Turizmciler gelir konusunda bir hedef kurdular.  4-5 yıl içinde 100 milyar dolar gelir elde etme. Almanya, İngiltere, Polonya, Rusya ve Ukrayna’dan gelenler önemli miktarda para bırakacak.

Özet:

Sektör temsilcileri turizm gelirlerinde hedefe ulaşacaklarını söylüyor. Ocak ayında bile Antalya’ya 230 bin ziyaretçinin gelmiş olması bile Türkiye’ye ilginin arttığını gösteriyor.  Turizmciler “ Bu sene yüzde 5 ile yüzde 10 arasında ziyaretçi olacağını dillendiriyor.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, AKTOB’un 40. yılını kutladıklarını dile getirerek “Dirayetle Türkiye turizmini bugünlere gelmesinde emek harcıyoruz. Bir turizmci olarak bu işi yaptığım için mutlu ve huzurluyum” dedi.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu’ndaki bir panele moderatör olarak katıldığını belirten Kavaloğlu, “Suudi Arabistan, şu anda 800 milyar dolarlık bir turizm yatırımı yapıyor. Çok az bir faizle de turizmcilere destek veriyorlar. Şaşıracaksınız ama Suudi Arabistan, 2029 yılında da KışOlimpiyatları’nı yapacak. Bence Suudi Arabistan bize rakip değil ama turizmde önemli bir rol üstlenecek” şeklinde konuştu.

TurizmDays’te yer alan habere göre, Kaan Kavaloğlu daha sonra 2023 yılını değerlendirip 2024 yılı beklentilerini açıkladı.

 “2023 sürdürülebilirlik, teknoloji, kültürel deneyimler, sağlık ve güvenlik trendlerinin küresel turizm alanında yükseldiği bir yıl oldu” diyen Kavaloğlu, “Sürdürülebilir ve çevre dostu seyahat seçeneklerine giderek daha fazla öncelik verilmesi, karbon ayak izini azaltan uçuşlar, yeşil konaklama ve ekolojik açıdan bilinçli turist faaliyetleri seyahat tercihlerinde belirleyici rol oynamaya başladı.”

2023 yılında dünya genelinde tahmini 1 milyar 286 milyon uluslararası turist kaydedildiğini belirten Kavaloğlu şu açıklamaları yaptı:

“2023 yılında dünya genelinde tahmini 1 milyar 286 milyon uluslararası turist kaydedildi. Bu rakam 2022 yılına göre yüzde 34 veya 325 milyonluk bir artış anlamına gelmektedir. Uluslararası turizm, güçlü bastırılmış talebin desteğiyle 2023’te salgın öncesi seviyelerinin yüzde 88’ini geri kazanmıştır. Türkiye ise 2023 yılında yaklaşık 50 milyon ziyaretçi ağırladı. Rusya Federasyonu yaklaşık yüzde 13 pazar payı ile ilk sırada yer aldı. Türkiye’nin turizm gelirleri ise 2023’te yıllık bazda yüzde 17 artarak 54,3 milyar dolara çıktı.

Antalya, 2023 turizm verilerinde tüm zamanların rekorunu kırdı. Aynı zamanda uluslararası gelişlerde dünya destinasyonları arasında İstanbul birinci Antalya ise 4. sırada yer aldı. Rusya ve Ukrayna kayıplarını büyüyen yeni pazarlarla telafi eden Antalya, turizm çeşitliliğinin önemini bu verilerle ortaya koydu. Antalya’da Ocak ayı genel toplamda 230 bin  gelen ziyaretçi sayısı ile 2023 yılı ocak ayına göre yüzde 5’e yaklaşan artışla kapatıldı. Antalya’ya en fazla ziyaretçi gönderen milliyet sıralamasına göre büyük hacimli pazarlar Rusya dışında artış rakamları ile başladı. Özellikle vatandaş ziyaretçiler geçen ayın ocak ayına göre yüzde 38 artış ile önemli bir yükseliş kaydetti.

Fiyatlarımızı maliyetlerimizi karşılamak için euro bazında artırıyoruz. 2024 yılı da bizim için bu anlamda bir test yılı. 2024 yılında fiyatlarımızı bu seviyede tutabilirsek bu sene yine ön planda olacağız. 2024 yılı tam anlamıyla bir toparlanma yılı olacak. Bütün dünya bu beklenti içinde. Turizmin önünde sadece ekonomik ve jeopolitik sorunlar bulunuyor. 2023 yılında Antalya 16,5 milyon turist ağırladı. Bu sene ise yüzde 5 ila yüzde 10 arasında bir artış bekliyoruz. Bu amaç doğrultusunda çalışıyoruz. Almanya ve İngiltere’de çok önemli bir noktaya gelmemiz gerekiyor. Bu iki kaynak pazar paket tur anlamında bizim için çok önemli.”

Turizmde istihdam sorununa ilişkin açıklamalarda bulunan Kavaloğlu, daha sonra sözlerine şunları ekledi:

“Son günlerde istihdam sorunları ile ilgili fikirlerimizi beyan ediyoruz. Sürekli bir istihdam sorunu olduğu dile getiriliyor. Bizim istihdam sorunumuz yok, istihdamı yönetme sorunumuz var. Devletimizden bir isteğimiz var. Yazın öğrenciler yurtları boşaltılıp memleketlerine gidiyor. Turizme yatkın özellikleri bulunan tüm öğrencilerimiz yurtlarda kalmaya devam etsin söz veriyoruz hepsine iş imkanı vereceğiz. Konaklama imkanı olursa kaliteli iş gücünü yönetebiliriz.”

Antalya Valisi Hulusi Şahin ise yaptığı konuşmada “Belek, Kundu, Side gibi turistik yollarda kaliteli ulaşım için çalışmalar sürüyor. Turizmde pasta 1,7 trilyon dolar. Bu pastadan yüzde 1 alsak 170 milyar dolar eder. Bunu yapabiliriz. Şu anda 54 milyar dolardayız, bu seneki hedefimiz 60 milyar dolar. Buna rahat ulaşırız. 4-5 yıl içinde 100 milyar dolar hedefimiz var. Buna ulaşabileceğimizi görebiliyoruz. Almanya ve İngiltere en büyük partnerlerimizden. Bunların yanına Polonya gibi başka ülkeler de eklendi. Rusya, Ukrayna pazarından vazgeçmek yok ama sepeti çeşitlendirmek önemliydi. Bu anlamda turizm sepetimiz çeşitlendi." ifadelerini kullandı.