AKP neden kaybetti diye sorduğum soruya yanıt olarak dört şık söylemiştim. Aynı şıklar sırası değişerek aslın CHP’nin kazanma nedenidir.

1. Kemal Kılıçdaroğlu

2. Emekliler

3. Turgut Altınok

4. Kibir

1. Kemal Kılıçdaroğlu

Bunca yenilgi almasına rağmen koltuğundan kalkmayan Kılıçdaroğlu’nun bu tavrı beni şaşırtmıştı hep. Üstelik oturduğu koltuk Türkiye’nin ve Türk insanlarının kaderini etkilerken hatada ısrarcı olmayı hangi ruh haliyle açıklayabiliriz?

Daha önceki yazılarımda bu konudan bahsetmiştim ve hâlâ aynı düşüncem; bir ülkede iktidar kadar da muhalefetin önemi vardır. Muhalefet de iktidar da güçlü olursa doğruya en yakın ortak müştereklerde buluşabilir ülke. Tartışarak, farklı bakış açıları geliştirerek yanlışlara engel olunabilir. A ya da B partisinin önemi yoktur.

2. Emekliler

Açlığa mahkûm edilen emeklilerin elbet tepkisel bir yaklaşımı olacaktı ve oldu. Üstelik CHP seçmeni umutsuzlukla sandığa gitmediği halde tarihi bir oy aldı.

3. Turgut Altınok

Asgari ücret ile geçinmeye çalışan insanlar milyon dolarları, milyar liraları akıllarından geçiremez, tahayyül edemez. İnsanımızın en büyük hayali başını sokacağı bir ev almaktır. Adeta yaşamının tek amacı gibidir bu istek. Çoğu çalışıp çabalayarak zor da olsa bunu gerçekleştirir.

Günün birinde 823 dairesi, bazı küçük Avrupa ülkeleri kadar arsası, arazisi olan biri elbette deli gibi artan kiralar karşısında yaşam mücadelesi veren fakir insanlarda bir kızgınlık yaratacaktı. Ve yarattı da.

4. Kibir

Fakirleri ziyaret ettik diyen millet vekilleri, mağazasına alınmadı diye işyeri sahibini gözaltına aldıran zihniyet böyle bir sonucu alacaktı. İnanın kibir veya buna benzer negatif etki yaratan tavırların arkasında büyük bir aşağılık kompleksi vardır. Hasta ruhlu insanlarla hiçbir yere ulaşılmaz.

Kibir CHP tarafında başka bir anlam kazanıyor. Örneğin; kuzu kuzu gidip oy vereceksiniz diyorlar.

CHP’nin elde ettiği zaferde en büyük paya kongreden sonra yönetime gelen ekibin. Genç ve farklı bir duruşa sahipler. İçlerinde profesyonel yöneticiler de var. Seçim bölgelerinde muhteşem araştırmalar yapmışlar. Elde edilen sonuçları bilimsel temelde analiz etmişler ve seçmenin isteklerini doğru olarak tahmin etmişler.

Bu yönde adayların çıkarılmasıyla da liyakatsiz ve bilgisiz partizan kişiliklerden bıkan halkın oyunu almayı başarmışlar.

Ben ülkemin gerçeği neyse, neye ihtiyacı varsa o yönde çalışan siyasi oluşumlar istiyorum. Hem güçlü bir iktidar hem de güçlü bir muhalefet hata payını en aza indiren atılımlar yapmalı.

Belki bir gün…