehriz-Karız su kanalları da bulunmaktadır. Kent içindeki bazı sebil çeşmelere ve bahçelere su gelmektedir… Böylece Ahlat, Turfan’ın kardeşidir… Özümüz birdir… Konuksever Ahlat halkı yeni konuklarını bekliyor, yeniden…
Son…