Gıda üzerinde hileli satışlar devam ediyor. Örneğin dana eti diye domuz eti satılmış. Kıymanın içinde ise tavuk eti karıştırılmış. Et fiyatları yükseldikçe hileli satışlar da artmış. Domuz etlerinin piyasayı sarsmaya devam edeceği görülüyor. Satışlar önlenemiyor
Sıkıntı giderek büyüyor. Ortaya çıkan tablo, Bakanlığın piyasayı kontrol edemediği ortaya çıkmış bulunuyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2 Ekim 2024’ten bu yana düzenli olarak yayımladığı güvenilirgida.tarimorman.gov.tr verileri kapsamında gıda güvenliğine dair dikkat çekici bir rapor daha açıkladı. Yeni yayımlanan listede yer alan detaylar, özellikle et ürünleri konusunda ciddi endişelere yol açtı.
Tüketicinin sofrasına gelen ürünlerdeki hileler bu kez kırmızı et sektörünü hedef aldı. Bakanlık tarafından yapılan denetimlerde, domuz etinin dana eti olarak satıldığı tespit edildi. “Hileli ürünler açık bir şekilde markalarıyla birlikte ilan edilirken, listenin en dikkat çeken noktası, domuz etinin dana eti olarak satılması oldu.” Türkiye genelinde yürütülen kontroller sonucu 5 ilde faaliyet gösteren 7 işletmede bu etik dışı uygulamaya rastlandı.
Skandalın en çarpıcı kısmı ise, domuz eti tespit edilen şehirlerin beklenmedik bir şekilde Anadolu kentleri olması. “Verilere göre, bu işletmelerin 2’si Bursa’da, 2’si ise Konya’da bulunuyor. Böylece domuz eti içeren ürünlerin en çok tespit edildiği şehirler sıralamasında bu iki kent, beklenmedik şekilde zirvede yer aldı.”
Sahtecilik vakalarının bir diğer adresi ise Türkiye'nin gözde tatil destinasyonları oldu. “Diğer vakalar ise turistik iller olan Antalya, Muğla ve Balıkesir'de görüldü. Bu bölgelerde de tekil işletmelerde domuz eti tespiti yapıldı.”
Tarım ve Orman Bakanlığı, kamuoyunu bilgilendirme görevini sürdürerek, denetimlerde tespit edilen firmaları ve ürünlerini isimleriyle birlikte açıkladı. “Tarım ve Orman Bakanlığı, mevzuata aykırı hareket eden firmaları ve ürünlerini açık bir şekilde kamuoyuna duyurdu. Bu liste, hem tüketicilere hem de sektöre uyarı niteliği taşıyor.”
Yemek Kartı nedir?
Yemek kartı işverenlerin, çalışanlarının öğle yemeği ihtiyacını karşılamak için aylık belirli miktarlarda yükleme yaptıkları ön ödemeli bir karttır. Şirketler, yemek kartı kullanarak zaman ve kaynak tasarrufu sağlarken çalışanlar da tek bir restorana ya da yemekhaneye bağlı kalmadan diledikleri yerde, diledikleri gibi seçim yaparak yemeklerini yiyebilir.
Ticket Restaurant Yemek Kartı ile çalışanlarınızın öğle yemeği harcamalarında yüzde 100’e varan devlet destekli vergi istisnasından yararlanabilir, toplam tutarı KDV indirimine konu edebilir ve yemek maliyetinizi azaltabilirsiniz. İşveren olarak öğle yemeği giderlerinde çalışan başına ayda 2.900 TL’yi aşkın, yıllık 40.000 TL’ye varan vergi istisnası ile neredeyse yemek gideri kadar tasarruf edebilirsiniz. Ticket Restaurant Yemek Kartı’nın geçerli olduğu 6.500’ü aşkın market ve 70.000’den fazla restoran, kafe ve büfeyi keşfetmek için "Kart Kullanım Noktaları" sayfasını ziyaret edebilirsiniz.