Tatilciler artık daha çok aktivite istiyor. Yapay zekanın turizmde devreye girmesi ile sektörde devrim yaratılacak. Turların da daha esnek ve deneyim odaklı olması gerektiği ifade ediliyor.

Öyle görünüyor ki yapay zeka ile konuklara daha eksiksiz hizmet verilecek.

TÜRSAB Turizm Kongresi’nde konuşan marka danışmanı Özel Oytun Türkoğlu, yapay zekanın turizm sektöründe devrim yaratacağını vurguladı. Dijital dönüşümün markalaşma süreçlerine olan etkisine dikkat çeken Türkoğlu, yapay zekanın iş yapış biçimlerini kökten değiştireceğine ve markaların dünya çapında tanınmasını hızlandıracağına işaret etti.

2.TÜRSAB Turizm Kongresi, Seyahat Endüstrisinin Dijitalleşme ile Birlikte Değişimini ve Dönüşümünü Ele Alan Panellerle Devam Etti. Marka Danışmanı Özel Oytun Türkoğlu, yapay zekanın turizm sektöründe önemli değişikliklere yol açacağını vurguladı.

Marka danışmanlığı yapan Özel Oytun Türkoğlu, paneldeki konuşmasında dijital dönüşümün markalaşma süreçlerine olan etkilerini ele aldı. Yapay zekanın, gelecekte sektörde köklü değişiklikler yaratacağını belirten Türkoğlu, şunları öyledi:

“Yapay zekanın devreye girmesiyle iş yapış biçimlerinde büyük bir evrim beklenmektedir. Dünya çapında bir marka olmak artık yüzyıllar sürmüyor; önemli olan marka stratejisinin etkili bir şekilde oluşturulmasıdır. Güçlü bir hikaye, vizyon ve misyon ile markanızı dünya çapında tanınır hale getirebilirsiniz. Dijitalleşme, markalaşma sürecini firmalar için önemli ölçüde hızlandırıyor. Dünyanın her köşesinden insanlar sizi tanıyabilir. Yapay zekanın bu sürece katkısıyla, bu ivme daha da artacaktır,”

Sektörün geleceğine ışık tutmak amacıyla düzenlenen 2. TÜRSAB Turizm Kongresi’nin ikinci günü Türkiye’nin yakından tanıdığı konuşmacılar ve sektör liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilen panellerle devam etti.

Kongrenin ikinci günündeki ilk panel “Turizmde Dijital Dönüşüm Stratejileri” başlığıyla yapıldı. Deloitte Turizm Sektör Lideri Osman Arslan’ın moderatörlüğünde düzenlenen ve turizmde dijitalleşmeye dair değerlendirmelerin yapıldığı panelde, Türkiye İş Bankası Ödeme Sistemleri Ürün Bölüm Müdürü Seçil Ünlüsoy Taşarkan, Dijital İçerik Üretici ve Sosyal Medya Danışmanı Öykü Yalçın, Marka Danışmanı ve TEDX Konuşmacısı Özel Oytun Türkoğlu konuşmacı olarak yer aldı. Panelde dijitalleşmenin sektördeki markalaşma süreçlerine etkileri, pandemi sonrası seyahat endüstrisinde yaşanan değişim, turizmde dijitalleşmenin önemi ve yapay zeka konuları ele alındı.

Panel moderatörü Deloitte Turizm Sektör Lideri Osman Arslan, 2024 yılına ilişkin öngörülerini paylaşırken, “Pandemiden sonra ortaya çıkan uzaktan çalışma, uzun tatiller devam edecek. Kurumsal seyahat ve organizasyonları toparlanmaya başlıyor. Tatilciler daha çok aktivite istiyor. Dolayısıyla aktivitelerin daha da önem çıkacağı bir dönem bizleri bekliyor” dedi.

Dijital İçerik Üretici ve Sosyal Medya Danışmanı Öykü Yalçın ise farklı kuşakların tatil satın alım süreçleri konusundaki yaklaşımlarına dair bilgileri panel katılımcıları ile paylaştı. Sosyal medya mecralarının seyahat kararlarında etkili olduğunu ifade eden Yalçın,’ın görüşlerini yansıtalım:

“Değişen bir trend var ortada. Artık sadece Instagram hesabı açmak yeterli değil. Birçok platformda hesabınızın olması ve bu hesapların birbiriyle ilişkili çalışıyor olması sizi rakiplerinize göre güçlü kılacak. Z jenerasyonu esneklik istiyor. Gittikleri destinasyonlarda deneyime katılmak istiyorlar. O nedenle artık turlar çok daha esnek olmalı, onlara deneyim odaklı esneklik sağlamamız lazım.”

Marka danışmanı Özel Oytun Türkoğlu da panelde yaptığı konuşmada dijitalleşme süreçlerinin markalaşma süreçlerine etkileri konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Özellikle yapay zekanın gelecekte köklü değişikliklere neden olacağına dikkat çeken Türkoğlu, şunları söyledi:

“Yapay zekanın gelmesiyle birlikte iş yapma şeklinde büyük bir değişim yaşanması bekleniyor. Bir markanın dünya markası olması için yüzyıl gerekmiyor. Marka kurgusunun iyi yapılması gerekiyor. İyi bir hikaye, iyi bir vizyon ve iyi bir misyonunuz olduğu zaman bu yapıyı kurmuş olacaksınız. Şu an dijitalleşme sayesinde markalaşma dediğimiz süreç, firmalar için çok kısalıyor. Bir anda dünyanın dört bir köşesinde sizi biliyorlar. Bu ivme yapay zeka ile birlikte daha da artacak.”

Türkiye İş Bankası Ödeme Sistemleri Ürün Bölüm Müdürü Seçil Ünlüsoy Taşarkan da dijitalleşmenin insanların hayatını kolaylaştırmanın yanında iş yapış biçimleri konusunda da yeni olanaklar sunduğunu ifade etti. İş Bankası’nın turizm sektörüne bakışına dair değerlendirmelerde bulunan Taşarkan, kurumlarının sunduğu ürün ve hizmetler konusunda panel katılımcılarını bilgilendirdi.