Fransız araştırma şirketi Opinionway'in seyahat sigorta şirketi Allianz Partners için yaptığı "Uluslararası Tatil Güven Endeksi" araştırmasına göre, her 5 Almandan 4'ü (yüzde 78) bu yıl yaz tatiline çıkmayı planlıyor. Araştırmaya göre, Alman tatilcilerin hane başına tatil bütçesi ise 1600 euro.

Almanya'da daha yüksek olan seyahat etme arzusunun ekonomik, jeopolitik ve pandemi endişeleri tarafından bastırıldığına dikkat çekilen araştırmada, "Yaz tatili benim için önemli" diyenlerin oranı 26 puan artarak yüzde 74'e ulaştı.

Araştırmaya katılan Almanların yüzde 69'u, tatilinin planladığı gibi gideceğini belirtti. Bu ora geçen yılın yüzde 17 üzerinde. Öte yandan, 1.000 kişi ile yapılan araştırmaya katılanların yüzde 22'si bu yaz tatil yapma planının olmadığını beyan etti.

Bu yıl Almanya'da tatilleri etkileyen önemli faktörlerden biri de ülkede hızla yükselen enflasyon. Katılımcıların yüzde 21'i, yaşam maliyetlerindeki artış nedeniyle bu yıl tatile çıkamayacağını ifade ediyor.

Araştırmaya göre bu yıl tatile çıkmayı planlayan Almanların yüzde 47'si kendi ülkesini tercih edecek. Bunun temel nedeni ise, yine yaşam maliyetlerindeki artış. Katılımcıların yüzde 40'ı ise tatilini yurt dışında (ağırlıklı olarak Avrupa) geçirmek istediğini belirtiyor: Bu oran, geçtiğimiz kış döneminde yapılan araştırmadaki orandan 18 puan daha yüksek.

Öte yandan Rus turist özlemi halen sürüyor. 5 yıldızlı otelleri tercih eden Rusların sayısında da artışların olduğu görülüyor.

Türkiye’de otel konaklama fiyatlarında son bir yılda yaşanan yüzde 50 artışa rağmen, Avrupa destinasyonlarının kapanmasıyla Rus turistlerin tercihlerinde yüksek bütçeli otellerin oranı arttı.

Kommersant’ın haberine göre, Rus turistlerin Türkiye’de rezervasyon yaptırdıkları oteller içinde 5 yıldızlı olanların oranı geçen yıla kıyasla yüzde 56’dan yüzde 74’e yükselirken dört yıldızlı otellerin oranı yüzde 29’dan yüzde 19’a, üç yıldızlı otellerin oranı yüzde 12’den yüzde 6’ya geriledi.

Travelata.ru’nun verilerine göre Rusya vatandaşlarının yaz tatili için en fazla rezervasyon yaptırdıkları ülke yüzde 52 ile Türkiye olurken tercih ettikleri yerlerin başında yüzde 30 ile Kemer geliyor. Geçtiğimiz sene birinci sırada Alanya, ikinci sırada Side üçüncü sırada ise yüzde 10 ile Kemer alıyordu.

Öte yandan Rusların en çok tercih ettiği ülkeler arasında Türkiye’yi, yüzde 32 ile Rusya, yüzde 6 ile Abhazya, yüzde 5 ile Mısır ve yüzde 3 ile Birleşik Arap Emirlikleri takip ediyor.

TürkRus’ta yer alan habere göre, geçen yıllarda sosyal medyada popüler Avrupa destinasyonlarından paylaşımlar yapan şov ve sanat dünyasının gözde yıldızları son dönemde daha çok Türkiye paylaşımı yapmaya başladı. Özellikle Antalya çevresinde pahalı villa bulmanın imkansız hale geldiği, Rus basınına yansıyan haberler arasında.

Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyon nedeniyle birçok ülkenin hava sahasını Rusya’ya kapatması, yaptırım uygulamayan Türkiye’ye yoğun talep oluşturdu.

Bir Rus turistin sosyal medyada “Ruslar uçuyor… Neredeyse hepsi Türkiye'ye! BDT'ye ve Dubai’ye de birkaç uçuş var ama çoğunun adresi Türkiye” açıklamasıyla paylaştığı fotoğrafta, Moskova’nın Vnukovo havaalanındaki kalkış tablosunda 10 dakika arayla bile Antalya’ya yeni bir uçağın kalktığı görüldü.

TürkRus’ta yer alan habere göre, özellikle THY’nin rekor sayıda ek sefer koyması ve charter yolcularını da Moskova’dan Türkiye sahillerine taşımasıyla, havaalanındaki uçuşların ezici çoğunluğunun istikameti Türkiye. Hatta iç hat seferinden daha sık, Türkiye’ye uçuş var.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Turizm Bakanı Savvas Perdios, Rus turistlerin olmadığı denklemde bu yıl 600 milyon euro kayıp yaşayacaklarını açıkladı. Ülkeye gelen turistlerin yüzde 20'si Ruslardan oluşan Güney Kıbrıs, 2022 yılında bu pazarda 2019 seviyesini aşmayı hedefliyordu.

Güney Kıbrıs Oteller Birliği Başkanı Garis Loizides de, Rus turistler gelmediği için otellerde doluluğun düşük olduğunu söyledi. Rus turist eksikliğinin özellikle Protaras'ta belirgin olduğunu kaydeden Loizides, etkinin diğer bölgelerde de hissedildiğini kaydetti.