Lefkoşa tarihi yerleri

Dr. Fazıl Küçük Müzesi

Dr. Fazıl Küçük Müzesi Lefkoşa’nın Girne Caddesi’nde konumlandırılmıştır. Eskiden Dr. Fazıl Küçük’ün evi olan müze 1925 yılında kesme sarı taş ile inşa edilmiştir. Dr. Fazıl ailesi ile birlikte uzun bir süre boyunca bu evde yaşamıştır. 

Bu konutun zemin katı hasta muayene odası, üst katı da Dr. Fazıl Küçük’ün ailesi ile yaşadığı evi olarak kullanılmış. Küçük bir poliklinik ve mücadelenin başlayıp yönetildiği konut, 1997 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.  

Sarayönü Camii

Serai Camii olarak da bilinen Sarayönü Camii, şu anda Lefkoşa’nın surlu kentinde bir camidir. Sarayönü Meydanı’na çok yakındır. 14. ve 15. yüzyıllarda, Lüzinyan ve Venedik yönetiminin hakim olduğu zamanlarda Karmelit Kilisesi’ne ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı Devleti’nin, Kıbrıs’ın fethinden sonra 1571 yılında, Sarayönü Meydanı’na bir ordu kampı yerleştirmiş ve Karmelit Kilisesi, askerlerin ibadetini kolaylaştırmak için bir camiye dönüştürülmüştür. Bu yapının dış cephesi Gotik mimari örneklerini sergilerken, iç mekan klasik Osmanlı mimarisi baz alınarak dekore edilmiştir. Daha sonra tekrar restore edilerek yenilenen camiye Hint tarzı figürler de eklenmiştir. 

Geleneksel Kıbrıs stiline uygun dikdörtgen şeklinde bir camidir. Caminin ön cephesi at nalı şeklindeki kemerler ile birlikte beş bölümden oluşur. Minaresi taştan yapılmış ve caminin ana gövdesinden ayrılmıştır. 

Kıbrıs Özel Etnografya Müzesi

Türk Cumhuriyeti  egemenliği altında Kıbrıs Adası’nda açılan ilk etnografya müzesidir. Kıbrıs’ın 150 yıllık geçmişini ele alarak yerli halkın geleneklerini ve günlük hayatlarını anlatan eserler sergilenir. Kıbrıs Özel Etnografya Müzesi Kıbrıs’ın geçmişine bir pencere açmaktadır. 

İplik Pazarı Cami

Lefkoşa’nın surları arasında bulunan İplik Pazarı Sokağı’nda yer alır. Dış görünüşü sade olan küçük bir yapıdır. Son cemaat yerinin inşasında düzgün kesme taşlar kullanılmasına rağmen caminin diğer bölümleri kabaca kesilmiş sarı taşlar ile inşa edilmiştir.

H.1241 ve H.1242 tarihli iki yazıt son cemaat alanında bulunan kemerli caminin giriş kapısında bulunmaktadır.

Mihrap, farklı çiçek motifleri ile tasarlanmış bir ahşaba sahiptir. Caminin minaresi silindir gövdeli, tek şerefli ve örme taş külahlıdır. Caminin doğusunda bulunur.

Arabahmet Paşa Camii

İsmini Kıbrıs’ın fethine katılan ve ilk vakıf kurucuları arasında bulunan Arabahmet Paşa’dan almıştır. Ayrıca cami Arabahmet Paşa Mahallesi’nde konumlandırılmıştır. 

Caminin zemini Ortaçağ’a ait 25 adet mezar taşı ile dekore edilmiştir. Daha sonra restorasyon çalışmaları düzenlenerek zemindeki bu taşlar sökülmüş ve Taş  Eserler Müzesi’ne gönderilmiştir. Caminin bahçe alanında bir adet şadırvan bulunur. Ayrıca Kamil Paşa ve İshak Paşa’nın mezarları da bu bahçede yer alır. 

Luzinyan Evi

Luzinyan Evi, Kuzey Lefkoşa’nın Yeni Cami Mahallesi’nde inşa edilmiş bir konaktır. 15. yüzyılda Latin soyluları ağırlamak için bir konut binası olarak hizmet vermiştir. Osmanlı’nın Kıbrıs fethinden sonra ev yeniden dekore edilerek cumbalı pencereler eklenmiştir. Kaloria Al Efendi adında Türk ailesinin yaşadığı bu konak, 1872 yılında tamamen harap bir hale gelmiştir. 1958 yılından Classen ailesi tarafından ikamet yeri ve dokuma atölyesi olarak kullanılmıştır. Daha sonra ev bölünerek bir kısmı mültecilere ayrılmıştır.

1980’lerde Türk yetkililer tarafından boşaltılmıştır. Evin 1995 yılında Kıbrıs Türk Eserler Dairesi tarafından onarımı başlatılarak 1997 yılı Aralık ayında bir müze ve bir kültür merkezi olarak açılmıştır. 2013 yılında bina, resmi ve sosyal etkinliklerde kullanılmasını sağlayan bir başka tadilattan geçmiştir. Tesiste geleneksel Kıbrıs yemekleri sunan bir kafe de bulunmaktadır.

İki katlı bina, Lüzinyan Gotik mimarisinin ve Osmanlı mimarisinin birleşimidir. Giriş kapısının üzerinde oyulmuş Lüzinyan tasarımı gotik kemer vardır. Zemin kat geniş bir oturma odasına açılır. 1872 yılında Archduke Louis Salvator odaların, pencerelerin ve oymaların Türk ve Rönesans stilleri ile kabartılarak süslendiğini belirtmiştir. Avluda, üst kata açılan merdivenin yanında bir havuz vardır. İç avlu dikdörtgen bir plana sahiptir ve bu kemerler daha önce malikanenin uzantısının bir parçasıdır. 

 Devamı yarın…