Yeni nesil çok bilmese de eskilerin çok meşhur türküsüdür; “Köprüler yaptırdım gelip geçmeye, çeşmeler yaptırdım suyun içmeye…”

Artık köprüleri gelip geçmek için yaptırmıyoruz; çünkü son yapılan köprülerden kimse geçmiyor, daha doğru ifade ile aşırı pahalı olduğu için geçemiyor…

Eski Türkiye döneminde yapılan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsünden geçiş ücreti otomobiller için 13,25 TL. Avrupa yakasından Anadolu yakasına geçişlerde ücret alınıyor, dönüşlerde alınmıyor.

Yeni Türkiye döneminde yaptırılan Yavuz Sultan Selim Köprüsünde otomobiller için geçiş ücreti 27,50 TL. İki katından da pahalı diyeceksiniz ama dört katından da pahalı… Yavuz Sultan Selim Köprüsünden gidişte ayrı, dönüşte ayrı ücret alınıyor. Gidiş dönüş 55 TL.

Osmangazi Köprüsünden geçiş ücreti ise otomobiller için tek yönlü 147,50 TL. Hem gidip hem dönecekseniz bağlantı yolları hariç 195 TL ödemeniz gerekiyor. Bağlantı yolları için de ayrıca para ödüyorsunuz…

Müjdeli (!) haberi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu açıkladı; 1915 Çanakkale Köprüsü, 18 Mart 2022’de açılacak ve geçiş ücreti 15 Euro olacak.

Çanakkale Köprüsü için günlük 45 bin araç geçiş garantisi verildiği ve geçiş ücretinin de 15 Euro artı KDV olacağı söylendiğinde iftira atılıyor diye kıyameti koparmışlardı.

Cebinde dolar, Euro taşıyanlar vatan haini olmakla suçlanıyordu, köprü geçiş ücretleri niçin Euro üzerinden belirleniyor, bilen var mı?

15 Euro, bugünkü karşılığı 152 TL’yi geçiyor, sırtlarında taşıyıp yüzerek boğazdan geçirseler bu kadar ücret istenmez? Bu neyin bedelidir?

Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsünde trafik hınca hınç, adım atılıyor, Yavuz Sultan Selim Köprüsünden sadece mecbur olanlar geçiyor…

Osmangazi Köprüsünde in cin top oynuyor…

Görünen o ki, Çanakkale Köprüsünü de sadece kuşlar kullanacak…

Bu köprüler niçin ve kimin için yaptırılıyor?

Gerçekten vatandaş için yapılmışsa, niçin bu kadar pahalı? Eski Türkiye döneminde yapılan köprülerden 13,25 TL ile gidip dönüş yapılıyor, yeni Türkiye’nin köprüsü niçin gidiş dönüş 55 TL?

Hasta garantili hastanelerin yapıldığı günümüzde geçiş garantisi garabetini sormuyorum bile… Akılla vicdanla, hak ve hukukla açıklanacak bir durum değildir…

Herkesin çok basit bir şeyi düşünmesi gerekmez mi?

Köprüler bizim için yapılmışsa niçin geçemiyorum, bizim için yapılmamışsa geçmediğim halde niçin ücret ödüyorum?

*****

Pislik

Lisede felsefe dersi…

Felsefe hocası derse girdi; “Arkadaşlar bana pisliğin tarifini yapar mısınız?” dedi.

Öğrenciler birer birer cevap verdi ama hoca hiçbirininkini doğru kabul etmedi.

Öğrenciler, “O zaman siz yapın tarifini hocam” der...

Hoca ayağa kalktı ve “Pislik, bulunmaması gereken yerde bulunan şey veya kişidir” diye bir tarif yaptı...

Öğrenciler, “Nasıl yani? diye sorar.

Hoca, “Çok basit arkadaşlar...” der ve şöyle devam eder:

“Örneğin annenizin saçını öper koklarsınız. Ama o saçın bir telini dahi yemek tabağınızda görseniz iğrenirsiniz ve o saç pislik olur.

Yine tabağınızdaki yemeğin yağına ekmek banarak yersiniz ama o yağın bir damlası bile elbisenizin üzerine damlasa o yağ artık bir pislik olur sizin için.

Ve bir kimse bulunmaması gereken bir makamda bulunuyorsa eğer, unutmayın ki o da bir pisliktir…”

*****             

TEBESSÜM

Seyahat

Hava taşımacılığının ilk yıllarında insanlar uçağa binmekten korktukları için bir türlü istenen yolcu sayısına ulaşılamıyordu.

Bir şirketin reklam sorumlusu uçaklarında seyahat eden işadamlarına birer mektup göndererek eğer o hafta rezervasyon yaptırırlarsa sonraki ilk beş seyahatlerinde eşlerinden para alınmayacağını bildirir.

Bunun üzerine epeyce başvuru olur. İşadamları eşleri ile katılmışlar.

Şirket kampanya sona erdikten sonra bu kez işadamlarının eşlerine birer mektup göndererek seyahatlerinden memnun kalıp kalmadıklarını sormuş.

Mektup gönderilen kadınların yüzde 90’nından şu cevap gelmiş:

- Ne seyahati? Ne zamandı?

*****

GÜNÜN SÖZÜ

Bilgili bir ahmak, cahil bir ahmaktan daha çok ahmaktır.

Moliere