Otellerin çoğu profesyonelce çalışıyor. Özellikle eleman yetiştiren oteller bundan para da kazanıyor. Bazı oteller ise ara eleman konusunda son derece duyarlı hareket ediyor. “Ara eleaman sorununu çözmeye çalışıyoruz” deniliyor.

Adana’da bulunan göl manzaralı 5 yıldızlı uygulama oteli hem turizme hizmet edecek kalifiye eleman yetiştirerek açığı kapatıyor hem de öğrencilerin eğitimine katkı sunuyor. Otel, yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor.

Süleyman Demirel Bulvarı’nda bulunan Seyhan Baraj Gölü manzaralı Nezihe Yalvaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli, toplantı salonundan restoranı ve düğün salonuna kadar misafirlerine birçok imkan sağlıyor. 12’si süit olmak üzere 75 odalı otel, önemli toplantılara ev sahipliği yapıyor. Lisede eğitimlerini sürdüren öğrenciler, uygulama otelinde misafirleri ağırlayarak hem staj yapıyor hem de para kazanma imkanı buluyor. Okulun mezunları, çeşitli turistik tesislerde görev yaparak sektörde aranan eleman haline geliyor.

İhlas Haber Ajansı’na bilgi veren okul müdürü Süleyman Kıdık, 400 öğrencinin dönüşümlü olarak oteldeki atölyelerde pratik yaptıklarını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

 “Öğrencilerimiz burada okulda gördükleri derslerin uygulamasını yapıyor. Öğrencilerimizi sektörün aranan, kalifiye elemanı olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz. Tüm öğrencilerimizi burada eğitime alıyoruz ve diğer otellere staja gönderiyoruz. Sektördeki bütün işletmelerle görüşüyoruz ve yoğun bir eleman talebi var. Mezunlarımız ilgili tercihlerine göre istihdam ediliyor. Buradaki öğrencilerin boşta kalma durumu yok. Öğrencilerimiz gerekli eğitimleri ve gerekli zorlukları burada görüyor. Bu mesleği seven ve bu mesleği yapmak isteyen

Öğrencilerden Yiğitcan Armutçu, “Usta öğreticilerimiz tarafından burada eğitimler alıyoruz. Mesleğe ilk adımı burada atıyoruz. Usta öğreticilerimiz bize her konuda yardımcı oluyor. İleride mutfak şefi olmak istiyorum” diye konuştu.

 MEB Uluslararası Gastronomi Festivali ve Aşçılık Yarışması’nda ikinci olan ekipten Cengiz Eren Çetinbaş ise, “Adana Kebap ve analı kızlı çorbası yaptık. Tatlımızın porsiyonu küçük olduğu için değerlendirilmeye alınmadı. O nedenle gümüş kupa aldık. Okulumuzu temsil ettik. İleride güzel bir restoran açmayı düşünüyorum” diyerek düşüncelerini anlattı.

Öğrencilerden Mete Özer de, “Okulumuzda eğitimi alıyoruz. Şu anda Ramazan ayında olduğumuz için çok yoğun geçiyor günlerimiz. Bizler için çok güzel eğitimler alıyoruz. Okul bittikten sonra kalfalık ve ustalık belgesi alıyoruz. Okul bittikten sonra Antalya’da şef olmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Özet:

İyi yetişmiş eleman otellerdeki kaliteyi artırıyor. Özellikle mutfakların özen kazandığı şu günlerde iyi yetişmiş kişilere de çalıştıkları otellerde iyi para kazanıyor.