Liselere giriş için yapılan TEOG öğretim yılı başında anı bir kararla kaldırıldı.

TEOG yerine 2 Haziran'da ismi değiştirilse de başka bir sınav yapılacak.

Sınavla ilgili bunun dışında net bilgi yok. Ne tür sorular sorulacak belli değil. Örnek sorular yayınlandı ama belirsizliği gideremedi. Eğitimcileri de, öğrencileri de tatmin etmedi.

Öğrenciler çaresiz bekleyiş içinde, veliler tedirgin...

Öğretmenlerin kafası karışık... Çünkü sınava girecek öğrencileri hangi konuda hazırlayacaklarını bilmiyorlar...

Belirsizlikler bununla da bitmiyor.

Hangi liselerin sınavla öğrenci alacağı halen bilinmiyor. Adrese yakın lise, eğer sınavla öğrenci almayacaksa öğrenci boşuna hazırlık yapmış olacak. Ya da tam tersi, sınavsız öğrenci alacak düşüncesiyle hazırlıksız yakalanırsa hayalleri suya düşecek...

Bir an önce hangi liselerin sınavla öğrenci alacağının netleşmesi gerekiyor.

Adrese dayalı sisteme göre nasıl yerleştirme yapılacağı da belirsiz.

Aynı okul için örneğin 200 öğrenci başvurmuşsa, okul ancak 100 öğrenci alabilecekse, kayıt olacak öğrenciler nasıl belirlenecek? Hangi ölçüler esas alınacak? Adam kayırma, torpil ve rüşvetin önüne nasıl geçilecek?

İster istemez adres değişiklikleri gündeme gelecek? Adres değişiklikleri nasıl engellenecek?

Asıl büyük sorun, adresine yakın okula yerleşemeyen öğrencilerin durumu ne olacak?

Çoğu liseler, imam hatip yapıldı. Çok az sayıda Anadolu Lisesi kaldı. Kontenjan yetmezse öğrenciler hangi okula yerleştirilecek, zorla imam hatiplere mi kaydedilecek?

Her alanda belirsizlik var. Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren bir konuda, bu kadar belirsizlik hayra alamet değil...

Çocukların zorla imam hatiplere gönderilmek istendiği iddiası haklı çıkacak gibi görünüyor.

Bir an önce bu belirsizliğin ortadan kaldırılması gerekir...

Yetkililerden, en kısa zamanda, öğrencileri ve velileri rahatlatacak net açıklama yapmasını bekliyoruz.

Çocuklar geleceğimizdir. Geleceğimizi heba etmeyelim...

****

Vazodaki elma

Konfüçyüs, bazı insanlara bir şey öğretmenin en iyi yolunun bunu örneklerle göstermek olduğunu biliyordu. Bu sebeple sınıfın tam karşısına geçti. Eline bir vazo aldı, tüm öğrencilerin görebileceği şekilde vazoyu havada tuttu. Diğer elinde bir elma vardı.

Öğrencilerin meraklı bakışları arasında, elmayı vazonun içinde bıraktıktan sonra, vazoyu yere koydu ve şöyle dedi: "Elmayı vazodan çıkarmayı başaran öğrenci, elmayı  yiyebilir."

Çocuklardan biri acıkmıştı, ilk o davrandı ve elini vazonun dar ağzından içeri soktu. Elmayı yakaladı, çıkarmaya çalışıyor, ama başaramıyordu. 

"Elimi çıkaramıyorum!" dedi. 

Konfüçyüs, "Elmayı sıkı sıkı tutmaktan vazgeçmediğin sürece, elini çıkarman mümkün olmayacaktır" dedi.

Çocuk elmayı elinden bırakmak istemiyordu; ama sonunda zorunlu olarak bıraktı. Elini vazodan çıkardığında, yüzünde şaşkınlık vardı.

Elmanın vazodan nasıl çıkarılabileceği konusunda sizin bir  fikriniz var mı? Konfüçyüs, vazoyu yerden alıp ters çevirdi. Elma vazonun içinden yuvarlanıp avucunun içine düştü. Çocukların hepsi gülmeye başladı. Aslında o kadar basit bir şeydi ki bu! 

Konfüçyüs, "Fakat bu, göründüğü kadar basit değil" dedi. Elmayı havada tutarak şöyle devam etti; "Bazen bir şeyi gerektiğinde bırakabilmek, zor bir iştir. Onu bırakabilmek de bir beceridir. Eğer bir şeyi zorla tuttuğunuzda, ulaşmak istediğiniz şeyi engellediğini görüyorsanız, o zaman onu özgür bırakmalısınız. Eğer yanlış bir şey yapıyorsanız, o zaman buna son vermelisiniz. Eğer kendinize ve başkalarına karşı dürüst  davranmıyorsanız, bu hilekârlığı hemen durdurmalısınız. İşte, ancak o  zaman hedefinize ulaşabilirsiniz."

***

TEBESSÜM

Sınav

Öğretmen öğrencilerine sorar:

- Allah hepimizin cennete gitmesini istediği halde niye cehenneme gönderiyor?

Öğrencinin biri, öğretmeninin sorusuna soruyla cevap verir:

- Öğretmenim siz bizim 5 almamızı istediğiniz halde niye sınav yapıyorsunuz?

****

GÜNÜN SÖZÜ

Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da milleti esaret ve sefalete terk eder. 

Atatürk