GEZİP GÖRÜLECEK YERLER

Elazığ Havalimanı'ndan VIP Tunceli Otobüsleriyle kente ulaşmak en hızlı yoldur. Otobüs seferleriyle yurdun her yanından kente ulaşmak mümkündür. Çok yüksek düzeyde konaklama yerleri olmamasına karşın, az da olsa konaklama yerleri de bulunmaktadır. 

MÖ: 5500 yıl eski tarihi bulguların var olduğu Tunceli coğrafyası, siz meraklı gezginleri çağırıyor...Kentin merkezinde bulunan Munzur Çayı çevresindeki dinlence yerlerinde mola verebilirsiniz. Kentte az da olsa tarihi mekanlar bulunmaktadır. Irmak boyundaki mesire yerleri ve suyu girilen küçük plajlar, yaz aylarında dolup taşmaktadır. Ovacık yolun üzerindeki Fatma Ana ziyaret yeri ve Cemevi mutlaka görülmelidir. Torunova Asma Köprüsü, Ovacık Munzur Gözeleri, Hozat ilçesi Derviş Cemal Köyü Cemevi ve köy mezarlığındaki çokça görebileceğiniz Koç başlı mezar taşları bulunmaktadır. Hozat'a özgü Bıçak Kat tatlısını mutlaka tadınız. Hozat Alancık köyünde tarihi Ergen kilise kalıntısını görmelisiniz. Dağ yamacından çıkan Uçan su şelalesi görülmeye değer. Baraj Gölü içnde bulunan tarihi Pertev kalesine gitmek için tekme turlarına katılınız. Nazımiye'de bulunan Düzgün Baba Cemevi ve ziyaret yerindeki kurban ve adak kesme törenlerini ve boynuz koleksiyonu türbesini de görmeden dönmeyiniz. Mazgirt ve Pötürge kalesini de ziyaret ediniz. Başı dumanlı ve kar örtülü dağ yollarında giderken, yaban keçileri, vaşaklar, kartallar, ceylanlar, domuzlara ve bölgeye özgü endemik flora ve fauna görselleri; alternatif doğa ve kültür turizminin farklı zengin mirası ile yüzleşmenin dayanılmaz hafifliğini yeniden yaşamanıza ve hayatı keşfetmenize neden olacak pek çok neden vardır Tunceli kırsalında... Geleneksel olarak düzenlenen Munzur Festivali ve Uluslararası Su Sporları Yarışı etkinliklerini izleyiniz. 

COĞRAFİ KONUMU

Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat bölümünde yer alan Tunceli, kuzeyde ve batıda Munzur Dağları ile Karasu Irmağı, doğuda Bingöl Dağları ve Peri Suyu, güneyde Keban Baraj Gölü ile çevrilidir. Belirgin doğal sınırlarla kuşatılmış olan il toprakları, doğuda Bingöl ve Elazığ, güneyde Elazığ, batı ve kuzeyde Erzincan illeriyle komşudur. Tunceli İlinin genel iklimi, yazları sıcak ve kurak, kışları yağışlı ve soğuktur. Yağışlar genellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında yağmur, kış aylarında kar şeklinde düşer. 

Tunceli yöresinde ilk çağlardan beri pek çok uygarlık yaşamıştır. Orta Çağdan kalma ve bugün hala sağlam durumda bulunan Pertek Kalesi ve Munzur Vadisi Milli Parkı görülmeye değer güzellikleridir. 

Tunceli'nin, Çemişgezek ilçesinin güneyinde yer alan Keban Baraj Gölü altında kalan Pulur (Sakyol) Höyüğünde 1968- 1970 yılları arasında yapılan kazılarda elde edilen bulgular, yöreye Kalkolitik Çağda (M.Ö. 5500- 3500) yerleşildiğini göstermektedir. Pulur'daki Höyükte yapılan kazılarda, kale görünümünde evlere, ocaklara, dibeklere, çeşitli öğütme araçlarına, hayvan resimlerine, tunçtan yapılmış iğne ve kazma gibi çeşitli madeni eşyalara rastlanmıştır. 

İLÇELER

Çemişgezek; Tunceli'nin batısında yer alır. İl'e 117 km. uzaklıktadır. İlçenin rakımı 953 metredir. Elazığ-Çemişgezek arasındaki karayolunun bir kısmının Keban Baraj Gölü altında kalması nedeniyle ulaşım feribotlarla sağlanmaktadır. 

Hozat; kuzeyinden Ovacık, doğusundan merkez ilçe, güneyinden Pertek ve batısından Çemişgezek ilçeleriyle çevrilidir. İlçenin denizden yüksekliği 1520 metredir. İlçe merkezi Tunceli'ye 96 km. uzaklıktadır. 

Mazgirt; Tunceli'ye 40 km, Elazığ'a 100 km uzaklıkta bulunan Mazgirt ilçesi, Tunceli- Elazığ Karayolunun 10 km. kuzeyinde yer alır.

Nazımiye; Eski ismi Kızıl Kilise olan Nazımiye ilçesi, İl'in en küçük ilçesidir. Tunceli'ye uzaklığı 36 km, denizden yüksekliği 1550 metredir. 

Ovacık; Tunceli'nin kuzeyinde yer alan Ovacık'ın ismini, dağların arasındaki 74 kilometrekarelik ovadan aldığı sanılmaktadır. Tunceli'nin arazi yönünden en büyük ilçesidir. İl merkezine 65 km uzaklıktaki İlçeye ulaşım, Munzur Suyu ile birlikte devam ederek ilerleyen ve Munzur Vadisi Milli Parkı içerisinden geçen eşsiz doğa manzaralarıyla dolu karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Pertek; İl merkezinin güney kısmında yer alan Pertek ilçesinin, doğusu ve güney sınırı tamamen Keban Baraj Gölü ile çevrilidir. Kuzeyinde merkez ilçe ve Hozat, batısında ise Çemişgezek ilçesi bulunur.

Pülümür; Tunceli'nin kuzeydoğusunda yer alır. İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği 1650 metredir. İl merkezine 65 km. uzaklıkta bulunan ilçeye, Pülümür Vadisi ve Pülümür Çayı boyunca uzanan, aynı zamanda Tunceli'nin Erzincan ile bağlantısını sağlayan karayolu üzerinden ulaşılır.