Alternatif Turizm Potansiyeli

Karasu, Kocaali, Taraklı ve Sapanca’nın yanı sıra; ayvası ile ünlü Geyve’de “Müşküle üzümü” hasadı, Pamukova Kalesi, Poyrazlar köyü mesire alanı, Balkanlardan gelen göçmenlerin yerleşkesi olan ve bilinçli tarım yapmalarıyla ünlü Nal Köyü, Ali Nihat Gökyiğit Vakfı tarım projesi uygulama alanı ve Sapanca Gölü çevresindeki çok yıldızlı otel ve dinlenme tesisleri; bölgenin turizm potansiyelini artırmaktadır.

Son olarak bölgenin iki farklı doğa harikası yerinden söz edeceğim. 60’lı yıllarda ünlü bir politikacının “Kayseri’ye liman yaptıracağım.” sözünü duyunca gülmüştük. Ama tarihin bir döneminde, Karadeniz’e dökülen Sakarya Nehri’ni kaynağına doğru ters akıtmak için; Karadeniz’in suyunu iki bin yıl önce Sapanca Gölü’ne ulaştırmak amacıyla yapılan çalışmaların izlerine tanık olduk.

Çark Deresi üzerine yapılan tarihi köprünün mazgalları bunun kanıtıdır.Acarlar Longozu denilen doğa harikası yerin üzerine, Çinlilerin otomotiv fabrikası kuracağının duyumu, halkı ve çevrecileri harekete geçirdi. Acarlar Longozu, su içinde bir ormanlık alan. Küçük ve yeşil tepeler içinde bir vaha... Vaha içinde küçük bir göl... Göl içinde yüzlerce endemik bitki ve hayvanın yaşadığı acar bir orman... Acarlar kirlenmeden ve Çark Deresi kurumadan, yanlışlıktan çark etmenin tam zamanı...Tarihi, kültürel, ekonomik ve sosyolojik zenginliklerin vatanı Sakarya; doğa harikası, saklı ve açık güzelliklerin var olduğu, şirin ve yaşanası bir yer.

Bu güzelim vatanın her köşesi gibi Sakarya bölgesinde de; bu zengin dokunun yeniden keşfedilmesi, korunması, yaşatılması, tanıtılması ve tüm insanlığın ortak mirası olarak yarınlara bırakılması için, seferberlik ilan edilmiş. Bu bağlamda, “Sakarya Kültür ve Sanat Konseyi” çalışmaları, Ada sevdalısı kişi ve kurumların bayrak yarışı ile sürüyor. Delikanlı, çalışkan, duyarlı, çok kültürlü, doğa dostu, ağız dolusu gülen, nur yüzlü, güzel ve tatlı dilli insanların harman olduğu Sakarya’da sevdalanmanın, içsel - düşsel bir yolculuğa çıkmanın ve ağız tadıyla; ıslama köfte sonrası, “Kabaklava” yemenin tam zamanı... Yarasın...

Son…