Lezzet yolculuğumuza bugün çocukların çok seveceği bir tarifle devam ediyoruz. Çocuklar sadece tatlı sevmez, hamurlu yiyecekleri de çok beğenirler. Hele hamurlu sosise bayılacaklar. Hazırsanız hamurlu sosisi yapmaya başlayabiliriz.

Not: Tariflerimde iyi sonuç alınması için kullanılacak malzemelerin miktarını ölçü birimiyle net veriyorum. Göz kararı, bardak, kaşık ile verilen ölçüler yanıltıcı oluyor. Tavsiyem; her zaman kesin sonuç almanız için mutfağınızda bir tartı bulundurmanız.

MALZEMELER:
Un: 500 gram
Süt: 200 ml
Yumurta: 3 (2’si hamura, 1’i de üzerine sürmek için)
Şeker: 35 gram
Tuz: 5 gram
Yaş maya: 12 gram
Tereyağı: 100 gram
10 tane uzun dana sosis

YAPILIŞI:

Tereyağını oda sıcaklığında beklemesi için bir kenara bırakıyoruz.

Geniş bir kabın içinde un, süt, şeker, yaş maya, tuz ve 2 yumurtayı karıştırıp yoğurmaya başlıyoruz. Hamur homojen bir kıvama gelinceye kadar yoğuruyoruz.

Oda sıcaklığında beklettiğimiz ve yumuşayan tereyağını azar azar hamura ekliyoruz, yoğurmaya devam ediyoruz. Hamur elimize yapışmayacak kıvama gelince yoğurma işlemini bitiriyoruz.

Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp yaklaşık 30 dakika bekletiyoruz. Daha sonra lezzetli olması için streç ile kapatıyor ve buzdolabına koyuyoruz. Buzdolabında da bir gece bekletiyoruz. (Buzdolabında 12 saatten fazla bekletmeyin, hamur ekşir) 

Kabaran hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp tezgahın üzerinde açıyoruz.

Bir tarafına, 3-4 yerinden yarıya kadar kesikler yapıyoruz.

Hamurun kesik olmayan tarafına sosisin yarısını koyuyoruz. (Çocuklar bu şekilde daha çok seviyor)

Hamuru kesik olmayan tarafından başlayarak, üst tarafa kesik kısmı gelecek şekilde sosise sarıyoruz. Böyle devam ederek 20 tane hamurlu sosis elde ediyoruz. 

Bunları fırın tepsisine koyuyoruz ve oda sıcaklığında kabarana kadar bekletiyoruz. (Ortalama 20-30 dakika kadar)

Bekleme süresi sonunda yumurtanın sarısını sosise sardığımız hamurun üzerine sürüyoruz. Bu işlemi tamamladıktan sonra 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun…

MUTFAKTA TASARRUF

Ülkemizde kişi başı yılda 125 kilo sebze ve meyve israf ettiğimizi biliyor muydunuz? Sebze ve meyvenin çöpe gitmesi aynı zamanda su israfı demektir. Bir domatesin yetişmesi için en az 60 bardak, bir portakalın yetişmesi için de 53 litre su gerektiğini unutmayın. 

BAYAT EKMEKTEN KITIR EKMEK

Her gün 5 milyondan fazla ekmek çöpe gidiyor. Eğer ekmeğiniz sürekli artıyorsa öncelikle ihtiyacınız kadar alın. Yine de artarsa onunla kahvaltıda yumurtalı ekmek yapın ya da kurutup çorbalarınızda kıtır ekmek olarak değerlendirin.

SÜTTEN SÜZME PEYNİR

Süt ve süt ürünleri çok fazla israf ediliyor. Paketini açtığınız süt bitmediyse, ekşimeden birazını ayırıp süzme peynir yapabilirsiniz. Ayrıca yoğurdunuzdan da çökelek yapabilirsiniz.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...